Powered by

Τεχνολογική αντεπίθεση στην Wall Street μετά την νέα πτώση του πληθωρισμού

Με τους τρεις βασικούς δείκτες σε "βαθύ πράσινο" και την τεχνολογία να παίρνει εκ νέου τα ηνία υποδέχεται η αγορά των ΗΠΑ τη νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού, που κινήθηκε χαμηλότερα και από τις εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 260 μονάδων ή 0,8% και βρίσκεται στις 34.532 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 1% και κινείται στις 4.483 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq εμφανίζει κέρδη 1,3% στις 13.935 μονάδες.

Στην είδηση της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε νέα επιβράδυνση τον Ιούνιο και υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στο 3% ετησίως από το 4% που είχε προηγηθεί.

Επιπλέον, ακόμα μεγαλύτερη ήταν η επιβράδυνση των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, καθώς το δομικό μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μετρήθηκε στο 4,8% υποχωρώντας σημαντικά από το 5,3% του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι περίμεναν μικρότερη μείωση και στα δύο επίπεδα, στο 3,1% για τον γενικό πληθωρισμό και στο 5% για τον δομικό.

"Αυτό που βλέπουμε στους αριθμούς είναι ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που απαιτεί υπομονή. Αλλά το βλέπουμε ότι υποχωρεί", είπε η Betsy Stevenson, καθηγήτρια οικονομικών και δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, στο CNBC.

Σύμφωνα με την ίδια, η Federal Reserve θα πρέπει να δώσει στην οικονομία κάποιο χρόνο για να περάσουν στο σύστημα οι επιδράσει από τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Προς το παρόν πάντως, οι επενδυτές θεωρούν δεδομένο ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) στη συνάντηση της 26ης Ιουνίου δίνοντας πιθανότητες 92%, ωστόσο η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά για την μεθεπόμενη του Σεπτεμβρίου, με τα σχετικά futures να δίνουν πιθανότητες 80% ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τότε.

Σε αυτό το κλίμα πάντως και με την αισιοδοξία των επενδυτών για επικείμενο τέλος του κύκλου σύσφιξης της Fed, ο ευαίσθητος σε θέματα χρηματοδότησης κλάδος της τεχνολογίας έχει επανέλθει στο προσκήνιο, μετά από δύο ημέρες υποαπόδοσης.

Από τον κλάδο των μικροτσίπς, η AMD σημειώνει ισχυρή άνοδο 3,3% και η NVIDIA ενισχύεται κατά 2,6%. Στα υπόλοιπα τεχνολογικά μεγαθήρια της κεφαλαιοποίησης, ενώ η Alphabet προσθέτει 2,1%, η Amazon ενισχύεται κατά 1,3% όσο και η Tesla, η Meta κατά 1,9%, η Microsoft σημειώνει κέρδη 2,2% και η Apple 1,45%.

Στην κορυφή του Dow Jones βρίσκεται η Goldman Sachs με άλμα 3%, ενώ η Dow Inc σημειώνει κέρδη 2,2%, η 3M ενισχύεται κατά 1,7% και η Caterpillar κατά 1,5%.

Κατά τα άλλα, τα βλέμματα των επενδυτών θα στραφούν το τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, που ξεκινούν με τους τραπεζικούς κολοσσούς JPMorgan Chase, Wells Fargo και Citigroup, καθώς και τις BlackRock, PepsiCo και Delta Air.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί