DRS: Ηχηρό αίτημα για απόσυρση νομοσχεδίου-Στο ακουστικό για συνάντηση με Ξενοφώντος

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται υπεραγορές, επιχειρήσεις και σύνδεσμοι λιανεμπορίου, καθώς και προμηθευτές μετά την επαναφορά από το Τμήμα Περιβάλλοντος του προσχεδίου κανονισμών για το σύστημα εγγυοδοσίας DRS.

Οι εμπλεκόμενοι αναμένουν το προσεχές διάστημα τη διευθέτηση συνάντησης με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρο Ξενοφώντος, ο οποίος τυγχάνει διεξοδικής ενημέρωσης για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Παρόλο που από πλευράς Κυβέρνησης φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο η εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας, εντούτοις μαζικά οι επηρεαζόμενοι σύνδεσμοι και επιχειρήσεις τάσσονται ξεκάθαρα εναντίον του DRS, καθώς η επιβάρυνση δεν θα περιοριστεί μόνο σε προμηθευτές και υπεραγορές, αλλά θα μεταφερθεί και στους καταναλωτές.

Από τη μία, οι προμηθευτές εισηγούνται την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του υφιστάμενου συστήματος ανακύκλωσης, εξηγώντας ότι το επιπλέον λειτουργικό κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθούν μαζί με τους λιανεμπόρους από το νέο σύστημα, θα φορτωθεί στην τελική τιμή. Από την άλλη, οι λιανέμποροι ζητούν απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης των ποσοστών ανακύκλωσης.

Το 30% - 35% δεν θα επιστρέψουν τις συσκευασίες
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια αλλά και απορία για την επαναφορά του νομοσχεδίου, το οποίο βρισκόταν στο συρτάρι από το 2021,ενώ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ανησυχίες και προβληματισμούς από πλευράς των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων.

«Εδώ και δύο χρόνια που μας έχει κοινοποιηθεί το σχετικό προσχέδιο κανονισμών για το DRS, δεν έγινε κάποιο βήμα από πλευράς του Τμήματος Περιβάλλοντος για ενίσχυση των ποσοστών ανακύκλωσης, μέσω επίσπευσης και υποχρεωτικής εφαρμογής σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες του συστήματος pay as you throw (πληρώνω όσο πετώ), το οποίο εφαρμόζει με επιτυχία ο Δήμος Αγλαντζιάς, ή μέσω ενδυνάμωσης του door to door (από πόρτα σε πόρτα), του υφιστάμενου συστήματος ανακύκλωσης της Green Dot», επεσήμανε σχετικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Τμήμα Περιβάλλοντος, παρουσιάστηκε έρευνα, βάσει της οποίας εκτιμάται από στα ταμεία του φορέα που θα υλοποιήσει το σύστημα εγγυοδοσίας DRS θα εισρεύσουν μέσα σε έναν χρόνο περί τα €12 εκατ. Τα εκτιμώμενα κέρδη αναμένεται να προκύψουν από το 30% - 35% των καταναλωτών, οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, δεν προτίθενται να επιστρέψουν τις συσκευασίες (γυάλινες, πλαστικές, αλουμινένιες) στις υπεραγορές προκειμένου να τους επιστραφεί το χρηματικό αντίτιμο 5-10 σεντς για κάθε συσκευασία.

«Δεν θα μεταφερθεί το βάρος σε υπεραγορές και καταναλωτές»
Σε έντονο ύφος, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ εξηγεί ότι οι λιανέμποροι δεν προτίθενται να επιστρέψουν να μετακυλιστεί το βάρος, η ευθύνη και το αυξημένο κόστος σε υπεραγορές και καταναλωτές, τονίζοντας ότι με την εφαρμογή του DRS θα προκύψουν οφέλη για συγκεκριμένες εταιρείες. «Δεν θα δεχτούμε να μεταφερθεί η ευθύνη και το αυξημένο λειτουργικό κόστος σε υπεραγορές, ούτε η χρηματική επιβάρυνση και η ταλαιπωρία σε καταναλωτές, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων κάποιων παραγωγών και εμφιαλωτών», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι, σε προηγούμενες δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προϊόντων Προμηθευτών Ευρείας Κατανάλωσης (ΣΠΠΕΚ), Γιώργος Τσακκιστός απηύθυνε κάλεσμα για μετεξέλιξη του υφιστάμενου μοντέλου ανακύκλωσης, προκειμένου να μην προκύψει επιπλέον κόστος για προμηθευτές, λιανεμπόρους και καταναλωτές ούτε να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της Green Dοt.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών