UBS: Γιατί παραμένει επιφυλακτική απέναντι στις αμερικανικές μετοχές
InBusinessNews 18:17 - 13 Ιουνίου 2023
Μπορεί ο πληθωρισμός να αποκλιμακώνεται, η οικονομία να αντέχει και οι μετοχές εμφανίζουν θετικά πρόσημα αλλά η UBS δεν δηλώνει εξίσου αισιόδοξη για το μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σε νέο της report, η επενδυτική τράπεζα καλεί τους επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί απέναντι στις αμερικανικές μετοχές, ακόμα κι αν δουν την κεντρική τράπεζα να «παγώνει» τα επιτόκια και να προλειαίνει το έδαφος για τη σταδιακή «χαλάρωση».
Ο λόγος αυτής της επιφυλακτικότητας συνίσταται στην εκτίμηση ότι το momentum της οικονομίας θα αρχίσει να «ξεθωριάζει» στο β’ εξάμηνο του 2023, λόγω κυρίως των επιπτώσεων των υψηλών επιτοκίων (5% – 5,25%) και των σφιχτών πιστωτικών συνθηκών τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.
Εάν και το εύρος αυτής της αρνητικής επίπτωσης παραμένει αβέβαια, η κρίση στις περιφερειακές τράπεζες, η αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών και τα προβλήματα στην αποπληρωμή των πιστωτικών καρτών δημιουργούν έναν θύλακα ευπαθειών στο κόστος δανεισμού.
Από την πλευρά τους, τα μακροοικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ήδη μια εξασθενημένη οικονομική δραστηριότητα. Ο δείκτη μεταποίησης ISM υποχώρησε τον Μάιο στις 46,9 μονάδες, παραμένοντας σε επίπεδα συρρίκνωσης για 7ο συνεχόμενο μήνα. Και ενώ ο δείκτης υπηρεσιών κατέγραψε ήπια ανάπτυξη στις 50,3 μονάδες, τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν μια υποχώρηση στα επίπεδα του Μαρτίου 2020.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αναμενόμενη «παύση» στις επιτοκιακές αυξήσεις της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve, δεν σηματοδοτεί αυτόματα και τον τερματισμό της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά στη συνεδρίαση της Τετάρτης (5% – 5,25%), η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα στείλει μήνυμα ότι η φυγή των «γερακιών» εξαρτάται από τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τις τιμές καταναλωτή.
Μέχρι στιγμής, τα εν λόγω στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή», ενώ το ίδιο ισχύει και με τον πληθωρισμό, καθώς ο δομικός δείκτης (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) υπερβαίνει σταθερά τον στόχο της Fed.
Επομένως, όπως συμπεραίνει η UBS, η αβεβαιότητα γύρω από τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει υψηλή.