400 χιλιάδες από TechIsland και 100 χιλιάδες από Αρχιεπισκοπή στο «κτίΖΩ»

Tη σύσταση κοινωνικού δικτύου στήριξης του Σχεδίου «κτίΖΩ», με τη συμμετοχή εταιρειών και οργανισμών του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, στόχος του κοινωνικού δικτύου στήριξης είναι να καλύψει κάποιες πρόσθετες ανάγκες για όσους δικαιούχους αποδεδειγμένα χρήζουν οικονομικής ή άλλης στήριξης, κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής σε άλλους χώρους, μέχρι να μπορέσουν να εγκατασταθούν στα νέα διαμερίσματα.

Διαβάστε εδώ: Εταιρείες και οργανισμοί που βάζουν χρήμα και προσφέρουν υπηρεσίες στο «κτίΖΩ»

Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Εσωτερικών έγιναν στην παρουσία εκπροσώπων οργανισμών που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν και οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός TechIsland, ο οποίος θα προσφέρει χρηματικό ποσό 400 χιλιάδων ευρώ, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία θα προσφέρει χρηματικό ποσό 100 χιλιάδων ευρώ, καθώς και το Δίκτυο SupportCy, το οποίο θα θέσει τους εθελοντές του στη διάθεση των προσφύγων που θα χρειαστούν βοήθεια, ενώ εταιρείες-μέλη του θα συνδράμουν σε είδος.

Διαβάστε εδώ: Oι εταιρείες μέλη του Techisland που έχουν συνεισφέρει στο Σχέδιο «ΚτίΖΩ»

Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, άλλοι οργανισμοί και εταιρείες έχουν ήδη δεσμευτεί να συνεισφέρουν και αναμένεται η επίσημη απόφαση και ανακοίνωση από πλευράς τους.

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε επίσης την βοήθεια που δίνεται από την Τράπεζα Κύπρου και τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, καθώς θα συμβάλουν για να προσφέρουν χρηματοδότηση σε δικαιούχους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο «κτίΖΩ».

Σημειώνοντας πως οι λεπτομέρειες για το είδος της βοήθειας που θα προσφέρεται ανά εταιρεία και οργανισμό θα δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ο υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε ότι τα χρήματα που θα προσφερθούν από τους πιο πάνω οργανισμούς, αλλά και η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί μελλοντικά από άλλες εταιρείες και ιδιώτες, θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό και ουσιαστικά θα λειτουργήσουν ως επικουρική βοήθεια επιπλέον της κρατικής στήριξης.

«Τα χρήματα», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, «αξιοποιούνται με απαρέγκλιτη προσήλωση στη χρηστή διαχείριση κατά τρόπο διάφανο και απλό, στη βάση κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων ευαλωτότητας που διαπιστώνονται στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις με τους δικαιούχους, και ελέγχου που θα διενεργείται μέσω των βάσεων δεδομένων άλλων αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών».

Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι το παράδειγμα των εταιρειών που ήδη συνεισφέρουν στην όλη προσπάθεια μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς, απευθύνοντας συναφώς έκκληση προς εταιρείες, οργανισμούς, άτομα και οργανώσεις, να στηρίξουν την προσπάθεια και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτό το κοινωνικό δίκτυο, που στέλνει, όπως σημείωσε, πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα για μια κοινωνία αλληλέγγυη και μια χώρα καλύτερη.

«Η δημιουργία του κοινωνικού δικτύου στήριξης του Σχεδίου «κτίΖΩ» μάς γεμίζει αισιοδοξία και υπερηφάνεια. Μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας και μας επιτρέπει να κοιτάζουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, για υπογραμμίσει πως από την πρώτη μέρα εξαγγελίας του Σχεδίου, το αρμόδιο Υπουργείο γίνεται δέκτης ενδιαφέροντος από οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και θεσμούς, οι οποίοι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης, δείχνοντας στην πράξη το κοινωνικό τους πρόσωπο.

Αίρονται οι ενδοιασμοί των δικαιούχων

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον από πλευράς ενοίκων των πολυκατοικιών, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς, μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι δικαιούχοι πρόσφυγες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Σχέδιο «κτίΖΩ» για να αποκτήσουν καινούργιο και ασφαλές, σύγχρονο διαμέρισμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ήδη πολλοί από τους επηρεαζόμενους ενοίκους, βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης στέγης για να μετακομίσουν προσωρινά μέχρι να ανεγερθούν οι νέες πολυκατοικίες, ενώ κάποιοι έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν και έχουν παραδώσει τα κλειδιά του διαμερίσματός τους.

Συγκεκριμένα, από τα 183 διαμερίσματα στις 20 πολυκατοικίες που εμπίπτουν στην πρώτη φάση του Σχεδίου, έχουν υποβληθεί τις τελευταίες λίγες μέρες 15 αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο, με τους 7 εξ αυτών να έχουν ήδη εκκενώσει τα διαμερίσματα και να έχουν παραδώσει τα κλειδιά στο Τμήμα Πολεοδομίας. Κατ’ αντιστοιχία, άρχισε να καταβάλλεται στους δικαιούχους και το επίδομα ενοικίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά και την ολοκλήρωση της ενημέρωσης προς τους δικαιούχους από λειτουργούς του Υπουργείου και την επικύρωση της εισήγησης από τους οικείους δήμους, το ενδιαφέρον θα αυξηθεί και πολύ σύντομα το Υπουργείο θα είναι σε θέση να προχωρήσει με τις εργασίες αναδόμησης των πρώτων πολυκατοικιών.

Ειδικό πλάνο στήριξης για τη μετακόμιση

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως επισήμανε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, τηρώντας τη δέσμευσή του να βρίσκεται δίπλα από τους δικαιούχους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει καταρτίσει ειδικό πλάνο για να στηρίξει τους ενοίκους που χρειάζονται βοήθεια για τη μετακόμιση, τη μεταφορά και τη φύλαξη προσωπικών αντικειμένων, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει εξασφαλιστεί αποθηκευτικός χώρος για τα άτομα που επιθυμούν να μεταφέρουν σε αυτόν τα προσωπικά τους αντικείμενα ή άλλο οικιακό εξοπλισμό, μέχρι την αποπεράτωση των νέων πολυκατοικιών και παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί υπηρεσίες μεταφοράς από συγκεκριμένες εταιρείες.

Συναφώς, από την περασμένη εβδομάδα το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έθεσε σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο και όσοι χρειάζονται βοήθεια για μεταφορά και αποθήκευση μπορούν να καλούν στον αριθμό 22409541 για να εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Ξεκαθαρίζεται ότι τα έξοδα για τη μεταφορά και την αποθήκευση θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να επιβαρυνθούν οι δικαιούχοι.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι το Σχέδιο «κτίΖΩ» δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη συνεργασία πολλών ανθρώπων, θεσμών και οργανωμένων συνόλων, τα οποία είδαν τη μεγάλη εικόνα και στάθηκαν δίπλα στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα μισού αιώνα.

«Θέλω για μια ακόμη φορά», σημείωσε, «να ευχαριστήσω τη Βουλή, ειδικά τις Επιτροπές Προσφύγων και Εσωτερικών, τα πολιτικά κόμματα, την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τους Δημάρχους, τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια των επηρεαζομένων προσφυγικών συνοικισμών, την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, το ΕΤΕΚ και βεβαίως τη διεύθυνση και τα στελέχη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν».

Δειτε Επισης

Χρυσό βραβείο προστάτη του περιβάλλοντος στην ΑΗΚ μετά από αξιολόγηση ειδικών κριτηρίων
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)