Τα μηνύματα των ξένων επενδυτών στην Κυβέρνηση-Πώς οραματίζονται την Κύπρο (video)

Σημαντικά μηνύματα προς την Κυβέρνηση έστειλε κατά τη χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό υπό τον τίτλο, «Foreign Investors Roundtable with the President and Government of Cyprus», η ξένη επενδυτική κοινότητα του νησιού μας.

Οι ξένοι επενδυτές και εταιρείες, προερχόμενοι απ’ ολόκληρο το φάσμα του επιχειρηματικού γίγνεσθαι, βρέθηκαν τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και το σύνολο των αρμόδιων υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, ενημερώνοντας για τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους στη χώρα μας, αλλά και προβαίνοντας σε εισηγήσεις για βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, τους οποίους, όπως τόνισε, θεωρεί ως συνεργάτες στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους, ανακοινώνοντας πως στους επόμενους μήνες θα διοργανωθεί εκ νέου συζήτηση, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα ενημερώσει τους επενδυτές για τις ενέργειες που θα έχουν γίνει στη βάση και των όσων συζητήθηκαν χθες.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Διαβάστε εδώ: Θέλουν να ξέρουν και να είναι μέρος των πολιτικών της Κυβέρνησης οι ξένοι επενδυτές

Προσερχόμενοι στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ξένοι επενδυτές ή εκπρόσωποι ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έδωσαν μιλώντας στην κάμερα του InBusiness TV και του CBN το στίγμα των θέσεων και των προσδοκιών τους από την Κυβέρνηση.

Zητούμενο αποτελεί για τους ίδιους η λήψη περισσότερης γνώσης και το να καταστούν κοινωνοί των στόχων και πολιτικών που ακολουθεί η Κυβέρνηση, καθώς όπως υπέδειξαν, η σαφήνεια είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη τεκμηριωμένων επενδυτικών αποφάσεων.

Επενδυτές με ήδη εδραιωμένη την παρουσία τους στην Κύπρο εξήραν τη στήριξη που έλαβαν μέχρι στιγμής, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις αξιέπαινες προσπάθειες του Invest Cyprus και τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω υποστήριξη, ιδιαίτερα όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, που μπορεί, όπως επισήμαναν, να επηρεάσει σημαντικά τις δραστηριότητές τους.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Επιπρόσθετα, εμφανίστηκαν πρόθυμοι να προωθήσουν έναν παραγωγικό διάλογο που θα δημιουργούσε ισχυρές λύσεις, ενώ αναγνωρίζοντας παράλληλα τις δυνατότητες συνεργασίας, οι επενδυτές εξέφρασαν την έντονη επιθυμία να συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών που ωφελούν, τόσο τις επιχειρήσεις τους όσο και τη χώρα σε γενικότερο πλαίσιο.

Επιπλέον, τόνισαν τη σημασία της επέκτασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματίες της τεχνολογίας, τόσο για τοπικά ταλέντα όσο και για όσους μεταφέρουν τη βάση τους στην Κύπρο, καθώς η ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την υποστήριξη του ταχέως εξελισσόμενου τομέα της τεχνολογίας.

Διαβάστε πιο κάτω τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν στην κάμερα του InBusiness TV και του CBN κάποιοι εκ των συμμετεχόντων επενδυτών στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, προσερχόμενοι στην αίθουσα του Προεδρικού:

Alex Eshchenko (Site Manager/Director of Product-Tango): «Αρχικά θα ήθελα να μάθω, επειδή μόλις πρόσφατα ήρθαμε στην Κύπρο ως εταιρεία και δεν γνωρίζουμε τόσα πολλά. Δεύτερον, θα ήθελα να πω ευχαριστώ στην Κύπρο, γιατί οι άνθρωποί της έκαναν πολλά καλά πράγματα για εμάς και μας βοήθησαν να προσελκύσουμε μεγάλα ταλέντα».

Nayef Kassalty (Mananging Director, Boutique Beverage Bottling Int’l Ltd-Kassatly Group: «Εμείς επενδύουμε στην Κύπρο από το 2021 με το εμφιαλωτήριο στον Ύψωνα και έχουμε υποστηριχτεί από την Κυβέρνηση, τον Invest Cyprus και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, για τις εγκαταστάσεις.

Η υποστήριξή τους ήταν πάρα πολύ ικανοποιητική. Αυτό που πραγματικά αναμένουμε τώρα είναι να λάβουμε περισσότερη στήριξη όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, τα τελωνειακά τέλη και τη μείωση των τιμών. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία που έχουμε σήμερα. Αυτά θα συζητήσουμε και ελπίζουμε να υπάρξει στήριξη, όπως υπήρχε πάντα».

Elena Prochaskova (Director-JetBrains): «Αναμένουμε να ακούσουμε διάφορες απόψεις, μία παραγωγική συνεργασία, και ελπίζουμε να ακουστούμε γιατί θα εισηγηθούμε κάποια σημεία για να ληφθούν υπόψη».

Uri Poliavich (Ιδρυτής & CEO-BrainRocket): «Ένα από τα κύρια σημεία που θα συζητήσουμε σήμερα με τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς είναι η εκπαίδευση και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους επαγγελματίες που έχουν μετεγκατασταθεί και τις οικογένειες τους. Επίσης, και για τους ντόπιους επαγγελματίες και την ελλιπή τεχνολογική εμπειρία.

Τώρα, οποιοδήποτε τεχνικό επαγγελματία που χρειαζόμαστε στη βιομηχανία μας, πρέπει να τον φέρουμε από το εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να βοηθήσουμε την Κύπρο σε περίπτωση που υπάρξει ανάπτυξη. Τα πανεπιστήμια και τα κολλέγια μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε ντόπιους επαγγελματίες για τις επιχειρήσεις μας και να μην χρειάζεται να μετεγκαταστήσουμε άλλους από το εξωτερικό».

Max Portelli (CFO-BrainRocket): «Πρέπει να έρθουμε με απτές προτάσεις που θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα. Η ιδέα είναι, κυρίως από εκπαιδευτικής άποψης, ότι το νησί εξαρτάται από ξένο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό που εμείς θα προτείνουμε είναι απτές ιδέες για εκπαίδευση και εν τέλει να έχουμε το δικό μας τοπικό ανθρώπινο δυναμικό, που θα συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη της τεχνολογικής βιομηχανίας».

Siarhei Kostecitch (CEO-ASBIS): «Ο κύριος στόχος που βλέπουμε δεν είναι οι πιο γρήγορες λύσεις, αλλά να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και επενδυτών για να γίνει η Κύπρος πιο ελκυστική για ταλέντα και επιχειρήσεις».

Ο Ιωάννης Μάτσης (Managing Director και Head of Cyprus Office-MUFG Investor Services) στη δική του δήλωση ευχαρίστησε τον Invest Cyprus και την IMH για την πρόσκληση στη συζήτηση και σημείωσε:

«Αναμένω μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της Κύπρου και το τι θα θέλαμε να βλέπουμε όταν δραστηριοποιούμαστε στην Κύπρο, τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες μας».

Τη συζήτηση διοργάνωσαν η Κυβέρνηση και o Invest Cyprus, με συντονιστή την IMH.

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα