Οι οκτώ πλουσιότεροι Κύπριοι-Το προφίλ και η περιουσία δισεκατομμυρίων

Στις λίστες με τους δισεκατομμυριούχος φιγουράρουν Κύπριοι επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στη ναυτιλία, στην ενέργεια, στα ακίνητα και στις αερομεταφορές, με τους πλείστους εξ΄ αυτών να είναι ξένης καταγωγής και να κατέχουν κυπριακό διαβατήριο.

Το περιοδικό CEOWORLD Magazine δημοσίευσε πρόσφατα τη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους ανά τον κόσμο, στην οποία και συγκαταλέγονται οκτώ Κύπριοι.

Διαβάστε ακόμα:

Ποια είναι η κυπριακή εταιρεία που δημιούργησε πλωτό hub για γαλλικούς κολοσσούς

Απογειώθηκαν και τον Ιούλιο οι αφίξεις τουριστών, θυμίζουν κάτι από 2019

Το InBusinessNews παρουσιάζει το προφίλ και την περιουσία των ισχυρότερων επιχειρηματιών του νησιού.

John Fredriksen: 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια

1

Ο Νορβηγικής καταγωγής εφοπλιστής John Fredriksen το 2006 απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα και κατέστη ο πιο πλούσιος Κύπριος, με την περιουσία του σήμερα να αγγίζει τα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γεννήθηκε στη Νορβηγία, αλλά κατοικεί στο Λονδίνο και θεωρείται ο βασιλιάς των τάνκερ.

Ο Fredriksen είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο οποίος μπήκε για πρώτη φορά στο εμπόριο πετρελαίου τη δεκαετία του 1960 στη Βηρυτό.

Αγόρασε τα πρώτα του δεξαμενόπλοια τη δεκαετία του 1970 και διέθετε αργό για το Ιράν τη δεκαετία του 1980.

Δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα), είναι μεγαλομέτοχος στη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο, τη MOWI και μέτοχος στη Norwegian Air.

Η αυτοκρατορία του σήμερα περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, ξηρά φορτία, πλοία μεταφοράς LNG και γεωτρήσεις βαθέων υδάτων.

Vinod Adani: 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια

2

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Vinod Adani με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με καταγωγή από την Ινδία, έχει κυπριακό διαβατήριο, ενώ η έδρα των δραστηριοτήτων του είναι στο Ντουμπάι.

Είναι αδελφός του Ινδού δισεκατομμυριούχου Gautam Adani, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο όμιλος Adani, ο οποίος δραστηριοποιείται στις εμπορικές συναλλαγές εμπορευμάτων, έχει συμφέροντα. μεταξύ άλλων, σε λιμάνια, αεροδρόμια, παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και πράσινη ενέργεια.

Επίσης, ο Vinod Adani, έχει μερίδια σε διάφορες εταιρείες του ομίλου που κατέχονται μέσω πολλών ξένων επενδυτικών εταιρειών που του ανήκουν.

Ο όμιλος Adani έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου της Ινδίας το 2022, μετά την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της ελβετικής εταιρείας Holcim στην Ινδία έναντι 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω των επενδυτικών εταιρειών της Vinod.

Yakir Gabay: 3.5 δισεκατομμύριο δολάρια

3

Η περιουσία του ισραηλινού με κυπριακή υπηκοότητα Yakir Gabay υπολογίζεται στα $3.5 δισ.

Γεννήθηκε το 1966 στην Ιερουσαλήμ και είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών και λογιστικής, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου MBA από το Hebrew University.

Είναι ο ιδρυτής, αναπληρωτής πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Aroundtown SA, εταιρείας κολοσσού στο παγκόσμιο real estate με χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 30 δισ. δολαρίων. Διαθέτει μερίδιο 40% της Grand City Properties, η οποία κατέχει περίπου 65.000 διαμερίσματα στη Γερμανία και το Λονδίνο και είναι θυγατρική της Aroundtown SA.

Διαβάστε εδώ: Yakir Gabay: Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας που επενδύει δισεκατομμύρια στην Κύπρο

Στην Κύπρο, προχώρησε σε μεγαλεπήβολες επενδύσεις. Ειδικότεραμ βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης μετοχικής συμμετοχής στην Kition Ocean Holdings. Πρόκειται για εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Aroundtown SA στην ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

Την ίδια ώρα, ο Yakir Gabay βρίσκεται πίσω από την τεραστίων διαστάσεων επένδυση συνολικού ύψους €856 εκατ. στη Αγία Φύλα και η οποία-ανάμεσα σε άλλα- περιλαμβάνει τη δημιουργία ιδιωτικού σχολείου, ιατρικού ιδρύματος και κέντρου έρευνας και καινοτομίας.

Τα πρώτα βήματα στην καριέρα του ήταν στον δημόσιο τομέα του Ισραήλ, ενώ μετέπειτα ασχολήθηκε με την επενδυτική τραπεζική. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε CEO του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Bank Leumi, μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών του Ισραήλ.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Gmul Investments (Ισραήλ), η οποία είχε στη διαχείρισή της επενδύσεις συνταξιοδοτικά ταμεία, ακίνητα και τίτλους συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Eίναι γιος του Meir Gabay, πρώην Γενικού Διευθυντή του Ισραηλινού Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος υπηρέτησε και ως Επίτροπος Δημόσιας Υπηρεσίας του Ισραήλ. Επίσης, ο πατέρας του είναι ο μοναδικός Ισραηλινός που εκλέχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε οποιοδήποτε αξίωμα.

Sergey Dmitriev: 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια

4

Ο Sergey Dmitriev είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού JetBrains. Είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου και ζει μόνιμα στην Κύπρο, ενώ το 2023 παραιτήθηκε από τη ρωσική του υπηκοότητα.

Ο εταίρος του, Valentin Kipyatkov, συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στους πλουσιότερους Κύπριους.

Η εταιρεία του, JetBrains, ιδρύθηκε το 2000, κατέφθασε στην Κύπρο το 2022 και σήμερα απασχολεί περίπου 1.800 υπαλλήλους σε διάφορες χώρες. Έδρα της εταιρείας είναι η Τσεχία, ενώ διαθέτει συνολικά 12 γραφεία στον κόσμο.

Η JetBrains δημιουργεί εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού, τα οποία χρησιμοποιούν πάνω από 15,9 εκατομμύρια επαγγελματίες και 90 εταιρείες της λίστας Fortune Global Top 100 με τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου.

Η ιδέα για άνοιγμα γραφείου στην Κύπρο είχε συζητηθεί για πρώτη φορά το 2017 και η τελική απόφαση λήφθηκε το 2022. Μετά την ανακοίνωση για άνοιγμα γραφείων στην Κύπρο, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι της JetBrains επέδειξαν ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση στο νησί, αφού σύμφωνα με την εταιρεία, το είδαν σαν μία ευκαιρία για να χτίσουν κάτι σπουδαίο.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά στην Κύπρο, η JetBrains άνοιξε γραφεία στην Πάφο και τη Λεμεσό και εργοδοτεί σήμερα πέραν των 250 εργαζομένων.

Η JetBrains ήταν από τους μεγαλύτερους εργοδότες προγραμματιστών στην Αγία Πετρούπολη. Έκλεισε όλες τις ρωσικές επιχειρήσεις το 2022.

Igor Makarov: 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια

5

Η αξία της περιουσίας του Igor Makarov ακουμπά τα 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Makarov είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου. Το 2023 παραιτήθηκε από τη ρωσική του υπηκοότητα.

Η πηγή του πλούτου του προέρχεται από επενδύσεις και από δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας.

Ο Igor Makarov είναι ο ιδρυτής της Itera, της πρώτης ανεξάρτητης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Itera ήταν ο κύριος εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ρωσίας από το Τουρκμενιστάν, όπου γεννήθηκε ο Makarov.

Το 2012 η Itera προχώρησε σε κοινοπραξία με τη Rosneft, την κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή εταιρεία- την επόμενη χρονιά, η Rosneft εξαγόρασε την Itera έναντι 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2019 ο Makarov διορίστηκε σύμβουλος ενέργειας του προέδρου του Τουρκμενιστάν το 2019.

Στην Κύπρο επένδυσε μέσω της εταιρείας του “Areti International Group”. To Areti International Group δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του rebranding του ITERA International Group of Companies, του οποίου η ιστορία ξεκίνησε το 1992.

Η Areti επικεντρώνεται σε επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, του υγροποιημένου αέριου πετρελαίου (LPG) και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άλλων.

Valentin Kipyatkov: 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια

0

Ο Valentin Kipyatkov είναι ο συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού JetBrains, η οποία ιδρύθηκε το 2000.

Ο εταίρος του, Sergey Dmitriev, είναι επίσης δισεκατομμυριούχος και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους Κύπριους.

Ο Kipyatkov, όπως και ο συνέταιρός του Dmitriev, αποποιήθηκε τη ρωσική υπηκοότητα το 2023. Είναι κατοχος κυπριακού διαβατηρίου και ζει στο νησί.

Τα εργαλεία της εταιρείας του, JetBrains χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 10 εκατομμύρια προγραμματιστές λογισμικού και διαχειριστές έργων σε όλο τον κόσμο.

Η JetBrains ήταν από τους μεγαλύτερους εργοδότες προγραμματιστών στην Αγία Πετρούπολη. Έκλεισε όλες τις ρωσικές της επιχειρήσεις το 2022.

Πόλυς Λ. Χατζηιωάννου: 1.1. δισεκατομμύρια δολάρια

ΠΟΛΥΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Η περιουσία του Κύπριου εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου, ο οποίος ζει στο Μονακό, αγγίζει τα 1.1. δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι γιος τους εφοπλιστή Λουκά Χατζηιωάννου, ο οποίος απεβίωσε το 2008, και κάποτε κατείχε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό στόλο δεξαμενόπλοιων στον κόσμο.

Μεγάλο μέρος του πλούτου του προέρχεται από το μερίδιο στην easyJet, την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους που ίδρυσε ο μικρότερος αδελφός του, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου.

Στέλιος Χατζηιωάννου: 1.1. δισεκατομμύρια δολάρια

8

Είναι γιος του Κύπριου εφοπλιστή Λουκά Χατζηιωάννου και αδελφός του Πόλυ και της Κλέλιας Χατζηιωάννου.

Το 1995 ίδρυσε τη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία EasyJet.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου κατέχει περίπου το 4% της αεροπορικής εταιρείας- τα αδέλφια του, η Κλέλια και ο Πόλυς, έχουν επίσης μεγάλα μερίδια.

Ο Στέλιος διατηρεί την κυριότητα της μάρκας “easy” μέσω της ιδιωτικής του εταιρείας, easyGroup.

Μέσω της easyGroup, έχει παραχωρήσει άδεια χρήσης του ονόματος easy σε επιχειρήσεις όπως η easyHotel, η easyCar και η easyCoffee.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου ζει στο Μονακό. Η περιουσία του ανέρχεται στα 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2006 έλαβε τον τίτλο του ιππότη (SIR) από την Βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα.

Από το 2009 διατελεί ως Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κύπρου στο Πριγκιπάτο του Μονακό.

Επιπλέον έχει ιδρύσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Stelios Philanthropic Foundation.

Δειτε Επισης

Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Αύξηση πέραν του 60% τον περασμένο Απρίλιο
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»