Psaras Construction: Το μέλλον ανήκει στην πράσινη μετάβαση

Τους στόχους που έχουν θέσει ως εταιρεία για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο θα καταστεί πρότυπο εντός και εκτός Κύπρου στο κεφάλαιο βιωσιμότητα, αναλύουν η Ευαγγελία Ψαρά, Operations & Quality Manager και ο Νικόλας Θεοφυλάκτου, Business Administrator, της N.Psaras Construction Co Ltd.

Δεν διστάζουν, μάλιστα, να προβούν σε εκτίμηση για το μέλλον των επιχειρήσεων που θα χάσουν το τρένο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ποιο είναι το όραμα σας για βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας σας και της κυπριακής επιχειρηματικότητας;

Ευαγγελία Ψαρά (Ε.Ψ.): - Η εταιρεία μας αναγνωρίζοντας την συνθέτη πρόκληση της κλιματικής κρίσης έχει αρχίσει την καταγραφή κριτηρίων ESG ( Environmental, Social and Governance) στην επιχειρηματική της λειτουργεία. Μέσα από τα κριτήρια του ESG έχουμε θέσει στόχους βιώσιμης ανάπτυξης σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο πρότυπο πέραν των Κυπριακών συνόρων, βασισμένο στις αρχές της βιωσιμότητας, υιοθετώντας το έγγραφο του OHE 2015, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα την αποτελεσματική χρήση των φυσικών, των ανθρωπίνων και οικονομικών μας πόρων.

Επιχειρηματική μας στρατηγική μέσω του ESG είναι ο εταιρικός μετασχηματισμός, προσανατολισμένος στους άξονες της βιώσιμης ανάλυσης, κυκλικής οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού πάντα με γνώμονα τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση τις κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής ανάπτυξης κάθε εταιρείας με στόχο την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2030 και Net-Zero εκπομπές για το 2050.

Untitled-3

Untitled-32

Ποιες στρατηγικές, πολιτικές και πρακτικές ESG εφαρμόζετε ή θα αναπτύξετε;

Ε.Ψ.: - Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι βασισμένη στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα που είναι ο τομέας των κατασκευών του ιδιωτικού τομέα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Η δέσμευση μας μέσα από μια ολοκληρωμένη πολιτική του ESG είναι η διαφάνεια των δραστηριοτήτων και μέσα από την κυκλική οικονομία, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες δραστηριότητες να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή για ένα καλύτερο μέλλον για τις γενιές που έρχονται.

Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι από το 1996 συλλέγουμε τα αλουμίνια τενεκεδάκια στα εργοτάξια μας, τα οποία παραλαμβάνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Cans for Kids”( (www.cansforkids.org) όπου μέχρι σήμερα καταφέραμε μέσα από την ανακύκλωση να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο μας και στην κοινωνία γενικότερα.

Η ανακύκλωση έχει γίνει πλέον κουλτούρα στην εταιρεία μας όχι μόνο στα εργοτάξια μας, αλλά και στα γραφεία μας.

Untitled-34

Έχουμε αυστηρούς ελέγχους για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων των έργων μας με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού μας και των υπεργολάβων στα θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης γιατί πιστεύουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη. Για αυτό ο κάθε ένας από εμάς και εμείς σαν εταιρεία έχουμε υποχρέωση να βάλουμε το λιθαράκι μας για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

ESG Sustainability Transformation Journey

Ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα της N.Psaras Construction Co Ltd;

Νικόλας Θεοφυλάκτου (Ν.Θ.): - Το μέλλον ανήκει στη πράσινη μετάβαση και το πλάνο μας για αυτή την μετάβαση είναι μέρος του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας μας για το 2020- 2030. Πέραν της ενίσχυσης του οικονομικού υποβάθρου της εταιρείας, που δεν θα πρέπει πλέον για καμιά εταιρεία να είναι ο πρωταρχικός στόχος, έχουμε θέσει υψηλούς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος με υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές. Η συνεισφορά μας στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία γενικότερα, η πολιτική ισότητας ανεξαρτήτως χρώματος ή φύλου και γενικότερα η ευημερία του ανθρώπου έχουν γίνει προτεραιότητας μας.

Οι εταιρείες σίγουρα πρέπει να είναι κερδοφόρες αλλά παράλληλα έχουν ευθύνη πλέον, με ορθές πρακτικές και πολιτικές να συμβάλουν στην μείωση της εκπομπής ρύπων που προκύπτουν από τις δραστηριότητες τους, να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό την κυκλική οικονομία για μια βιώσιμη ανάπτυξη για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Στα μελλοντικά μας πλανά είναι η αντικατάσταση του στόλου όλων των αυτοκίνητων μας με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχοντας αρχίσει ήδη με υβριδικά. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση επιτυγχάνεται χάρη σε ένα συνδυασμό πολλαπλών παραγόντων που επηρεάζουν άμεσα τη στρατηγική της μετακίνησης. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλα τα γραφεία των εργοταξίων μας, τα οποία αποθηκεύουν την ενέργεια σε μπαταρία και έτσι επιτυγχάνουμε μηδενική κατανάλωση ενέργειας, με στόχο στο εγγύς μέλλον να φορτίζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των εργαζομένων μας.

Μέσα από το στρατηγικό πλάνο του ESG είμαστε στη διαδικασία διορισμού συμβούλου για το περιβάλλον για να μας βοηθήσει να ενταχθούμε στην παγκόσμια πρωτοβουλία βιώσιμης ανάπτυξης CDP (Climatic Disclosure Project) www.cdp.net/en . O CDP είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο σύστημα δημοσιοποιήσεων σχετικών με το περιβάλλον. Μέσα από την εγγραφή μας στο CDP και με τη βοήθεια του εξειδικευμένου συμβούλου για το περιβάλλον, θέτουμε και βελτιώνουμε τους στόχους μας, με σκοπό να κατανοήσουμε καλύτερα και να παρακολουθούμε τις επιπτώσεις από τις δραστηριότητές μας τα επόμενα χρόνια.

Untitled-33

Πώς αυτές οι πολιτικές προσθέτουν αξία στην εταιρεία αλλά και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (πελάτες, εργαζομένους, κοινωνία κλπ.);

Ν.Θ.: - Όλες οι προαναφερόμενες πρακτικές/ πολιτικές οι οποίες μας έκαναν να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας απέναντι στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή σίγουρα προσθέτουν στην αξία της εταιρείας και κατά συνέπεια στους εργαζομένους μας, στους πελάτες μας και γενικότερα στην κοινωνία.

Μια σύγχρονη επιχείρηση ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα οφείλει να έχει ορθή διαχείριση των αποβλήτων κατασκευαστικής δραστηριότητας και να εκπαιδεύει όχι μόνο το προσωπικό της αλλά και τους υπεργολάβους σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και διαχείρισης.

Όσες εταιρείες χάσουν το τρένο της βιώσιμης ανάπτυξης θα δουν την αξία της εταιρείας τους να μειώνεται, ενώ η αξία των εταιρειών με ψηλούς δείκτες στη πράσινη πολιτική τους, θα δουν τις αξίες τους να απογειώνονται. Η ανάγκη να εξελιχθούμε είναι αναπόφευκτη για να είμαστε ανθεκτικοί σε μελλοντικές αλλαγές που επηρεάζουν το περιβάλλον και την κοινωνία και να δημιουργούμε αυξημένη κοινωνική αξία.

Η Psaras Construction με κινητήρια δύναμη τους ανθρώπους της, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, με στόχο μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη να παραμείνει ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου και περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη.

Δειτε Επισης

Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Moving Doors: Χρυσάφι το Β2Β στα ακίνητα
Οι μέσες αξίες ακινήτων το 1ο τρίμηνο του 2024-Η εικόνα για διαμερίσματα, οικίες, οικόπεδα και χωράφια
Εγκαίνια για το Beon Active Office στην Πάφο
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των εργασιών για ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ
Νέα μεικτή ανάπτυξη με διαμερίσματα και γραφεία αποκτά η Λεμεσός
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη