Τα ΜΕΔ, το καυτό φθινόπωρο για τις εκποιήσεις και οι μαγικές λύσεις που δεν είναι εφικτές

Ιδιαιτέρως θερμοί, σε ό,τι αφορά το καυτό θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων, προμηνύονται οι πρώτοι μήνες του φθινοπώρου, καθότι Κυβέρνηση και Βουλή αναμένεται να επανέλθουν δριμύτεροι επί του θέματος και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για κατά το δυνατό συνολικότερη και αποτελεσματικότερη λύση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία της συνεδρία πριν από το κλείσιμο του Σώματος για τις θερινές διακοπές τον περασμένο Ιούλιο, η Ολομέλεια της Βουλής είχε καταψηφίσει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και βουλευτών άλλων κομμάτων, η οποία ουσιαστικά προέβλεπε την μαζική αναστολή εκποιήσεων και η οποία σε περίπτωση που εγκρινόταν θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και γενικότερα για την οικονομία της χώρας.

Κατά την ίδια συνεδρία της Ολομέλειας, η Βουλή ανέβαλε τη συζήτηση και ψήφιση επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου που προνοεί τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για ταχεία εξέταση υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.

Η αναβολή κρίθηκε σκόπιμη, προκειμένου να δοθεί χρόνος για περαιτέρω διαβούλευση και συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Διαβάστε εδώ: Στην απόλυτη ισοψηφία, κόκκινο Βουλής στην επίμαχη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και άλλων για τις εκποιήσεις

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την ειδική δικαιοδοσία στα Επαρχιακά Δικαστήρια αποτελεί βασικό πυλώνα του πακέτου προτάσεων που ετοίμασε η Κυβέρνηση και για το περιεχόμενο του οποίου ενημέρωσε την Βουλή περί τις αρχές του περασμένου Ιούλη.

Όπως αναφερόταν στη σχετική επιστολή Μάκη Κεραυνού προς το Κοινοβούλιο, ειδικά σε σχέση με το «ειδικό δικαστήριο», το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη ρύθμιση του τρόπου εκδίκασης στα πλαίσια των Επαρχιακών Δικαστηρίων, των υποθέσεων που αφορούν διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών για πιστωτικές διευκολύνσεις που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.

Με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, και σε πρώτη φάση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, το εν λόγω νομοσχέδιο είναι αυτό ακριβώς που θα βρεθεί σε εξαιρετικά περίοπτη θέση στην ατζέντα των συζητήσεων, με στόχο την παραπομπή και ψήφισή του από την Ολομέλεια το ταχύτερο δυνατό.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και το πλαίσιο πολιτικής το οποίο συμφώνησαν αναφορικά με τις εκποιήσεις ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, επί του οποίου μάλιστα το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε κατά τρόπο θετικό. Το πλαίσιο πολιτικής των τριών κομμάτων αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, βάζοντας για τα καλά στο κάδρο το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε εδώ: Αυτό είναι το πλαίσιο πολιτικής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ για τις εκποιήσεις-Πώς το βλέπει η Κυβέρνηση

Στο… οπλοστάσιο της Κυβέρνησης, πέραν της ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια βρίσκεται-μεταξύ άλλων- και το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου Εστία, προσαρμοσμένου στη σημερινά δεδομένα.

Προ μερικών εβδομάδων εξάλλου, αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η επέκταση του σχεδίου διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ), παρέχοντας έτσι στους δανειολήπτες ακόμη μια ευκαιρία συμμετοχής με τους ίδιους όρους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2023.

Διαβάστε εδώ: ΚΦΙΚΒ: Νέα ευκαιρία για συμμετοχή στο σχέδιο για ΜΕΔ

Ερωτηθείσα από το InBusinessNews σχετικά, αρμόδια πηγή με άμεση πρόσβαση στις διεργασίες και διαβουλεύσεις, εξέφρασε την άποψη πως τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και αναμένεται με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών να δημιουργήσουν μια ορθολογική βάση για δίκαιη και λογική αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.

Τονίζοντας, ωστόσο, ότι έχουν παρέλθει δέκα χρόνια από την κρίση του 2013 και συνεπώς δεν είναι εύκολο να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος κατά τρόπο πλήρη και αποτελεσματικό, η ίδια πηγή υπέδειξε πως όπως έχει εξελιχθεί η δομή των ΜΕΔ στην Κύπρο και δη δανείων που ευρίσκονται στην κατάσταση αυτή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μαγικές λύσεις συνολικής διευθέτησης δεν είναι εφικτές.

Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε πως είναι ακόμη δυνατόν να γίνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι οποίες να διευκολύνουν τις αναδιαρθρώσεις και οπωσδήποτε να προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών (όχι μόνο λήπτες δημοσίου βοηθήματος, αλλά και νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, βιοπαλαιστές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις 31 Οκτωβρίου εκπνέει το πάγωμα εκποιήσεων που ανακοίνωσαν στις 5 Ιουλίου οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για ακίνητα που αφορούν κύρια κατοικία με τρέχουσα αξία μέχρι €350.000, ημερομηνία η οποία αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ορόσημο και πριν από την οποία Κυβέρνηση και Βουλή θα ήθελαν να δώσουν μια συνολική διευθέτηση.

Διαβάστε εδώ: Παγώνουν εκποιήσεις μέχρι 31 Οκτωβρίου τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Επισημαίνεται ότι σήμερα από τα ΜΕΔ συνολικού ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό 9% (περίπου 2,2 δις) ανήκει στις τράπεζες και το υπόλοιπο 91% (περίπου 22,8 δις) στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον κατασκευαστικό τομέα
Οι πωλήσεις ακινήτων ανά πόλη-Επιστροφή σε θετικό πρόσημο και άλμα σε Λευκωσία και Λάρνακα
GrandResort: Επέστρεψε ανανεωμένο μετά από ριζική ανακαίνιση €20 εκατ. (photos)
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Αύξηση καταναλωτικών επιτοκίων, μείωση στεγαστικών τον Μάρτιο
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει