Έλεγχος ΑΞΕ: Πρόταση στο τραπέζι για ανεξάρτητη Επιτροπή στα πρότυπα της ΕΠΑ
06:40 - 07 Ιουνίου 2023
Σειρά εισηγήσεων σε ό,τι αφορά τη θέσπιση εθνικού μηχανισμού ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων(ΑΞΕ) έχουν υποβληθεί από εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο της μέχρι και σήμερα σε εξέλιξη διαβούλευσης επί του σχετικού νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι προτάσεις του Cyprus International Businesses Association (CIBA), συνδέσμου, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα των διεθνών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Οι εισηγήσεις του CIBA κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το προηγούμενο διάστημα, όπου, μεταξύ άλλων, παρακάθισαν ο νομικός στο δικηγορικό γραφείο L. Papaphilippou & Co LLC και μέλος του Cyprus International Businesses Association (CIBA) Παντελής Χριστοφίδης, για το οποίο και εκπροσωπούσε.
Οι κ. Χριστοφίδης και καθώς και ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Θωμάς Παπαδόπουλος είναι οι Country Reporters του CELIS Institue, μιας ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που σκοπό έχει την προώθηση της καλύτερης ρύθμισης των ξένων επενδύσεων στο πλαίσιο της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της ανταγωνιστικότητας. Το CELIS Institue αποτελεί ουσιαστικά το κορυφαίο φόρουμ για την μελέτη και τη συζήτηση της πολιτικής ελέγχου επενδύσεων.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, από τους Country Reporters του Ινστιτούτου στην Κύπρο έχουν αποσταλεί προς το CELIS Institue δύο σημειώματα αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συζήτηση για θέσπιση εθνικού μηχανισμού ελέγχου ΑΞΕ στην χώρα μας, ενώ κατά την παρούσα φάση ετοιμάζεται και τρίτο σημείωμα.
Οι εισηγήσεις του CIBA
Όπως έχει προαναφερθεί, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη θέσπιση μηχανισμού ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο Cyprus International Businesses Association (CIBA).
Μια εξ’ αυτών αφορά στη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, στα πρότυπα της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), η οποία και να έχει την ευθύνη εποπτείας και ελέγχου των ΑΞΕ. Αφορά συγκεκριμένα τη δημιουργία ανεξάρτητου οργάνου FDIS, το οποίο-όπως ξεκαθαρίζεται- δεν θα σχετίζεται με την προσέλκυση ΑΞΕ ή τη διεύρυνση της βάσης των φορολογουμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Επιτροπή αυτή θα είναι βασισμένη στο πρότυπο της Επιτροπής για την Προστασία του Ανταγωνισμού, ως μια ξεχωριστή υπηρεσία που θα αποτελείται από ανεξάρτητο και έμπειρο προσωπικό με εξειδίκευση σε τομείς που περιλαμβάνουν το Εμπορικό Δίκαιο και την Οικονομία της Ε.Ε., καθώς και γνώση της Ε.Ε. και της διεθνούς σκηνής FDIS.
Απαιτείται εξειδίκευση
Την ανάγκη για δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής τόνισε μιλώντας στο InBusinessNews το μέλος του Cyprus International Businesses Association (CIBA) Παντελής Χριστοφίδης, επισημαίνοντας πως «θα ανέμενε κανείς ότι εν τη γενέσει του το πρόγραμμα αυτό θα είναι ανεξάρτητο».
Και αυτό αφού, όπως εξήγησε, σε περίπτωση προσβολής κάποιας αίτησης για επένδυση, είτε από κράτος μέλος είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από άλλα μέλη που ενδεχομένως να επηρεάζονται, να μπορεί το συγκεκριμένο όργανο να απαντήσει άμεσα και εμπεριστατωμένα.
«Στο εξωτερικό, παρόμοιοι οργανισμοί διαθέτουν πόρους και απαρτίζονται από εξειδικευμένους νομικούς, οικονομολόγους, οι οποίοι προβαίνουν σε αξιολόγηση των αιτήσεων. Η αίτηση όπως γνωρίζετε είναι μακροσκελής. Η συμπλήρωσή της, και κυρίως η αξιολόγησή της, πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένα άτομα», τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.
Για να προσθέσει περαιτέρω πως στην αξιολόγηση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και οι παρατηρήσεις και τα σχόλια των άλλων κρατών μελών.
«Ως CIBA», κατέληξε, «έχουμε την θέση πως η θέσπιση του σχετικού νομοσχεδίου είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και με το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο».
Οι άλλες εισηγήσεις του CIBA
Επισημαίνεται πως πέραν της δημιουργίας ανεξάρτητης επιτροπής, ο CIBA προτείνει όπως στο νομοσχέδιο ενσωματωθούν πρόνοιες από παρόμοιες νομοθεσίες που ισχύουν ήδη σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Επίσης, ο Σύνδεσμος εισηγείται όπως για λόγους τήρησης της αρχής της διαφάνειας και κατ' αναλογία με τον περί Ελέγχου Συγκέντρωσης Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υποβολή της αίτησης με τα ονόματα των εμπλεκομένων μερών και η φύση της επένδυσης (υφιστάμενη ή προτεινόμενη), καθώς και η απόφαση που θα εκδοθεί από την αρμόδια Αρχή, θα πρέπει να δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην ιστοσελίδα της αρμόδιας Αρχής, μη αποκαλύπτοντας ωστόσο ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες που προστατεύονται από τη σχετική νομοθεσία.