Τι θα κρίνει την απόφαση της Κυβέρνησης για επένδυση ή όχι στον EuroAsia Interconnector

Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της την ώρα που πρέπει και αν δεν είναι οικονομικά βιώσιμο το έργο θα είναι λάθος να επενδύσει σε αυτό, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ερωτηθείς αναφορικά με τις προθέσεις της γύρω από τον EuroAsia Interconnector.

Μιλώντας στην μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του «Σίγμα», ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από εξειδικευμένο οίκο να προβεί σε μελέτη βιωσιμότητας, αξιολογώντας τις οικονομικές και τεχνικές πτυχές του έργου. «Η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, την ώρα που πρέπει. Αν δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, θα είναι λάθος να επενδύσει», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η πορεία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο αυριανής συνεδρίας της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής.

Για το θέμα στη συνεδρία κλήθηκαν ο υπουργός Ενέργειας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και εκπρόσωποι της EuroAsia Interconnector Limited.

Υπενθυμίζεται ότι ο EuroAsia Interconnector αποσκοπεί στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 1.280 χλμ.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και με τον φορέα υλοποίησης να έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση €657 εκατ. από την Ε.Ε. μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», καθώς και 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ωστόσο με το συνολικό κόστος του όλου έργου να έχει αυξηθεί στα €1,9 δις, πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να λέει όχι στη χρηματοδότηση του έργου, εγείροντας ερωτηματικά για την οικονομική βιωσιμότητα του εμβληματικού έργου.

Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, έχει δηλώσει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια αναφορικά με το θέμα: Δηλαδή αν θα παραχωρήσει κρατικές εγγυήσεις στο έργο, ή αν θα συμμετέχει στο κεφάλαιο (equity investment) ή κατά πόσο δεν θα πράξει τίποτα.

Δειτε Επισης

Δίνει διευκρινίσεις για το τερματικό η ΕΤΥΦΑ-Σε εξέλιξη η μελέτη δεδομένων έργου για χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
ΣΑΗ: Το πιο κρίσιμο βήμα για την μείωση του κόστους ηλεκτρισμού στην χώρα η έλευση του φυσικού αερίου
Ασκήσεις ισορροπίας στα 70 δολάρια για το brent-Μικρή ανάσα στην αγορά
Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα η ηλεκτρική διασύνδεση και κάπου στο... μέλλον η ολοκλήρωση του τερματικού
Πιέσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη-Στις πρωτεύουσες με τις υψηλότερες αυξήσεις η Αθήνα
Ψάχνουν τρόπους διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης από τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων
Θέατρο του παραλόγου η ηλεκτρική διασύνδεση-Πλήρης στασιμότητα, αλλά το έργο «συνεχίζεται» και θέλει χρήμα ο ΑΔΜΗΕ
Γ. Παπαναστασίου: Άρχισε να μαζεύεται κάποια ποσότητα εμπορεύσιμη και οικονομικά βιώσιμη-Τα επόμενα βήματα για το «Πήγασος 1»
Τι λείπει και πότε αναμένεται να γίνει FSRU o «Προμηθέας»-Πόσα στοιχίζει τον μήνα η παραμονή του στη Μαλαισία
Στήλη καθαρού φυσικού αέριου 350 μέτρων στον στόχο «Πήγασος-1»…Ενημερώθηκε από ExxonMobil ο Χριστοδουλίδης