Ελληνική: Η πρόωρη έκδοση ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου και η επόμενη μέρα

Ως η μετουσίωση ενός προ πολλού προδιαγραφόμενου και προαναγγελθέντος διαζυγίου σε πραγματικότητα αντικρίζεται ο πρόωρος τερματισμός της συνεργασίας της Ελληνικής Τράπεζας με τον απερχόμενο CEO του συγκροτήματος Oliver Gatzke, ο οποίος αποχωρεί από τα ηνία της εταιρείας έπειτα από κάτι περισσότερο από δύο χρόνια παρουσίας.

Έχοντας διοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας στη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή του ομίλου στις 22 Μαρτίου 2021, αληθές είναι πως ο Oliver Gatzke διέγραψε μια πορεία που μέσα από διάφορα κατά καιρούς γεγονότα που έλαβαν χώρα, εύλογα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ταραχώδης.

Το γυαλί που ράγισε…

Ειδικότερα, και χωρίς σε καμία περίπτωση να μηδενίζεται η προσφορά και το έργο που ο Γερμανός τραπεζίτης επιτέλεσε στην Ελληνική, ανάμεσα στα οποία και η επιτυχής ολοκλήρωση ενός γενναιόδωρου σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, πραγματικότητα είναι πως η σχέση του με τη διοίκηση του οργανισμού πέρασε στην πορεία του χρόνου μέσα από αρκετές δοκιμασίες, με το γυαλί ανάμεσα στις δύο πλευρές, κατά τη σχετική παραδοχή που γίνεται, να είχε εδώ και αρκετό καιρό ραγίσει.

Υπενθυμίζεται, στο πλαίσιο αυτό, ότι στις 10 Οκτωβρίου 2022, το Δ.Σ. της Ελληνικής είχε θέσει τον κ. Gatzke σε διαθεσιμότητα(σ.σ. αποχή από τα καθήκοντά του), ώστε να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή ερευνών γύρω από το πρόσωπό του σε σχέση με κατ’ ισχυρισμό δηλώσεις και ενέργειες του, που αφορούσαν ισχυριζόμενη παρότρυνση του προς το προσωπικό να αγοράσει μετοχές της τράπεζας. Λέγοντας, σύμφωνα πάντα με τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, πως κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος του προσωπικού, αφού η μετοχής της Ελληνικής ήταν υποτιμημένη.

Η συγκολλητική ταινία

Ο Oliver Gatzke επέστρεψε τελικά στα καθήκοντά του περίπου δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου 2022, έπειτα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Επρόκειτο για εξέλιξη που κρίθηκε ως εξόχως υποβοηθητική σε ό,τι αφορούσε την υλοποίηση των επιχειρησιακών στόχων της τράπεζας, αφού της παρείχε τη δυνατότητα να εισέλθει στη χρονιά που θα ακολουθούσε(σ.σ. 2023) χωρίς μια τόσο σημαντική, όπως είναι αυτή του τι μέλει γενέσθαι με τον CEO, εκκρεμότητα. Όπερ και εγένετω…

Η πορεία ωστόσο των πραγμάτων απέδειξε πως η συγκολλητική ταινία που είχε τοποθετηθεί στο ραγισμένο γυαλί των σχέσεων του Oliver Gatzke με την διοίκηση της Ελληνικής δεν ήταν αρκούντως ισχυρό για να κλείσει διά παντός τις... πληγές.

Αποτέλεσμα, περίπου ένα ολόκληρο χρόνο πριν από την ημερομηνία λήξης της σύμβασης εργοδότησής του, στις 22 Ιουλίου 2024, ο κ. Gatzke να ενημερώσει τη διοίκηση της τράπεζας για την απόφασή του να την τερματίσει, με ισχύ από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Και την εταιρεία, να τον θέτει σε υποχρεωτική άδεια (garden leave) με πλήρεις απολαβές, με άμεση ισχύ, μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης.

Η απόφαση να τεθεί σε υποχρεωτική άδεια, η οποία λήφθηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες της σύμβασης εργοδότησης του κ. Gatzke, ήταν όπως μας λέχθηκε αρμοδίως μονόδρομος, μιας και δεν θα μπορούσε η διοίκηση της τράπεζας να συνεχίσει με ένα ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος έθεσε ουσιαστικά από μόνος του, και μάλιστα πρόωρα, τον εαυτό του στην πόρτα εξόδου.

Άλλωστε, στους αμέσως επόμενους μήνες εκ των πραγμάτων θα άνοιγε η συζήτηση για το μέλλον του Oliver Gatzke στην Ελληνική, δεδομένης της λήξης της σύμβασης εργοδότησής του σε λιγότερο από ένα χρόνο. Κάτι που ο κ. Gatzke φρόντισε να επισπεύσει αιφνιδιάζοντας εν μέρει, αλλά χωρίς η ενέργειά του αυτή να έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Και με το εκδοθέν διαζύγιο να χαρακτηρίζεται ως βελούδινο και να βγαίνει συναινετικά.

Για την ιστορία πάντως, και ως μέρος των πεπραγμένων του, θα πρέπει να καταγραφεί η ιδιαιτέρως αποφασιστική στάση που ο Oliver Gatzke επέδειξε κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, συμβάλλοντας γενικότερα καθοριστικά στην προσπάθεια της Ελληνικής για εξορθολογισμό του λειτουργικού της κόστους.

Η επόμενη μέρα

Το τέλος εποχής του Oliver Gatzke στην Ελληνική βρίσκει την τράπεζα με μεταβατικό CEO τον μέχρι πρότινος ανώτατο οικονομικό διευθυντή της εταιρείας Αντώνη Ρούβα, μια επιλογή που κρίνεται ως η ιδανικότερη για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πετυχημένη πορεία του οργανισμού στην επόμενη μέρα.

Άριστος γνωστής της τράπεζας και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με εμπειρία, τόσο σε διεθνές όσο και σε κυπριακό επίπεδο, ο κ. Ρούβας διαμηνύει πως η Ελληνική Τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στους στόχους της και συνεχίζει κανονικά και απρόσκοπτα, στηρίζοντας τους πελάτες της και την κυπριακή οικονομία. Σκοπός, η ενίσχυση του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας και η επιτυχής ολοκλήρωση του πλάνου μετασχηματισμού.

Και μολονότι ο Αντώνης Ρούβας διορίστηκε ως μεταβατικός CEO, θα πρέπει να σημειωθεί πως η εκτίμηση που γίνεται είναι πως πληροί όλες τις προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά, ώστε να παραμείνει σε... βάθος χρόνου στη θέση, υπό το πρίσμα και των όποιων ενδεχόμενων εξελίξεων ίσως προκύψουν στο προσεχές μέλλον σε σχέση με το ενδιαφέρον της Eurobank, που σήμερα κατέχει το 29,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής, να αποκτήσει, κάποια στιγμή, τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.

Διαβάστε εδώ: Σταύρος Ιωάννου-Eurobank: Θα θέλαμε κάποια στιγμή τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας

Δειτε Επισης

ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες