Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε στη Βαλένθια το Summer School of Female Leadership 2023
Δελτίο Τύπου 17:15 - 11 Ιουλίου 2023
Η τέταρτη διοργάνωση του Σχολείου για τη Γυναικεία Ηγεσία στην Ψηφιακή Εποχή (School of Female Leadership in the Digital Age), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαλένθια της Ισπανίας, σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών με περισσότερες από 100 διεθνώς αναγνωρισμένες ηγετικές φυσιογνωμίες του πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου να μοιράζονται την εμπειρογνωσία τους με τη νεότερη γενιά γυναικών της Ευρώπης. Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες που προσκλήθηκαν πρόσφεραν καθοδήγηση στις 29 συμμετέχουσες, οι οποίες επιλέγηκαν μέσα από 9.000+ υποψήφιες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον από την έναρξη της λειτουργίας των Σχολείων το 2021.
Κατά την τελετή λήξης της διοργάνωσης, η Berta Herrero, Επικεφαλής Ισότητας, Διαφορετικότητας και Ένταξης της Huawei Europe και διευθύντρια του προγράμματος, ευχήθηκε στις ηγέτιδες του μέλλοντος κάθε επιτυχία στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους: «Είμαι πολύ περήφανη για την πρόοδο που σημειώσατε αυτή την εβδομάδα και θαυμάζω τη φιλοδοξία σας να οικοδομήσετε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους τους ανθρώπους. Τα όνειρα παραμένουν όνειρα μέχρι να τα μετατρέψουμε σε έργα. Ονειρευτήκαμε ένα σχολείο που θα ενίσχυε τα γυναικεία ταλέντα της Ευρώπης ώστε να διαμορφώσουν την τεχνολογική επανάσταση, και να που είμαστε εδώ σήμερα. Είμαι πεπεισμένη ότι ανάμεσά σας υπάρχουν μελλοντικές γυναίκες πρωθυπουργοί, διευθύνοντες σύμβουλοι, εφευρέτριες και ηγέτιδες που πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον ψηφιακό κόσμο. Ανυπομονούμε να σας δούμε να διαπρέπετε»!
Η Selina Wen, Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Huawei στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, επεσήμανε ότι «δεδομένης της σπουδαιότητας της πλήρους και ενεργούς συμμετοχής των γυναικών στη διπλή μετάβαση της Ευρώπης, η Huawei είναι περήφανη που στηρίζει ενεργά και ενισχύει τις γυναίκες ώστε να ηγηθούν της τεχνολογικής επανάστασης. Τα Σχολεία για τη Γυναικεία Ηγεσία στην Ψηφιακή Εποχή αντιπροσωπεύουν την ακλόνητη δέσμευσή μας για ψηφιακή ένταξη, και χαίρομαι που βοηθάμε ταλαντούχα κορίτσια να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, μαζί με τους συνεργάτες μας και μια πληθώρα εμπειρογνωμόνων και μεντόρων από όλο τον κόσμο».
Περισσότεροι από 100 ομιλητές και ακαδημαϊκοί συνέβαλαν στην επιτυχία του φετινού Θερινού Σχολείου για τη Γυναικεία Ηγεσία στην Ψηφιακή Εποχή.
Η Pilar Alegria, Υπουργός Παιδείας της Ισπανίας, συνεχάρη τις συμμετέχουσες, ευχόμενη να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως αυτή τη μοναδική ευκαιρία που τους προσφέρει η Huawei. «Η καθεμιά από εσάς προέρχεται από διαφορετική χώρα και έχει διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, ωστόσο ο στόχος όλων σας είναι κοινός: να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στην Ευρώπη και να προωθηθεί η γυναικεία ηγεσία στην ψηφιακή εποχή», πρόσθεσε.
Ο Marc Angel, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξήρε τους στόχους των Σχολείων και αναφέρθηκε στην ανάγκη «προώθησης των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης, της αμφισβήτησης των ψηφιακών στερεοτύπων και της υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μια βιώσιμη, δίκαιη, ανταγωνιστική και ισότιμη οικονομία και κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ενεργό συμμετοχή των γυναικών».
Η Elisabeth Köstinger, πρώην Υπουργός Γεωργίας, Αειφορίας και Τουρισμού της Αυστρίας, συνεχάρη τη Huawei για την πρωτοβουλία και ανέφερε απευθυνόμενη στα κορίτσια που συμμετείχαν: «Όποια κι αν είναι η επιθυμία σας, όπου κι αν επιλέξετε να βρείτε τον προορισμό σας, ακολουθήστε την με πάθος και θα πετύχετε ακόμα κι όσα δεν μπορούσατε καν να φανταστείτε. Το προσωπικό ταξίδι μου ξεκίνησε με ένα διεθνές πρόγραμμα ηγεσίας, όπου ήμουν μία από τις λίγες γυναίκες που συμμετείχαν. Τώρα το Θερινό Σχολείο για τη Γυναικεία Ηγεσία στην Ψηφιακή Εποχή είναι η δική σας αφετηρία».
H Hafsat Abiola, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για τις Γυναίκες στην Αφρική, δήλωσε: «Χάρηκα πολύ που συνεργάστηκα με τα 29 υπέροχα κορίτσια που συμμετείχαν, προσφέροντας τη στήριξή μου στη Huawei για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας. Να αναφέρω, επίσης, ότι σε μια μόνο χώρα της Αφρικής, την Γκάνα, η Huawei εκπαιδεύει πολλές χιλιάδες κορίτσια σε δεξιότητες ΤΠΕ», υπενθυμίζοντας ότι «όταν δεν υπήρχε καθόλου συνδεσιμότητα (στην Αφρικανική Ήπειρο), η Huawei δημιούργησε τον πρώτο ιστό τηλεπικοινωνιών στο Κονγκό», επαινώντας την εταιρεία για την υποστήριξη που παρέχει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Αφρικής.
Κατά τη διάρκεια επιδραστικών συζητήσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων, οι συμμετέχουσες συζήτησαν για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας και για τον ρόλο της στη διαμόρφωση του μέλλοντος, καθώς και για τη σημασία της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Aleksandra Przegalinska, Ανώτερη Ερευνητική Συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παρέδωσε ένα masterclass για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή όπου η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο απόγειό της. Επείγει μια μεγάλη συζήτηση, αλλά χρειαζόμαστε και παραγωγικές ιδέες. Έχουμε δει εξαιρετικά παραδείγματα σχετικά με τη χρήση της ΤΝ», προσθέτοντας ότι «μας περιμένουν μεγάλες προκλήσεις, όμως με τις σωστές ιδέες και τις κατάλληλες ρυθμίσεις, η τεχνολογία μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα λαμπρότερο μέλλον».
Διδάσκοντας μεταπτυχιακές φοιτήτριες σχετικά με τα γυναικεία πρότυπα που διαμόρφωσαν την ιστορία της εκπαίδευσης STEM, η Nuria Salan, Καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας, δήλωσε: «Μερικές από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία έγιναν από γυναίκες. Πρέπει να αποκαλύψουμε και να επισημάνουμε τις ιστορίες αυτών των γυναικών, για χάρη της δικαιοσύνης αλλά και για να βοηθήσουμε τα κορίτσια να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».
Σε μια συζήτηση για την τεχνολογία Cloud, η Emma Wehrwein, Επικεφαλής του Project Management Office των Gaia-X Federation Services, εξήγησε ότι «στην ψηφιακή εποχή, τα δεδομένα αποτελούν βασικό πόρο όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τις επιστήμες και την κοινωνία. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες σε σχέση με την αξιοποίηση των δεδομένων καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων με άλλες εταιρείες».
Η Evelina Kurgonaite, Γενική Γραμματέας της Συμμαχίας για τα Δίκαια Πρότυπα, δήλωσε: «Εάν υιοθετείτε την προσέγγιση συνεργασίας, θα βρείτε κάτι καλό σε κάθε κατάσταση – σε μεγάλες κρίσεις. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η συνεργασία, κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί τη βάση για επιτυχία».
Η Maria Paula Caycedo, Επικεφαλής του Innovation Hub South – Urban Mobility, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, αναρωτήθηκε: «Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις σωστές λύσεις; Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ισχυρή βιομηχανία με τη θέσπιση του κατάλληλου πλαισίου».
Οι συμμετέχουσες παρακολούθησαν, επίσης, μια ημερίδα αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη βιωσιμότητα. Η σημασία των πράσινων ψηφιακών δεξιοτήτων επισημάνθηκε από πολλούς, συμπεριλαμβανομένης και της Ελένης Τόλη από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας «Αθηνά»: «Ο συνδυασμός της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης είναι απαραίτητος για την επιτυχή αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων. Παρόλο που ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός δεν μοιράζονται την ίδια κατεύθυνση, έχουν ωστόσο το ίδιο σημείο εκκίνησης. Η απασχόληση σε τομείς καθαρής ενέργειας πρόκειται να αποτελέσει ένα ολοένα και πιο σημαντικό τμήμα των αγορών εργασίας».
Η Αγγελική Ελευθερίου, ESG Senior Manager της Nova – Wind, διευκρίνισε ότι «συνεργαζόμαστε με την Huawei στην Ελλάδα σε σχέση με τους τρόπους αποτελεσματικής προστασίας των δασών του λεκανοπεδίου της Αττικής από τις πυρκαγιές με τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας. Η τεχνολογία μάς προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης δράσης μέσω της έγκαιρης ειδοποίησης του πυροσβεστικού σώματος ώστε να ενεργεί τάχιστα για την αποτροπή της επέκτασης δασικών πυρκαγιών».
Τα κορίτσια που συμμετείχαν στο Θερινό Σχολείο της Βαλένθια προέρχονται από όλα τα εκπαιδευτικά υπόβαθρα και τους κλάδους σπουδών, από την εκπαίδευση STEM μέχρι τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στην τελετή λήξης της διοργάνωσης, βραβεύτηκαν τα κορίτσια που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ η εκπρόσωπος της Κροατίας, Katarina Grossel Bogdanovic, έλαβε το διακεκριμένο βραβείο «Future Leader». Με τη βράβευσή της, συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των προηγούμενων βραβευθέντων του Σχολείου: Dalia Alic, επίσης από την Κροατία (Θερινό Σχολείο 2021), Nanna Tørring Koefoed από τη Δανία (Χειμερινό Σχολείο 2022) και Bukky Adebowale από την Ιρλανδία (Θερινό Σχολείο 2022). Οι νεαρές αυτές γυναίκες εντυπωσίασαν με τη δέσμευσή τους και τις ηγετικές φιλοδοξίες τους στις αντίστοιχες επαγγελματικές τους σταδιοδρομίες, που κυμαίνονται από τη διαχείριση της κυβερνοασφάλειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι τις βιοϊατρικές επιστήμες και τη βιοτεχνολογία.