Powered by

ΗΠΑ: Στο 3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Νέα επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, για δωδέκατο διαδοχικό μήνα, ενώ με τον ηπιότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2021 κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός το ίδιο διάστημα.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 3%, σε ετήσια βάση, από το 4% που ήταν τον Μάιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε με ήπιο ρυθμό 0,2% τον προηγούμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021.  

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,1%, ενώ σε επίπεδο μήνα έβλεπαν άνοδο κατά 0,3%.

Υποχώρηση κατέγραψε όμως και ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο οποίος για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 4,8%, σε ετήσια βάση, από το 5,3% του Μαΐου. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μικρότερη μείωση, στο 5%.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε επίσης ήπια, κατά 0,2%, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 0,3%.

Παρά τη σημαντική επιβράδυνση τόσο του γενικού όσο και του δομικού πληθωρισμού, τον οποίο η Fed θεωρεί καλύτερο δείκτη για τις πληθωριστικές τάσεις, αυτή δεν φαίνεται αρκετή για να αποτρέψει τη Federal Reserve να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της στην επικείμενη συνεδρίασή της σε 15 ημέρες, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερα του στόχου του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Fed αναμένεται ευρώς να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, στη συνεδρίασή της στις 25-26 Ιουλίου, μετά την "παύση" του Ιουνίου, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρούν όσο γρήγορα αναμενόταν, εξέλιξη όμως που αυξάνει τον κίνδυο διολίσθησης της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί