Μηχανισμό αντιμετώπισης ΜΕΔ και εκποιήσεις συζήτησαν ΣΥΠΡΟΔΑΤ και Διοικητής ΚΤ

Τον Μηχανισμό αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και το θέμα των εκποιήσεων, συζήτησε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση την Πέμπτη, διάρκειας πέραν της μίας ώρας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς, με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνο Ηροδότου και το επιτελείο του.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση που έγινε στην Κεντρική Τράπεζα και στην οποία συμμετείχε και η Διευθύντρια του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Τζένη Παπαχαραλάμπους, ο κ. Μελάς ανέφερε σε σχέση με την συζήτηση για τον Μηχανισμό, ο οποίος παραδόθηκε από την ΚΤΚ στο Υπουργείο Οικονομικών από το Νοέμβριο του 2021, ότι ο Μηχανισμός περιέχει τις απαραίτητες διατάξεις οι οποίες είναι έτοιμες για άμεση εφαρμογή, νοουμένου ότι τύχουν της σχετικής έγκρισης.

«Επιθυμούμε ο Μηχανισμός να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα πραγματικότητα γιατί θα βοηθήσει τους δανειολήπτες και κατ΄επέκταση τις τράπεζες και την οικονομία στην επίλυση των διαφορών τους για να μειώνονται τα ΜΕΔ και να αποφεύγονται οι εκποιήσεις», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Μελάς είπε ότι η ΚΤΚ είναι εναντίον της παγοποίησης των εκποιήσεων και πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος είναι υπέρ των δανειοληπτών και «θέλουμε να μην έχουν τον πονοκέφαλο των εκποιήσεων συνεχώς μέσα στο κεφάλι τους».

«Θέλουμε να βρεθεί οριστική λύση για το θέμα των εκποιήσεων γιατί το πήγαινε έλα ταλαιπωρεί και προσθέτει άγχος περισσότερο από ό,τι έπρεπε, στους δανειολήπτες», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ είπε ότι θα λάβει μέρος και ο σύνδεσμος στις ζυμώσεις που γίνονται για το θέμα των εκποιήσεων για να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο κ. Μελάς κάλεσε τους δανειολήπτες να επικοινωνούν έγκαιρα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ ή με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ή με χρηματοοικονομικό αναλυτή ή με τον δικηγόρο τους και «να μην μένουν την τελευταία στιγμή και να τρέχουν να προλάβουν μην γίνει η εκποίηση» και επικαλέστηκε στατιστικές που έδωσε στον Σύνδεσμο η ΚΤΚ σύμφωνα με τις οποίες οι δανειολήπτες μένουν την τελευταία στιγμή για να ενδιαφερθούν πως θα λύσουν το πρόβλημα για να αποφευχθεί η εκποίηση».

Καταλήγοντας, ο κ. Μελάς είπε ότι «μόλις οι δανειολήπτες έχουν το πρώτο σήμα» (επιστολή «Θ») ότι η τράπεζα προχωρεί προς την εκποίηση να αποτείνονται σε ειδικούς ή στην τράπεζα για να προβούν σε αναδιάρθρωση του δανείους τους.  

«Υπάρχει σειρά επιστολών που αποστέλλουν οι τράπεζες προς τους δανειολήπτες σε χρονικό διάστημα τριών με τεσσάρων μηνών», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη