Powered by

Στο 25% η αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 750 μονάδες βάσης στο 25%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης των 250 μονάδων βάσης.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το πρακτορείο «Αναντολού» μεταδίδει ότι μετά τη νέα απόφαση, το δολάριο υποχώρησε απότομα έναντι της τουρκικής λίρας κατά περισσότερο από 7% έναντι της τουρκικής λίρας (ΤΛ) και άγγιξε το επίπεδο των 25,2784 ΤΛ, φτάνοντας στη χαμηλότερη ισοτιμία του από τις 26 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Το ευρώ επίσης παρουσίασε μείωση πέραν του 7 %, πέφτοντας στις 27,3705 τουρκικές λίρες, που είναι η χαμηλότερη του ισοτιμία από τις 3 Ιουλίου.

Το 5ετές ασφάλιστρο πιστωτικού κινδύνου (CDS) της Τουρκίας μειώθηκε επίσης κατά 30 μονάδες βάσης στις 383,4 μονάδες βάσης μετά την απόφαση για το επιτόκιο.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για το επιτόκιο, δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι. Η σταθερότητα των τιμών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Αυξάνει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα στο 50% για να υπερασπίσει την εθνική παραγωγή ο Τραμπ
Τουρκία: Επιβράδυνση στο 1% για την οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων
Σ. Μπέσεντ: Σε αδιέξοδο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας
Γκούλσμπι (Fed): Αν φύγουν οι δασμοί υπάρχουν πιθανότητες για μείωση επιτοκίων
Πώς το brain drain των ΗΠΑ εξελίσσεται σε ευκαιρία για την Ευρώπη και τα πανεπιστήμιά της
Αναλυτές: Καλύτερος για τις αγορές ένας καθολικός οριστικός δασμός παρά η αβεβαιότητα
ΗΠΑ: Εφετείο «παγώνει» την ακύρωση των δασμών Τραμπ-Επανέρχονται προσωρινά
Δασμοί Τραμπ: Τι σημαίνει η απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου για τις αγορές και τι ακολουθεί
Ρεκόρ $9 δις στις εισροές ETF Bitcoin-Χάνουν έδαφος τα ETF χρυσού
Νέες απώλειες για τον χρυσό μετά το δικαστικό μπλόκο στους δασμούς Τραμπ-Στα $3.264,15 η ουγγιά