H Ελληνική Τράπεζα στην πρώτη γραμμή για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Προσυπογράφοντας την αρχή ότι η μετάβαση σε πιο βιώσιμα μοντέλα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης απαιτεί απτή εταιρική υπευθυνότητα, η Ελληνική Τράπεζα οργανώνει τη δράση της με βάση συγκεκριμένους στόχους στο τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση, υλοποιώντας μια πολυεπίπεδη ESG στρατηγική.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Έκθεση Βιωσιμότητας της Ελληνικής Τράπεζας για το 2022 αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι η μακροχρόνια δέσμευση του ιδρύματος σε ενέργειες που αυξάνουν την ανθεκτικότητα του πλανήτη και της κοινωνίας αποδίδει κάθε χρόνο σημαντικούς καρπούς. Η Έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2023, συνιστά μια μετρήσιμη αποτίμηση της ESG Στρατηγικής της Τράπεζας για την περιβαλλοντική προστασία, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προαγωγή ενός συμπεριληπτικού, ανταποδοτικού και διαφανούς εταιρικού περιβάλλοντος.

Η ESG Στρατηγική εναρμονίζεται πλήρως με τη Συμφωνία του Παρισιού και την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, αλλά και με τους σχετικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, στηριζόμενη σε τέσσερις βασικούς πυλώνες δράσης: 1) Ενεργειακή αποδοτικότητα και μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, 2) Εργατικό δυναμικό του μέλλοντος, 3) Ανθεκτικότητα και απόδοση, 4) Βιώσιμο οικοσύστημα.

Με οδηγό αυτές τις τέσσερις αρχές, η Ελληνική Τράπεζα κατάφερε κατά το 2022, όπως αποτυπώνεται και στους ποσοτικούς δείκτες, να φέρει τη λειτουργία της ένα ακόμα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης για την κοινωνία, το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα.

Συγκεκριμένα, κάτω από τον πυλώνα «Βιώσιμο οικοσύστημα», ο νέος πράσινος δανεισμός ανήλθε στα €177 εκατ. μέσα από εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαμόρφωσε η Τράπεζα. Παράλληλα, η συνολική συνεισφορά σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις ξεπέρασε τις €500 χιλ., ενώ σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε και η ανανέωση της στρατηγικής συνεργασίας με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Παράλληλα, με την κοινωνική προσφορά να αποτελεί δέσμευση σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Τράπεζας, η εθελοντική δράση του προσωπικού της στην εκστρατεία #HBVolunteersChallenge είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα και τιμήθηκε στον 7ο Διαγωνισμό «Εταιρικού Εθελοντισμού & Εθελοντικής Προσφοράς».

Στον πυλώνα της ενεργειακής αποδοτικότητας της Τράπεζας αξιοσημείωτο επίτευγμα αποτελεί το γεγονός ότι καταναλώθηκαν 54.500 kWh από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι μειώθηκε κατά 6,5% η ετήσια κατανάλωση ενέργειας, με παράλληλους ενεργειακούς ελέγχους σε όλες τις εγκαταστάσεις.

Όσον αφορά την ενίσχυση του προσωπικού, διαμορφώνοντας το «εργατικό δυναμικό του μέλλοντος» πραγματοποιήθηκαν 458 ώρες εκπαίδευσης σε θέματα ESG και θέματα κλιματικών κινδύνων, ενώ παράλληλα αναβαθμίστηκε η Διαδικασία Αξιολόγησης και Απόδοσης του εργατικού δυναμικού.

Τέλος, όσον αφορά την ανθεκτικότητα και την απόδοση η Τράπεζα κατάρτισε πολιτική ESG και πολιτική πράσινου δανεισμού, ενώ κατοχύρωσε τη στροφή της στην ψηφιοποίηση με το 90% των συνολικών συναλλαγών να διεκπεραιώνεται ψηφιακά.

Τον Απρίλιο του 2023, ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες προσδοκίες των επενδυτών, η Τράπεζα πέτυχε τον στόχο να λάβει αξιολόγηση ESG από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, με αποτέλεσμα ίσο με τις ομότιμες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης του Βιώσιμου Πλαισίου Χρηματοδότησής της, με τη χρηματοδότηση που θα προκύψει από την εν λόγω έκδοση ομολόγων να ακολουθεί διεθνείς προδιαγραφές και να συμβάλλει περαιτέρω στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Ολόκληρη η Ετήσια Έκθεση Βιωσιμότητας της Ελληνικής Τράπεζας είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: ESG & Βιωσιμότητα (hellenicbank.com)

Δειτε Επισης

Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας