Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τον διορισμό Δ.Σ. του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Βουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) για τη δανειοδότηση της χαμηλής και μεσαίας τάξης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση αφορούσε την ψήφιση νόμου, ώστε η σύνθεση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΧΣ να συνάδει με τις σχετικές οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και να διευκολυνθεί η διαδικασία διορισμού των μελών του.

Ο νόμος ψηφίστηκε με 43 ψήφους υπέρ και 1 αποχή και προνοεί την τροποποίηση της σύνθεσης του διοικητικού οργάνου του ΟΧΣ, το οποίο διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε αυτό να απαρτίζεται από επτά έως δεκατρία μέλη, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο και όχι περισσότερα του ενός τετάρτου (1/4) να είναι εκτελεστικά, ενώ τα υπόλοιπα, περιλαμβανομένου του προέδρου, στην πλειοψηφία τους να είναι μη εκτελεστικά.

Προβλέπει επίσης τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία να αξιολογεί και να προτείνει προς έγκριση στον Υπουργό Οικονομικών υποψηφίους για τις κενές θέσεις του ΔΣ.

Με το νόμο παρέχεται η δυνατότητα επαναδιορισμού του συνόλου ή ορισμένων μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού οργάνου για περαιτέρω θητείες, που να μην υπερβαίνουν συνολικά τις τρεις θητείες.

Επίσης δίνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο εξουσία να παύσει καθ’ οιονδήποτε χρόνο οποιοδήποτε μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού οργάνου και να διορίσει νέο για το υπόλοιπο της θητείας του.

Καθορίζεται επίσης η θητεία του προέδρου του ΔΣ και των προέδρων των ειδικών επιτροπών, οι οποίες συστήνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε αυτή να μην υπερβαίνει συνολικά τα έξι έτη.

Με το νέο νόμο τα μέλη του ΔΣ δεν μπορούν να απουσιάζουν για περισσότερες από δύο συνεχόμενες φορές ή αθροιστικά για το ένα τέταρτο (1/4) των συνεδριάσεων που διεξάγονται κατ’ έτος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι το κόμμα του ιεραρχεί πολύ ψηλά τη δυνατότητα και ικανότητα των ζευγαριών να αποκτήσουν στέγη, ενώ σημείωσε ότι τα κριτήρια για δανειοδότηση που ακολουθεί ο ΟΧΣ είναι πανομοιότυπα με τις τράπεζες, παρόλο που αυτή την στιγμή έχει πιο χαμηλά επιτόκια.

Σημείωσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εκπονήσει σημαντικά σχέδια για ανάπτυξη στις ακριτικές στις ορεινές, στις απομακρυσμένες περιοχές και βελτίωσε το σχέδιο στέγασης των προσφύγων.

Αναγνώρισε ότι τώρα έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, με αύξηση των τιμών και εξέφρασε την ετοιμότητα να συζητηθούν επιλογές για να ενισχυθεί η δυνατότητα απόκτησης στέγης. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα από πλευράς προσφοράς.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι ο ΟΧΣ εξαιτίας τόσο προνοιών της ΕΕ και άλλων τροπολογιών που ψηφίστηκαν σε βάρος του οργανισμού, εξελίχτηκε σε τράπεζα και βρίσκεται σε μια διαδικασία ανταγωνισμού με τις άλλες τράπεζες. Σημείωσε ότι δεν γίνεται από τη μια να πληροί τα κριτήρια του Ευρωσυστήματος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και από την άλλη να κάνει κοινωνική πολιτική, έτσι ο ΟΧΣ δεν εξυπηρετεί τον αρχικό στόχο για τον οποίο θα δημιουργηθεί.

Πρόσθεσε ότι αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα τίθεται σε κίνδυνο και η βιωσιμότητα του Οργανισμού και κάλεσε την Κυβέρνηση να συζητήσει σοβαρά το τι θα γίνει με τον ΟΧΣ λαμβάνοντας υπόψη άλλα μοντέλα στην ΕΕ για  κοινωνικούς οργανισμούς με δυνατότητες χρηματοδότησης. Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει πλαίσιο πολιτικής για μετεξέλιξή του από τράπεζα σε κοινωνικό οργανισμό.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου επεσήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών και σε σχέση με την ΕΕ και την ΕΚΤ αποφάσισε να γίνει ο ΟΧΣ  τράπεζα και να υπόκειται στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και της ΕΚΤ. Αυτή η αλλαγή επηρέασε τον κοινωνικό χαρακτήρα του οργανισμού, όπως είπε.

Έκανε έκκληση στην παρούσα κυβέρνηση να αναθεωρήσει εξολοκλήρου τον ρόλο του Οργανισμού και να εξετάσει – αν θα γίνει τράπεζα- με πιο τρόπο υποκαθίσταται ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας μνημόνευσε τους παλιούς ηγέτες του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ που όταν συνεργάστηκαν, όπως είπε, έδωσαν στο τόπο σπουδαία έργα όπως τον ΟΧΣ και τον ΟΑΓ. Πρόσθεσε ότι η νέα Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να ενισχύσει και να στελεχώσει τον Οργανισμό ως απάντηση στις τράπεζες αφού όπως είπε, «την ώρα που περνάς έξω από την τράπεζα σου χρεώνουν και την αναπνοή».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι για να λειτουργήσει ο ΟΧΣ ως αντίπαλο δέος στις τράπεζες θα πρέπει να στελεχωθεί, ενδυναμωθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του. Χρειάζεται πολιτική βούληση του κράτους, πρόσθεσε και πρόκειται για κάτι που είναι σε ανθρώπινο χέρι να γίνει.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εισηγήθηκε όπως το θέμα της ενίσχυσης του ΟΧΣ εγγραφεί ως αυτεπάγγελτο στην αρμόδια Επιτροπή, ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να επιτελέσει το κοινωνικό του έργο. Θα πρέπει όπως είπε να εξεταστεί πως μπορεί να βοηθηθεί ο ΟΧΣ να αναπτύξει νέα σχέδια σε συνδυασμό και με τον ΟΑΓ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι ο ΟΧΣ αφέθηκε τα τελευταία χρόνια χωρίς να αναπτύσσεται, χωρίς το κατάλληλο μηχανογραφικό και υποδομές για να είναι ανταγωνιστικός και να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο. Μίλησε για ανάγκη αναδόμησης του ΟΧΣ, ώστε να επιτελεί πραγματικά το ρόλο για τον οποία ετάχθη. Είπε ακόμα ότι η ΔΗΠΑ- Συνεργασία είχε εκπονήσει ένα σχέδιο ώστε ο ΟΧΣ αλλά και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΟΓΑ) να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής στεγαστικής πολιτικής, κάτι που έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα της νέας διακυβέρνησης. Εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι ο ΟΧΣ έχει έναν σοβαρό και μεγάλο ρόλο να επιτελέσει στο θέμα της στέγασης, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες με τα υψηλά ενοίκια και επιτόκια. Ο Οργανισμός, όπως είπε τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το δρόμο του και θα πρέπει να γίνει συζήτηση στη Βουλή για το ρόλο που θέλουν στο μέλλον να έχει ο ΟΧΣ ιδιαίτερα σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων, στην οποία ο κόσμος δεν μπορεί να μεταφέρει τα δάνεια του στον ΟΧΣ γιατί δεν έχει τα κατάλληλα συστήματα.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι πρόκληση να αναφέρεται ότι ο Οργανισμός μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος των τραπεζών, αφού οι τράπεζες είναι ο κυρίαρχος, κάνουν ότι θέλουν και σαρώνουν στο πέρασμά τους τα πάντα. Πρόσθεσε ότι κάποτε αυτός ο τόπος ήταν περήφανος για την εύρωστη μεσαία τάξη και το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, ενώ τα τελευταία χρόνια η ιδιοκατοίκηση είναι άπιαστο όνειρο για χιλιάδες νέα ζευγάρια.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη