Η αποθήκευση ενέργειας, γιατί κινδυνεύουν οι επενδύσεις ΑΠΕ και το πρόστιμο για όλους

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν στην αγορά ενέργειας οι αποκοπές ΑΠΕ και το ποσοστό ρύπων για το οποίο καλείται εμμέσως να πληρώσει ο καταναλωτής σε πρόστιμο.

Αναλύοντας τα δεδομένα της Κύπρου αναφορικά με την επίτευξη των ενεργειακών στόχων του 2030 και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας, ο CEO του Ομίλου Green Energy, Γιώργος Γεωργίου ανέλυσε τον αρνητικό αντίκτυπο για τους παραγωγούς ΑΠΕ - επενδυτές, αλλά και την Πολιτεία και τους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 5MWp, οι εκτιμώμενες απώλειες λόγω των περικοπών στις ΑΠΕ υπολογίζεται ότι αγγίζουν το 70%.

Παράλληλα, μέσα σε 18 μήνες (περίοδος Ιανουάριος 2022 - Ιούνιος 2023) εκτιμάται ότι χάνονται περισσότερα από €9 εκατ. σε χαμένη παραγωγή και €3 εκατ. σε εκπομπές που ισοδυναμούν με διοξείδιο του άνθρακα (C02e).

Διαβάστε εδώ: Δεδομένα, τάσεις και προκλήσεις της ενέργειας-Ενημέρωση με πρωτοβουλία του Ομίλου Green Energy

Αποθήκευση ενέργειας
Κύρια πρόκληση των περικοπών ΑΠΕ αποτελεί το γεγονός ότι η ΑΗΚ καλείται να καταβάλει €300 εκατ. για την εκπομπή 3 εκατ. tnCO2e (ετήσιες ανάγκες), ενώ το κόστος δικαιωμάτων το 2022 αυξήθηκε κατά €82.7 εκατ. σε σχέση με το 2022.

Όσον αφορά στα πολλαπλά οφέλη της αποθήκευσης ενέργειας, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μείωση περικοπών ΑΠΕ και την αύξηση της διείσδυσής τους, τη μείωση εκπομπών CO2e, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ασφάλειας του συστήματος, όπως επίσης τη βελτίωση της διαχείρισης των συμβατικών μονάδων.

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για αποθήκευση ενέργειας και αναπροσαρμογή των ενεργειακών στόχων κινδυνεύουν οι επενδύσεις των ΑΠΕ, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά στην μη επίτευξη των ενεργειακών στόχων με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για όλους τους πολίτες της χώρας, προειδοποίησε ο CEO του Ομίλου Green Energy.

Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται επιβεβλημένη η λήψη πρωτοβουλιών από την Πολιτεία.

Μεταξύ άλλων προτείνονται:

  • Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς για την αναβάθμιση του δικτύου (εγκεκριμένο από τη ΡΑΕΚ)
  • Ευκαιρία από Κυβέρνηση σε επενδυτές και μελλοντικούς παραγωγούς ΑΠΕ να συμβάλουν στην αναβάθμιση των τοπικών υποσταθμών (χρονοδιάγραμμα 3-4 ετών)
  • Ενιαία υπηρεσία (one stop shop ) για ταχύτερη αδειοδότηση έργων ΑΠΕ
  • Επιχορήγηση €80 εκατ. για την προώθηση μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που θα αναπτύξει ο ιδιωτικός τομέας
  • €35 εκατ. για έξυπνους μετρητές σε κατοικίες (400 χιλ. μετρητές έως το 2026)
  • Διάθεση από την Κυβέρνηση του 41% των κεφαλαίων της για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, ύψους €1.2 δισ. για να εξασφαλίσει την πράσινη μετάβαση της Κύπρου
  • Εξασφάλιση €590 εκατ. από ΥΕΕΒ (Προγραμματική Περίοδος 2021 2027) για παραχώρηση οικονομικών κινήτρων σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς για ΑΠΕ και μέτρα ενεργειακής απόδοσης
  • Σχέδια Χορηγιών ΥΕΕΒ: Εξοικονομώ Αναβαθμίζω για επιχειρήσεις/κατοικίες, καθώς και ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες, κτλ.

Αναλύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι πρέπει να ληφθεί άμεση απόφαση για επιδότηση επένδυσης σε αποθήκευση ενέργειας, να επιταχυνθούν οι διαγωνισμοί για μεγάλα συστήματα αποθήκευσης και να εφαρμοστούν αξιόπιστοι μηχανισμοί υλοποίησης.

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη χορηγίας για βιώσιμα έργα αποθήκευσης και της περαιτέρως προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας για άμεσα αποτελέσματα.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024