Υπερσύγχρονο το νέο κτήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής-Μπήκε ο θεμέλιος λίθος

Την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών σηματοδοτεί η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του νέου κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).

Μετά την υπογραφή των συμβολαίων κατασκευής του έργου με την εργοληπτική εταιρεία A. Aristotelous (Construction) Ltd, έναντι ποσού €19,428,000 συν Φ.Π.Α., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε χθες το βράδυ τον θεμέλιο λίθο, με τις μηχανές να παίρνουν για τα καλά μπρος για την ανέγερση του έργου.

Διαβάστε εδώ: Παίρνει σάρκα και οστά το νέο κτήριο του ΙΝΓΚ συνολικού κόστους 23 εκατομμυρίων

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του Ινστιτούτου
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του Ινστιτούτου από την ίδρυσή του και αφορά τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου, έκτασης 11.358 τ.μ., με αναβαθμισμένη ερευνητική υποδομή και εξοπλισμό νέας τεχνολογίας, το οποίο θα ανεγερθεί δίπλα από το υφιστάμενο κτήριο στον Άγιο Δομέτιο.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με δάνειο ύψους €26 εκατ., με την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και καλύπτει τόσο τη δημιουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίοδο 30 μηνών, όσο και τη στήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.

Αρχιτέκτονας του έργου είναι ο Πάρης Φιλίππου από το αρχιτεκτονικό γραφείο J +A Philippou Architects Engineers.

genetikis10002

Δυναμική ενίσχυση στην έρευνα και την καινοτομία
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Λεωνίδα Φυλακτού, Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ, με την υλοποίηση του έργου, το Ινστιτούτο αναμένεται να ενισχυθεί δυναμικά συμβάλλοντας ακόμη περαιτέρω στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας σε ένα τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο, όπως αυτό της υγείας.

Με το δεύτερο κτήριο, το οποίο θα είναι αντίστοιχης δυναμικής με του υφιστάμενου, το Ινστιτούτο θα είναι σε θέση να καλύψει τις τρέχουσες αυξανόμενες ανάγκες αλλά και μελλοντικές, σε υποδομή και τεχνολογία, συνδράμοντας έτσι στη διεκπεραίωση περισσότερης έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να επιστραφούν πίσω στους πολίτες μέσα από διάφορες μορφές.

Η ιστορία του
Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990 σε χώρο 300 τ.μ. στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας με βασικό εξοπλισμό και προσωπικό που αριθμούσε περίπου 20 άτομα, ενώ το 1995 μετακόμισε σε δικές του εγκαταστάσεις που αποτελούνται από μια έκταση περίπου 10.000 τ.μ.

Λόγω της ανάγκης για παροχή υψηλού επιπέδου εργαστηριακών και κλινικών υπηρεσιών, η Κυβέρνηση χρηματοδοτούσε το ΙΝΓΚ ετησίως, σε αντάλλαγμα για την παροχή υψηλού επιπέδου κλινικών και διαγνωστικών υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Από το 1995, το Ινστιτούτο παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και την πιο ανταγωνιστική και καινοτόμο βιοϊατρική έρευνα με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη ασθενειών. Επιπλέον, παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση που συνδέεται στενά με δραστηριότητες έρευνας και παροχής υπηρεσιών.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας