Σε μη κατοίκους το 93% του ακαθάριστου χρέους κυβέρνησης

Το 93% του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης στην Κύπρο κατεχόταν από μη κατοίκους στο τέλος του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. διαφέρει σημαντικά όσον αφορά τη σύστασή του.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους που κατείχαν μη κάτοικοι (τομέας του υπόλοιπου κόσμου) καταγράφηκε στο τέλος του 2022 στην Κύπρο (93%), ενώ ακολουθούσαν η Εσθονία (74%), η Λετονία (64%), η Αυστρία και η Λιθουανία (61% η κάθε χώρα).

Από την άλλη, το μερίδιο του χρέους της γενικής κυβέρνησης που κατείχε ο τομέας των εγκατεστημένων στη χώρα χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερο στη Δανία (75%), ενώ ακολουθούσαν η Σουηδία (74%), η Κροατία (67%), η Ιταλία (64%), η Τσεχία (63%) και η Μάλτα (60%).

Γενικά, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το ποσοστό του χρέους το οποίο κατείχαν οι μη χρηματοπιστωτικοί τομείς των κατοίκων (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά) ήταν μικρότερο του 10%.

Οι εξαιρέσεις ήταν η Ουγγαρία και η Γερμανία (22% στην κάθε χώρα), η Μάλτα (18%), η Πορτογαλία (14%) και η Ιρλανδία και η Σουηδία (11% στην κάθε χώρα).

Όπως επίσης καταγράφεται στα στοιχεία, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης των χωρών της ευρωζώνης εκφράζεται ως επί το πλείστον (με ποσοστό μεγαλύτερο του 99%) σε εγχώριο νόμισμα, όπως και στην πλειοψηφία των κρατών μελών (μεταξύ τους και της Κύπρου).

Το ποσοστό του ακαθάριστου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης σε ξένο νόμισμα ξεπερνούσε το 50% σε τρεις χώρες της ΕΕ στο τέλος του 2022: την Κροατία (75%), τη Βουλγαρία (71%) και τη Ρουμανία (53%).

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους σε ξένο νόμισμα στο τέλος του 2022 ήταν εκφρασμένο σε ευρώ.

Σημειώνεται πως η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, ενώ η Κροατία προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων