Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Στον πάγο μέχρι νεοτέρας το δεύτερο πακέτο μηδενικού ή μειωμένου ΦΠΑ σε αγαθά υπεραγορών

Δεν αναμένεται για την ώρα η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο γύρο εφαρμογής μηδενικού ή μειωμένου φορολογικού συντελεστή σε άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά(σ.σ. προϊόντα υπεραγορών), αποτιμώντας προς το παρόν την πορεία εφαρμογής του υφιστάμενου μέτρου, το οποίο θα ισχύσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2023.

Διευκρινίζεται ότι η όποια περαιτέρω μείωση ΦΠΑ η οποία αναμένεται να τεθεί σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα αφορά άλλου είδους προϊόντα και υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Μαΐου επιβλήθηκε, μέσω διατάγματος, μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε βασικά είδη, ανάμεσά τους ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας), αλλά και πάνες ενηλίκων.

Αξιολογούν το υφιστάμενο μέτρο
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, παρόλο που υπήρχαν σκέψεις για επέκταση της επιβολής μηδενικού ή μειωμένου ΦΠΑ σε άλλες κατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι αγορών κάθε καταναλωτή και κάθε νοικοκυριού, εντούτοις αυτοί οι σχεδιασμοί θα μείνουν, τουλάχιστον για λίγο, στο συρτάρι, προκειμένου να αξιολογηθεί η εφαρμογή του υφιστάμενου μέτρου.

Διαβάστε εδώ: Η ανάσα από μηδενικό ΦΠΑ, τα νέα προϊόντα στη λίστα και το e-kalathi

Μάλιστα, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού της συγκεκριμένης πολιτικής είχαν γίνει συζητήσεις με λιανεμπόρους τροφίμων και άλλους εμπλεκόμενους συνδέσμους και οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για περαιτέρω ελάφρυνση των εξόδων ενός νοικοκυριού με μείωση ή ακόμα και μηδενισμό του φορολογικού συντελεστή σε σημαντικά προϊόντα, όπως καθαριστικά, χαρτικά, προϊόντα ξηράς τροφής (μακαρόνια, ρύζι).

Αν και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στοχεύει στην περαιτέρω ανακούφιση των καταναλωτών μέσω της μείωσης ή του μηδενισμού του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, ωστόσο επί του παρόντος θα αναμένει τα αποτελέσματα του μέτρου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Τι γίνεται με το e-kalathi
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη νομοθεσία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-kalathi, μέσω της οποίας θα γίνεται καταγραφή και παρακολούθηση των τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων.

Διαβάστε εδώ: Προσεχώς συνάντηση Υπ. Εμπορίου με νέα πρόεδρο και μέλη της ΕΠΑ για e-καλάθι

Το νομοσχέδιο θα τεθεί προσεχώς επί τάπητος σε συνάντηση του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργου Παπαναστασίου, με τη νέα πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ).

Διαβάστε εδώ: Δεν αλλάζει την φιλοσοφία του νομοσχεδίου για το «e-kalathi» η Κυβέρνηση

Διά στόματος του υπουργού, αλλά και της αρμόδιας Υπηρεσίας, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αλλάζει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των επηρεαζόμενων συνδέσμων, αλλά και τη θέση της ΕΠΑ ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και να συμβάλει στη δημιουργία καρτέλ, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των ανταγωνιστών τους.

Παράλληλα, η ΕΠΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή συνεννόηση ή σιωπηρή συμπαιγνία των ανταγωνιστών εις βάρος των καταναλωτών.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η παροχή αποτελεσματικής και ενδελεχούς ενημέρωσης προς τους καταναλωτές για τις τιμές βασικών προϊόντων.

Δειτε Επισης

«Να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας»
CTC: Αύξηση τζίρου, αλλά και ζημιών
Επίσκεψη Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Mitsides Point Σερβίας
Μειώθηκαν οι πωλήσεις πετρελαιοειδών τον Οκτώβριο
Το Hyundai IONIQ 5-N αυτοκίνητο της χρονιάς από το TopGear.com
Πιο λαμπερή από ποτέ η φωταγώγηση χριστουγεννιάτικων δέντρων των Υπεραγορών Αλφαμέγα (pics)
Black Friday: Κάθε πέρσι και καλύτερα-Οι λόγοι του μουδιάσματος
Mall of Limassol: Το τοπίο της Λεμεσού επαναπροσδιορίζεται με το σύγχρονο εμπορικό κέντρο
Μουδιασμένη Black Friday, αισιόδοξοι για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο οι λιανέμποροι
Η νέα εκστρατεία της Alambra Fresh Milk «Μίλα μου για γάλα»