Πώς βλέπουν οι Κύπριοι την πράσινη οικονομία και την ενεργειακή κρίση

Εννέα στους 10 Κύπριους θεωρούν ότι το κόστος των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, καθώς και ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη δημόσια χρηματοδοτική στήριξη για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Την ίδια ώρα, σχεδόν έξι στους 10 Κύπριους θεωρούν ότι θα έπρεπε να επιταχυνθεί η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επισπευσθεί η μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία.

Τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου με θέμα την κλιματική αλλαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 11 Μαΐου μέχρι τις 25 Μαΐου 2023 και τον Ιούλιο (2023).

Για σκοπούς της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν 26,358 συνεντεύξεις σε Ευρωπαίους, από τα 27 κράτη μέλη. Αναφορικά με την Κύπρο, το δείγμα του πληθυσμού ισούται με 504 συνεντευξιαζόμενους.

Ακολουθούν τα ευρήματα της έρευνας για την κλιματική αλλαγή:

Η φτώχεια, η πείνα και η έλλειψη πόσιμου νερού, αποτελούν το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα στο σύνολό της, σύμφωνα με τις απόψεις των Κυπρίων αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Ακολουθεί η οικονομική κατάσταση, ως δεύτερο πιο σοβαρό θέμα και μετέπειτα οι ένοπλες συγκρούσεις.

1

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, το 77% των Κυπρίων δηλώνουν ότι αποτελεί «εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα». Το 16% θεωρούν ότι είναι «αρκετά σοβαρό» και το υπόλοιπο 7% «όχι σοβαρό».

Επιπλέον, το 90% των Κυπρίων θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη δημόσια χρηματοδοτική στήριξη για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει μείωση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα.

Το 79% θεωρεί ότι η μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από χώρες εκτός Ε.Ε. μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και να ωφελήσει οικονομικά την Ε.Ε.

Αξιοσημείωτο ότι, το 87% των Κύπριων συμφωνούν στο ότι το κόστος των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

2

Η Ε.Ε. και η ενεργειακή κρίση

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να σχολιάσουν πώς θεωρούν ότι πρέπει να αντιδράσει η Ε.Ε. σχετικά με την εκτίναξη των τιμών ενέργειας στην προμήθεια φυσικού αερίου λόγω των ενεργειών της Ρωσίας, σε ό,τι έχει να κάνει με πολιτικές πράσινης ενέργειας.

Το 58% των Κυπρίων ανέφεραν ότι θα έπρεπε να επιταχυνθεί η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση και να επισπευσθεί η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Το 25% δήλωσε ότι «θα έπρεπε να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία».

Παράλληλα, το 12% θεωρούν ότι θα έπρεπε να επιστρέψουμε στη χρήση περισσότερων ορυκτών καυσίμων στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και να επιβραδύνουμε τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία

Το υπόλοιπο 5% απάντησε «δεν γνωρίζω».

3

Συν τοις άλλοις, οι Κύπριοι ανέφεραν τους τρόπους που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να αντιδράσει η Ε.Ε. προκειμένου να ελαττώσει την οικονομική πίεση που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Η πιο δημοφιλής απάντηση, με ποσοστό 54%, είναι «Επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ε.Ε., για να μειωθεί το κόστος της ενέργειας και να γίνει η ΕΕ πιο ενεργειακά ανεξάρτητη»

Ακολουθούν οι απαντήσεις «παροχή άμεσης χρηματοοικονομικής στήριξης στα πιο οικονομικά ευάλωτα μέλη της κοινωνίας» (47%) και «λήψη οικονομικών μέτρων για να περιοριστεί το ύψος των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, όπως φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας και επιβολή ανώτατων τιμών στην ενέργεια» (43%).

4

Δειτε Επισης

Παρέμβαση από Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
ExxonMobil: Ετοιμάζει mega deal με την Τουρκία
Τερματικό: Κόλλησε η κατασκευή της προβλήτας, ανησυχεί η Κυβέρνηση-Πού βρίσκεται το «Προμηθέας»
Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία