Powered by

Σε ύφεση η Ολλανδία το δεύτερο τρίμηνο

Η ολλανδική οικονομία μπήκε σε ύφεση, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της μειώθηκε με ρυθμό 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, σύμωνα με μια πρώτη εκτίμηση που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας την Τετάρτη.

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά από μείωση 0,4% το πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία ήταν στο 5% για τα έτη 2021 και 2022, παρουσιάζοντας μια γρήγορη ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η πρώτη ύφεση μετά την πανδημία οφείλεται κυρίως σε πτώση της κατανάλωσης και των εξαγωγών, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανέβασε τις τιμές των τροφίμων και του ηλεκτρισμού στην Ολλανδία και τους εμπορικούς της εταίρους.

Οι καταναλωτικές δαπάνες έπεσαν 1,6%, ενώ οι εξαγωγές ήταν 0,7% χαμηλότερα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία μειώθηκε σε σχέση με το 14,5% που ήταν το ανώτατο σημείο που έφτασε τον Σεπτέμβριο πέρσι, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σχετικά ψηλά, γύρω στο 6% για το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Δειτε Επισης

Γερμανία: Αύξηση 2,4% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων τον Ιούνιο
Νέα συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία τον Μάιο-Εντείνεται η επιχειρηματική αβεβαιότητα
Προειδοποίηση ΔΝΤ: Υψηλή αβεβαιότητα λόγω των δασμών Τραμπ-Καλεί σε σταθερό εμπορικό περιβάλλον
Νέο ρεκόρ για το Bitcoin-Πάνω από τα $113.000 με θετικό κλίμα και ρευστοποιήσεις short
Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα-Ετοιμάζεται η επιστολή για Ε.Ε.
Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία