Φούλαραν με καύσιμα οι οδηγοί λίγο πριν από το τέλος της επιδότησης

Με ετήσια άνοδο 5,4% έκλεισε ο Ιούνιος του 2023 για τις συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών, με τις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης και βενζίνης να καταγράφουν αύξηση 12,2% και 7,6% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης με τους οποίους επιβαρύνονται τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης τερματίστηκε την 1η Ιουλίου, επαναφέροντας αυξήσεις στα καύσιμα κίνησης, δηλαδή βενζίνη και πετρέλαιο, αλλά και στα καύσιμα θέρμανσης.

Οι επιπτώσεις της εν λόγω κυβερνητικής απόφασης αναμένεται να διαφανούν στα στοιχεία του Ιούλιου, με τους πρατηριούχους να διαμαρτύρονται για την αναπόφευκτη μείωση των πωλήσεων, αφού αρκετοί είναι οι οδηγοί που, διατηρώντας το ίδιο μπάτζετ, θα αναγκαστούν να ανεφοδιάσουν τα αυτοκίνητά τους με λιγότερα λίτρα καυσίμων.

Αύξηση σε όλες τις κατηγορίες
Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αυξημένες κατά 7,8% ήταν τον φετινό Ιούνιο οι συνολικές πωλήσεις από τα πρατήρια πετρελαιοειδών σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο.

Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, του πετρελαίου κίνησης κατά 8,7% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 6,8%.

Οι τιμές που ίσχυαν φέτος και πέρσι
Για σκοπούς σύγκρισης των πωλήσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στα μέσα Ιουνίου του 2022 ξεπερνούσε το €1,80 το λίτρο, ενώ στα μέσα Ιουνίου του 2023 πωλείτο μόλις έναντι €1,38 το λίτρο.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή πώλησης στα μέσα Ιουνίου του 2022 ήταν €1,88 ανά λίτρο, ενώ κατά την αντίστοιχη φετινή περίοδο πωλείτο μόλις έναντι €1,38 ανά λίτρο.

Οι οδηγοί μερίμνησαν επίσης και για την αλλαγή λαδιού στο όχημά τους ένεκα των αυξημένων μετακινήσεών τους εν μέσω καλοκαιριού, καθώς αύξηση 7,8% σημείωσαν οι πωλήσεις για λιπαντικά λάδια.

Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο η κηροζίνη και το ελαφρύ μαζούτ, για τα οποία οι πωλήσεις από πρατήρια μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 52,4% και 2,8% αντίστοιχα.

Όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, οι πωλήσεις βενζίνης που έγιναν από τα πρατήρια αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, με τις πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης να αυξάνονται επίσης κατά 4,5%. Αντίθετα, οι πωλήσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο θέρμανσης υποχώρησαν κατά 19%.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών