Το «σκορ ακρίβειας» της Κύπρου στις δημόσιες συγκοινωνίες-Το κόστος ανά πόλη

Στη λίστα με τις πιο ακριβές δημόσιες συγκοινωνίες ανά το παγκόσμιο βρέθηκε η Κύπρος, καταλαμβάνοντας την 26η θέση, με τη μονή διαδρομή να αγγίζει τα 0.97 ευρώ (μέσος όρος συγκοινωνιών) και τη μηνιαία κάρτα μεταφορών τα 25.76 ευρώ.

H διαδικτυακή υπηρεσία σύγκρισης τιμών «Compare Τhe Μarket» συγκέντρωσε στοιχεία που αφορούν το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών για συνολικά 99 χώρες στον κόσμο.

Η υπηρεσία, σε μία συνάρτηση με μεταβλητές το κόστος του εισιτηρίου μονής διαδρομής και το κόστος της μηνιαίας κάρτας μεταφορών, κατέγραψε το «σκορ ακρίβειας», βαθμολογώντας την κάθε χώρα έως το 10 (με το 10 να καταδεικνύει το πιο ακριβό), με την Κύπρο να καταγράφει 7.04/10.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης λαμβάνει υπόψη όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες που διαθέτει η κάθε χώρα, όπως τρένα, λεωφορεία, τραμ και μετρό, και συνεπώς ο δείκτης της Κύπρου αφορά μόνο τα λεωφορεία.

Αναλυτικά το κόστος ανά πόλη

Εξετάζοντας το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών στην Κύπρο συγκεκριμένα ανά πόλη, παρατηρείται ότι η πιο ακριβή είναι η Λευκωσία με τελικό σκορ 5.68/10, ακολουθεί η Λάρνακα με 5.49/10, μετέπειτα η Πάφος με 5.07/10 και τέλος η Λεμεσός με σκορ 4.77/10.

Αναλυτικότερα, το εισιτήριο για μία διαδρομή στη Λευκωσία ισοδυναμεί με 1.03 ευρώ και η μηνιαία κάρτα μεταφορών αξίζει 26.04 ευρώ, και έτσι σύμφωνα με την ανάλυση της Compare Τhe Μarket, η πόλη σημειώνει τελικό σκορ ακρίβειας 5.68/10.

Το εισιτήριο μονής διαδρομής στη Λάρνακα κοστίζει 1.29 ευρώ και η μηνιαία κάρτα 25.85 ευρώ, με το τελικό σκορ ακρίβειας να διαμορφώνεται στο 5.49/10.

Όσον αφορά την Πάφο, το εισιτήριο μίας διαδρομής είναι στα 0.97 ευρώ και η μηνιαία κάρτα 27.05 ευρώ και έτσι το τελικό σκορ ακρίβειας είναι 5.07/10.

Στη Λεμεσό, το εισιτήριο μιας διαδρομής είναι στα 0.96 ευρώ και της μηνιαίας κάρτας 25.85 ευρώ, με το τελικό σκορ ακρίβειας να ισοδυναμεί με 4.77/10.

cities

Οι πιο ακριβές χώρες στις δημόσιες συγκοινωνίες

Σύμφωνα με τη λίστα «Compare Τhe Μarket», η πιο ακριβή χώρα όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες είναι η Ελβετία, με το εισιτήριο της μονής διαδρομής να αγγίζει τα 2.38 ευρώ και της μηνιαίας κάρτας τα 52.96 ευρώ και κατ' επέκταση το τελικό σκορ ακρίβειας διαμορφώνεται σε 9.8/10.

Δεύτερη έρχεται η Ολλανδία, με το αξία εισιτηρίου μονής διαδρομής 2.19 ευρώ, της μηνιαίας κάρτας 52.51 ευρώ και τελικό σκορ 9.69/10.

Ακολουθεί η Αυστραλία, με εισιτήριο μίας διαδρομής να ισοδυναμεί με 1.76 ευρώ και της μηνιαίας κάρτας 64.16 ευρώ, διαμορφώνοντας τελικό σκορ 9.49/10.

Την πεντάδα έρχονται να συμπληρώσουν η Νορβηγία, με τελικό σκορ ακρίβειας 9.33/10 και η Ιρλανδία με τελικό σκορ 9.29/10.

Ακολουθεί αναλυτικά ο πίνακας της Compare Τhe Μarket με τις 49 πιο ακριβές χώρες στις συγκοινωνίες:

ticket bus

Αξιοσημείωτο ότι, ο δείκτης αναφέρει και αναλυτικά τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο, όπου πρώτη έρχεται η Ζυρίχη (Ελβετία). Ακολουθούν με τη σειρά το Αϊντχόφεν (Ολλανδία), η Χάγη (Ολλανδία), το Ρότερνταμ (Ολλανδία) και η Λοζάνη (Ελβετία).

Οι πιο φθηνές χώρες στις δημόσιες συγκοινωνίες

Στο άλλο άκρο της κλίμακας τιμών, η Σρι Λάνκα κατατάχθηκε ως η φθηνότερη χώρα όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες, με τελικό σκορ 0.05/10. Αυτό οφείλεται στο ότι η χώρα ανακάμπτει από την κρίση καυσίμων που βίωσε το 2022, χάρη στη διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεύτερη πιο φθηνή χώρα είναι το Πακιστάν, με σκορ 0.15/10 και ακολουθεί το Νεπάλ με 0.30/10.

Η Αλγερία με 0.31/10 και το Ουζμπεκιστάν με 0.41/10 συμπληρώνουν την πεντάδα.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις πιο φθηνές πόλεις στον κόσμος, είναι με τη σειρά οι εξής: Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν), Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν), Ουλάν Μπατόρ (Μογγολία), Μπουένος Άιρες (Αργεντινή) και Κολόμπο (Σρι Λάνκα).

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας