Θέλουν να ξέρουν και να είναι μέρος των πολιτικών της Κυβέρνησης οι ξένοι επενδυτές

Το επενδυτικό περιβάλλον της Κύπρου και η ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις και εγκατάσταση της έδρας ξένων εταιρειών στο νησί, όπως και οι συνθήκες που προσφέρει σε ξένες εταιρείες και επενδυτές που ήδη την επέλεξαν, συζητήθηκε και αναλύθηκε εν εκτάσει κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υπό τον τίτλο, «Foreign Investors Roundtable with the President and Government of Cyprus», που διοργάνωσαν σήμερα στο Προεδρικό Κυβέρνηση και Invest Cyprus, με συντονίστρια την IMH.

Διαβάστε εδώ: Τετ-α-τετ με την Κυβέρνηση οι ξένοι επενδυτές, συζητούν και ανταλλάζουν απόψεις

Ξένοι επενδυτές και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είχαν την δυνατότητα να παραθέσουν τις απόψεις, τα προβλήματα και τις εισηγήσεις τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και των αρμόδιων υπουργών και στελεχών της Κυβέρνησης, μέσα από μια ανταλλαγή απόψεων εξαιρετικά χρήσιμη σε ό,τι αφορά την προσπάθεια και στόχευση της Κύπρου να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο της θέση της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και ως ιδανικό τόπο για να ζει και να εργάζεται κανείς.

Οι επενδυτές ενημέρωσαν την Κυβέρνηση για τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και προέβησαν, όπως έχει προαναφερθεί, σε σχετικές εισηγήσεις για βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 1

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τους οποίους, όπως τόνισε, θεωρεί ως συνεργάτες στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε αναλυτικά τους ξένους επενδυτές για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή, διαβεβαιώνοντας και διαβάζοντάς τους ταυτόχρονα την διακηρυγμένη θέση της, ότι η προσέλκυση ποιοτικών ξένων επενδύσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πως ψηλά στην ατζέντα της βρίσκεται ως ζήτημα πολιτικής η περαιτέρω ενδυνάμωση των υποδομών που διαθέτει για να προσελκύει τέτοιου είδους επενδύσεις και να καθιστά την εδώ παρουσία τους αμοιβαία επωφελή.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανανέωσε το ραντεβού, ανακοινώνοντας πως στους επόμενους μήνες θα διοργανωθεί εκ νέου συζήτηση, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα ενημερώσει τους επενδυτές για τις ενέργειες που θα έχουν γίνει στη βάση και των όσων συζητήθηκαν σήμερα.

Οι προσδοκίες και τα «θέλω» των επενδυτών

Το στίγμα των θέσεων και των προσδοκιών τους από την Κυβέρνηση έδωσαν προσερχόμενοι στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, μιλώντας στο InBusinessNews, ξένοι επενδυτές που έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση.

roundtable (12)

(Arthur Mamedov, TheSoul Publishing)

roundtable (1)

(Κυριάκος Κυριάκου, NCR Cyprus)

roundtable (4)

(Anton Shamin, Azul)

Ανέμεναν μέσα από την συζήτηση, να λάβουν περισσότερη γνώση και να καταστούν κοινωνοί των στόχων και πολιτικών που ακολουθεί η Κυβέρνηση, καθώς όπως υποδείκνυαν, η σαφήνεια είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη τεκμηριωμένων επενδυτικών αποφάσεων.

roundtable (13)

(Kurt Sölter, SYKES-part of Sitel Group®)

Επενδυτές με ήδη εδραιωμένη την παρουσία τους στην Κύπρο εξήραν τη στήριξη που έλαβαν μέχρι στιγμής, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις αξιέπαινες προσπάθειες του Invest Cyprus και τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω υποστήριξη, ιδιαίτερα όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, που μπορεί, όπως επισήμαναν, να επηρεάσει σημαντικά τις δραστηριότητές τους.

roundtable (5)

(Alex Eshchenko, Tango)

roundtable (7)

(Petr Valov, Exness)

roundtable (8)

(Sergei Kostevitch, ASBIS)

Επιπρόσθετα, εμφανίστηκαν πρόθυμοι να προωθήσουν έναν παραγωγικό διάλογο που θα δημιουργούσε ισχυρές λύσεις, ενώ αναγνωρίζοντας παράλληλα τις δυνατότητες συνεργασίας, οι επενδυτές εξέφρασαν την έντονη επιθυμία να συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών που ωφελούν, τόσο τις επιχειρήσεις τους όσο και τη χώρα σε γενικότερο πλαίσιο.

roundtable (9)

(Mayssam Youssef, Murex)

roundtable (10)

(Victor Kislyi και Βαλεντίνος Πολυκάρπου, Wargaming)

roundtable (11)

(Uri Poliavich, BrainRocket)

Επιπλέον, τόνισαν τη σημασία της επέκτασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματίες της τεχνολογίας, τόσο για τοπικά ταλέντα όσο και για όσους μεταφέρουν τη βάση τους στην Κύπρο, καθώς η ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την υποστήριξη του ταχέως εξελισσόμενου τομέα της τεχνολογίας.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 6

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 3

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 20 και πλέον ξένοι επενδυτές και ξένες εταιρείες που προέβησαν σε άμεσες επενδύσεις ή μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα βασικών τομέων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων της τεχνολογίας (ICT), των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των ακινήτων/κατασκευών, των υπηρεσιών, της εκπαίδευσης, της ναυτιλίας και του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Από πλευράς Κυβέρνησης συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι Υφυπουργοί Ναυτιλίας, Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 4

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 2

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 5

Τη συζήτηση συντόνισε ο CEO της ΙΜΗ, Γιώργος Μιχαήλ.

Δειτε Επισης

Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών