Δεδομένα, τάσεις και προκλήσεις της ενέργειας-Ενημέρωση με πρωτοβουλία του Ομίλου Green Energy

Με μια χρήσιμη, παραγωγική και αμοιβαία επωφελής συνάντηση ξεκίνησε η 3η εβδομάδα του Ιούλη όπου ηγέρθηκαν ζητήματα μεγάλης σημασίας. Συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου 2023 ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου μαζί με στελέχη του Ομίλου Green Energy παρουσίασαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και δημοσιογράφους, τα δεδομένα, τάσεις και προκλήσεις της ενέργειας στην Κύπρο.

Με πρωτοβουλία του Ομίλου Green Energy διεξάχθηκε με επιτυχία η συνάντηση με τα ΜΜΕ στο κέντρο της Λευκωσίας για μια πλήρη ενημέρωση των δεδομένων Ενέργειας της χώρας μας.

Green Energy photo -107

Ο Υπουργός κ. Παπαναστασίου, χαιρέτησε την συνάντηση και προχώρησε σε ενημέρωση των τελευταίων εξελίξεων της Ενεργειακής στρατηγικής του Υπουργείου. Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως το ενεργειακό σύστημα της Κύπρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία πλήρους αναδιάρθρωσης και ανασχηματισμού, με τις προσπάθειες για λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού να βρίσκεται στο επίκεντρο. Όπως συνέχισε, οι εξελίξεις στον σημαντικό τεχνολογικό τομέα των φωτοβολταικών συστημάτων , σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, αλλά και με τα βελτιωμένα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου για παραγωγή από ΑΠΕ για ιδίαν κατανάλωση, μέσω net-metering και net-billing, καθώς και virtual net-metering και net-billing, ωθούν όλο και περισσότερους καταναλωτές να προχωρήσουν με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στις οροφές των υποστατικών τους.

Green Energy photo -190

Στην συνέχεια ο CEO του Ομίλου Green Energy κ. Γιώργος Γεωργίου παρουσίασε τα δεδομένα της Κύπρου αναφορικά με την επίτευξη των ενεργειακών στόχων του 2030 και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. Επισήμανε την ανάγκη να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να συνεργαστούν για την επίτευξη των στόχων 2030.

Προβληματίζουν ιδιαίτερα οι αποκοπές ΑΠΕ και το ποσοστό ρύπων για το οποίο καλείται εμμέσως να πληρώσει ο καταναλωτής σε πρόστιμο.

Κλείνοντας ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για αποθήκευση ενέργειας, και αναπροσαρμογή των ενεργειακών στόχων κινδυνεύουν οι επενδύσεις των ΑΠΕ οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά στην μη επίτευξη των ενεργειακών στόχων με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για όλους τους πολίτες της χώρας μας.

Στην συνέχεια ο COO του Ομίλου κ. Χαράλαμπος Κυριάκου παρουσίασε τις λύσεις που υπάρχουν προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Με πολύχρονη εμπειρία στα θέματα ΑΠΕ και αντιπρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ ο κ. Κυριάκου υπόδειξε τα ωφελήματα του έξυπνου δικτύου, της αυτοκατανάλωσης μέσω αποθήκευσης ενέργειας και την αύξηση χωρητικότητας περιφερειακών υποσταθμών. Τόνισε τη σημαντικότητα υποστήριξης απο τρίτους όπως την πολιτεία, την ΑΗΚ και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Green Energy photo -195

Ο κ. Θανάσης Σάκκας εμπορικός διευθυντής της εταιρείας GOODWE σε Ευρώπη και Αφρική, και η οποία εταιρεία εκπροσωπείται από τον Όμιλο Green Energy στην Κύπρο, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις σημερινές πρακτικές αποθήκευσης ενέργειας και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο κ. Σάκκας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που χειρίζονται τα θέματα αποθήκευσης στην Ευρώπη καθώς και την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης.

Green Energy photo -241

Ακολούθως, η κα. Ρουπίνα Λουκά Ασημένου , Διευθύντρια Μάρκετινγκ του Ομίλου παρουσίασε τις ολοκληρωμένες λύσεις που προσφέρει ο όμιλος Green Energy σε ιδιώτες, εμπορικούς καταναλωτές και για φωτοβολταϊκά πάρκα. Η κα. Ασημένου παρουσίασε επίσης και την νέα εταιρική ταυτότητα και παραμέτρους της στρατηγικής του Ομίλου η οποία υποδεικνύει την δέσμευση για ολοκληρωμένες λύσεις στην Κυπριακή αγορά στο τομέα της Ενέργειας και να ηγηθεί μια νέα εποχή δυναμικής βιώσιμης ανάπτυξης, με την υλοποίηση σημαντικών έργων μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού των παροχών ενέργειας στην Κύπρο.

Green Energy photo -219

Green Energy photo -278

Η παρουσιάστρια και δημοσιογράφος Άννα Μαρία Ευτυχίου είχε το ρόλο συντονίστριας των παρουσιάσεων και την υπόδειξη των σημαντικότερων στοιχείων των παρουσιάσεων. Κλείνοντας τις παρουσιάσεις έδωσε τον λόγο στους παρευρισκόμενους για παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Ο εποικοδομητικός διάλογος έχει συμβάλει στην αξιόπιστη ενημέρωση των ΜΜΕ και την επικοινωνία μηνυμάτων λύσεων για περαιτέρω διείσδυση και ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024