Κίνα: Εντείνονται οι παρεμβάσεις για να συγκρατηθούν οι απώλειες στο γουάν

Οι κινεζικές αρχές έχουν δώσει οδηγίες στις κρατικές τράπεζες της χώρας να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους στην αγορά συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η αύξηση της μεταβλητότητας στο γουάν, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης τη χρήση εργαλείων όπως η μείωση των απαιτήσεων στα αποθεματικά των τραπεζών σε ξένο συνάλλαγμα προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή μεγάλη υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Αυτό ακολούθησε την πτώση του γουάν προς το 7,35 ανά δολ. ένα επίπεδο που παρακολουθείται στενά από κορυφαίους αξιωματούχους, προσθέτουν.

Οι αρχές εξετάζουν επίσης αν κινεζικές εταιρείες βοήθησαν να επιταχυνθεί η πτώση του γουάν πραγματοποιώντας κερδοσκοπικές κινήσεις κατά του νομίσματος, αναφέρουν οι πηγές.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις από το Πεκίνο για την τόνωση της οικονομίας – όπως η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα από την κεντρική τράπεζα, οι ισχυρότερες από το αναμενόμενο ημερήσιες τιμές αναφοράς για το γουάν και οι μεγάλες εισφορές βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα – δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα, με το γουάν να κατρακυλά προς το πιο αδύναμο επίπεδο από το 2007.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα ότι το Πεκίνο θα αποτρέψει μια υπερβολική προσαρμογή στο γουάν. Οι φορείς διαμόρφωσης πολιτικής διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία, την εμπειρία και την εμπιστοσύνη για να διατηρήσουν "την ομαλή λειτουργία της αγοράς ξένου συναλλάγματος", ανέφερε.

Δειτε Επισης

Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη
Τουρκία: Από 70% σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός το 2026