Κώστας Μαρκίδης: Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για Κύπρο από το Καζακστάν

Tεράστιο ενδιαφέρον για την Κύπρο από εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής (ICT), χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών, καθώς και επενδυτικών ταμείων με έδρα το Καζακστάν, διαπιστώνει ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Καζακστάν, Κώστας Μαρκίδης.

Εκφράζοντας την βεβαιότητα πως με σωστές και μεθοδικές κινήσεις η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων θα είναι επωφελής για τις οικονομίες και των δύο χωρών, ο κ. Μαρκίδης τονίζει πως η Κύπρος αδιαμφησβήτητα, θα μπορούσε να αποτελέσει τον ιδανικό προορισμό για προσέλκυση επενδύσεων από το Καζακστάν.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο Κώστας Μαρκίδης υποδεικνύει πως τα τελευταία τρία χρόνια, οι άμεσες επενδύσεις από την Κύπρο προς το Καζακστάν ανήλθαν στα 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του 2022, η οποία από μόνη της ανήλθε στα 454 εκατομμύρια δολάρια. Όπως επισημαίνει, η Κύπρος είναι ήδη στην λίστα των 10 μεγαλύτερων επενδυτών όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις προς το Καζακστάν.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του Κύπρο-Καζακστανικού επιχειρηματικού συνδέσμου, που τελεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, ο κ. Μαρκίδης σημειώνει πως είναι απτή απόδειξη της συντονισμένης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για προσέλκυση επενδύσεων από το Καζακστάν, καθώς και της προοπτικής που διανοίγεται για επενδύσεις από την Ευρώπη προς το Καζακστάν μέσω της Κύπρου και το αντίστροφο.

Ποιες είναι οι οικονομικές και οι ευρύτερες πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις σήμερα μεταξύ Καζακστάν και Κύπρου;

Θα αρχίσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας αναφέροντας ότι οι πολιτικές και

διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, έχει δημόσια εκφράσει την επιθυμία του για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και το Καζακστάν είναι μια χώρα με ειδικό βάρος στην προσπάθεια αυτή τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Η διμερής Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που υπογράφτηκε το 2019 και τέθηκε σε ισχύ το 2021, πιστώνεται πρωτίστως στην αναβαθμισμένη σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των δυο χωρών τα τελευταία χρόνια σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας και συγκεκριμένα το σημερινό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως ήταν αναμενόμενο η έναρξη ισχύος της Συμβάσης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ήταν καταλυτικής σημασίας, αφού έχει χωρίς υπερβολή, εκτοξεύσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι άμεσες επενδύσεις από την Κύπρο προς το Καζακστάν ανήλθαν στα 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του 2022, η οποία από μόνη της ανήλθε στα 454 εκατομμύρια δολάρια.

Η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και στόχος και επιδίωξη μας είναι η Κύπρος να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κύπρος είναι ήδη στην λίστα των 10 μεγαλύτερων επενδυτών όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις προς το Καζακστάν.

Όπως έχει διαφανεί και από την πρόσφατη επίσκεψη μας στην επιχειρηματική πρωτεύουσα του Καζακστάν, το Άλματί, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Κύπρο από εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής (ICT), χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών, καθώς και επενδυτικών ταμείων με έδρα το Καζακστάν.

Με σωστές και μεθοδικές κινήσεις είμαι σίγουρος ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων θα είναι επωφελής για τις οικονομίες και των δύο χωρών.

Αποτελεί η Κύπρος τον ιδανικό προορισμό για επενδύσεις από πολίτες του Καζακστάν;

Η Κύπρος αδιαμφησβήτητα, θα μπορούσε να αποτελέσει τον ιδανικό προορισμό για προσέλκυση επενδύσεων από το Καζακστάν. Η Κύπρος ως γνωστό διαθέτει εργατικό δυναμικό υψηλών προδιαγραφών με σχετικά χαμηλό κόστος σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος ανταγωνιστικών προορισμών που ήδη δραστηριοποιούνται στο Καζακστάν όπως η Αγγλία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Το φορολογικό σύστημα της Κύπρου σίγουρα αποτελεί ένα ακόμα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα αφού ο εταιρικός μας συντελεστής στο 12,5% είναι κατά πολύ χαμηλότερος των αντίστοιχων φορολογικών συντελεστών στις χώρες που προαναφέραμε.

Πολύ σημαντική είναι και η εφαρμογή του Κοινοδικαίου (Common Law) στην Κύπρο, που αφενός παρέχει ασφάλεια και χαίρει της εμπιστοσύνης των επενδυτών αφού εδράζεται και πηγάζει από το Αγγλικό δίκαιο και αφετέρου παρέχει στους επενδυτές ελευθερία κινήσεων όσον αφορά την σύνταξη εξατομικευμένων συμβολαίων, καθώς επίσης διευκολύνει και την σύναψη κοινοπραξιών μεταξύ επενδυτών. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ήδη υπάρχουν πέραν των 200 κοινοπραξιών εγγεγραμμένες στο Καζακστάν με κυπριακή συμμετοχή.

Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι και με τα δύο πόδια εκτός Ευρώπης, η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου σε συνδυασμό με τα πιο πάνω πλεονεκτήματα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Πόσο υποβοηθούν οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Καζακστάν και τι προβλέπουν;

Οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και Καζακστάν είναι ύψιστης σημασίας αφού αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα αναπτυχθούν περεταίρω οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Τέτοιες συμφωνίες δηλώνουν έμπρακτα και με τον πιο επίσημο τρόπο στους επενδυτές και την επιχειρηματική κοινότητα γενικότερα, την υποστήριξη και την δεδηλωμένη πέραν πάσης αμφιβολίας πρόθεση των δύο χωρών, να ενθαρρύνουν και να αναπτύξουν τις μεταξύ τους εμπορικές και οικονομικές σχέσεις δίνοντας έμφαση στους τομείς της τεχνολογίας, του τουρισμού, της ενέργειας και των υπηρεσιών.

Η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελεί κατά την γνώμη μου σημείο αναφοράς στην συνεχή και αδιάληπτη ανάπτυξη των ευρύτερων εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και αυτό ήδη αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας και στην πράξη.

Το κείμενο της σύμβασης βασίζεται στο πρότυπο μοντέλο του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και αποτελεί εχέγγυο για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται από και προς το κάθε συμβαλλόμενο Κράτος που συνομολογεί μια τέτοια Σύμβαση.

Ποιες δράσεις προωθούνται προς την κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων από την Ασιατική χώρα και ποια βήματα έχουν γίνει ήδη;

Η δημιουργία του Κύπρο-Καζακστανικού επιχειρηματικού συνδέσμου που τελεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ είναι απτή απόδειξη της συντονισμένης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για προσέλκυση επενδύσεων από το Καζακστάν, καθώς επίσης και της προοπτικής που διανοίγεται για επενδύσεις από την Ευρώπη προς το Καζακστάν μέσω της Κύπρου και το αντίστροφο.

Ο σύνδεσμος μας έχει ήδη διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία εξειδικευμένα συνέδρια τόσο στην Κύπρο με την συμμετοχή τεχνοκρατών και από τις δυο χώρες, όσο και στο Καζακστάν σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, υπό την μορφή επιχειρηματικής αποστολής στην οποία συμμετείχαν επιχειρηματίες από την Κύπρο, οι διαπιστευμένοι πρέσβεις των δυο χωρών καθώς και ο Υφυπουργός τουρισμού της Κύπρου. Κατά την εκεί επίσκεψή μας συμφωνήθηκε και η έναρξη απευθείας πτήσεων, μια πολύ θετική εξέλιξη στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια να φέρουμε τις δυο χώρες πιο κοντά.

Στο ίδιο πλαίσιο σύσφιξης των διμερών σχέσεων ευελπιστούμε και στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σίγουρα η πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας αποτελεί προτεραιότητα και θα πρέπει να τυγχάνει της ανάλογης προβολής. Το Υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο Υπουργός στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια που γίνεται από τον σύνδεσμο μας και ευελπιστώ ότι στους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε πιο πολλές λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις αυτές.

Ποιος ο ρόλος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Καζακστάν στην συνολική προσπάθεια για την δημιουργία δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών;

Ο επιχειρηματικός μας σύνδεσμος πρωταρχικό σκοπό έχει την διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και πιο συγκεκριμένα την περεταίρω προώθηση και ενθάρρυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων. Εξίσου σημαντική όμως θεωρούμε και την συνεχή βελτίωση και επέκταση των διμερών σχέσεων τόσο σε πολιτιστικό όσο και πολιτικό επίπεδο.

Παρακολουθούμε στενά και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Καζακστάν στον διακυβερνητικό οργανισμό τουρκικών κρατών και σαν σύνδεσμος θέλουμε να προβάλουμε την Κύπρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως ένα σημαντικό και αξιόπιστο πολιτικό σύμμαχο του (Καζακστάν) στην Ευρώπη.

Δειτε Επισης

Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000