powered by

Μηχανισμό αντιμετώπισης ΜΕΔ και εκποιήσεις συζήτησαν ΣΥΠΡΟΔΑΤ και Διοικητής ΚΤ

Τον Μηχανισμό αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και το θέμα των εκποιήσεων, συζήτησε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση την Πέμπτη, διάρκειας πέραν της μίας ώρας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς, με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνο Ηροδότου και το επιτελείο του.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση που έγινε στην Κεντρική Τράπεζα και στην οποία συμμετείχε και η Διευθύντρια του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Τζένη Παπαχαραλάμπους, ο κ. Μελάς ανέφερε σε σχέση με την συζήτηση για τον Μηχανισμό, ο οποίος παραδόθηκε από την ΚΤΚ στο Υπουργείο Οικονομικών από το Νοέμβριο του 2021, ότι ο Μηχανισμός περιέχει τις απαραίτητες διατάξεις οι οποίες είναι έτοιμες για άμεση εφαρμογή, νοουμένου ότι τύχουν της σχετικής έγκρισης.

«Επιθυμούμε ο Μηχανισμός να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα πραγματικότητα γιατί θα βοηθήσει τους δανειολήπτες και κατ΄επέκταση τις τράπεζες και την οικονομία στην επίλυση των διαφορών τους για να μειώνονται τα ΜΕΔ και να αποφεύγονται οι εκποιήσεις», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Μελάς είπε ότι η ΚΤΚ είναι εναντίον της παγοποίησης των εκποιήσεων και πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος είναι υπέρ των δανειοληπτών και «θέλουμε να μην έχουν τον πονοκέφαλο των εκποιήσεων συνεχώς μέσα στο κεφάλι τους».

«Θέλουμε να βρεθεί οριστική λύση για το θέμα των εκποιήσεων γιατί το πήγαινε έλα ταλαιπωρεί και προσθέτει άγχος περισσότερο από ό,τι έπρεπε, στους δανειολήπτες», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ είπε ότι θα λάβει μέρος και ο σύνδεσμος στις ζυμώσεις που γίνονται για το θέμα των εκποιήσεων για να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο κ. Μελάς κάλεσε τους δανειολήπτες να επικοινωνούν έγκαιρα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ ή με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ή με χρηματοοικονομικό αναλυτή ή με τον δικηγόρο τους και «να μην μένουν την τελευταία στιγμή και να τρέχουν να προλάβουν μην γίνει η εκποίηση» και επικαλέστηκε στατιστικές που έδωσε στον Σύνδεσμο η ΚΤΚ σύμφωνα με τις οποίες οι δανειολήπτες μένουν την τελευταία στιγμή για να ενδιαφερθούν πως θα λύσουν το πρόβλημα για να αποφευχθεί η εκποίηση».

Καταλήγοντας, ο κ. Μελάς είπε ότι «μόλις οι δανειολήπτες έχουν το πρώτο σήμα» (επιστολή «Θ») ότι η τράπεζα προχωρεί προς την εκποίηση να αποτείνονται σε ειδικούς ή στην τράπεζα για να προβούν σε αναδιάρθρωση του δανείους τους.  

«Υπάρχει σειρά επιστολών που αποστέλλουν οι τράπεζες προς τους δανειολήπτες σε χρονικό διάστημα τριών με τεσσάρων μηνών», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες επιπλέον μετοχές απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Προσοχή σε απατηλά επενδυτικά προγράμματα συνιστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Σε κέρδη 4,5 δις ευρώ στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025