Powered by

Εστίαση, διασκέδαση και αναψυχή-«Όλα τα κέντρα να αποκτήσουν ταυτότητα»

Με στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την καλύτερη συνεργασία με τους κυβερνητικούς φορείς, οργανώσεις στον τομέα της εστίασης, διασκέδασης και αναψυχής-μέλη της ΟΕΒ-αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και να ιδρύσουν νέα Ομοσπονδία, την ΟΣΙΚΕΔΕ (Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Εστίασης Διασκέδασης και Εκδηλώσεων).

Διαβάστε εδώ: Ενώνουν δυνάμεις οργανώσεις επιχειρηματιών στην εστίαση - Η νέα ομοσπονδία

Άμεση προτεραιότητα και διεκδίκηση της ΟΣΙΚΕΔΕ είναι η προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον Νόμο Περί των Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης, ώστε όλα τα κέντρα να αποκτήσουν ταυτότητα και να προσδιοριστούν σε ποια κατηγορία υπάγονται.

Ο πρόεδρος της νέας Ομοσπονδίας, Νεόφυτος Θρασυβούλου, μιλώντας στο InBusinessNews, ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη προτεινόμενη νομοθεσία ήδη έγινε η πρώτη επαφή με τον Υφυπουργό Τουρισμού. Επίσης, ανέφερε ότι η ανάγκη για δημιουργία της ΟΣΙΚΕΔΕ προέκυψε ως αποτέλεσμα των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κέντρα αναψυχής.

Η Ομοσπονδία, θα αντιπροσωπεύει όλα τα κέντρα εστίασης, αναψυχής, διασκέδασης και εκδηλώσεων της Κύπρου. Κάτω από την ομπρέλα της μέχρι στιγμής, όπως είπε ο κ. Θρασυβούλου, βρίσκονται 3,500 αδειούχες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 10.000 εργαζόμενους.

«Μετά από την τελευταία συνεδρίαση των προέδρων όλων των τοπικών και κλαδικών συνδέσμων της Κύπρου, αποφασίστηκε η δημιουργία της ΟΣΙΚΕΔΕ. Βασικός μας στόχος είναι η προώθηση των συμφερόντων του τομέα μας, καθώς και ο αλληλοσεβασμός όλων των επαγγελματιών του κλάδου», υπέδειξε ο κ. Θρασυβούλου.

Τι ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία

Ο κ. Θρασυβούλου πρόσθεσε ότι η ίδρυση της εν λόγω Ομοσπονδίας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τον τομέα και θα συμβάλει στην καλύτερη συνεργασία με τα κυβερνητικά τμήματα και το Υφυπουργείο Τουρισμού, για να παρέχει η Κύπρος καλύτερες υπηρεσίες.

«Πρότυπό μας είναι η γαλλική φράση “gourmet, gourmand et bon vivant”, που σημαίνει καλό φαΐ για τους καλοφαγάδες και καλή ζωή», συμπλήρωσε.

Η ΟΣΙΚΕΔΕ, όπως ανέφερε ο κ. Θρασυβούλου, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας για να συζητήσουν τα εργασιακά θέματα που έχει ο κλάδος -καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αλλά και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού- όπως και με τον υπουργό Εσωτερικών, ώστε να φέρουν στο προσκήνιο το θέμα με την απασχόληση των αιτητών ασύλου.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα

Ο κ. Θρασυβούλου έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εδώ και καιρό, τα οποία ταλανίζουν τις επιχειρήσεις. Αρχικά, διαχρονικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ την ίδια ώρα προκύπτει ανάγκη για αναβάθμιση του υφιστάμενου προσωπικού.

«Θα πρέπει να καταλήξουμε για το θέμα των αιτητών ασύλου και οικονομικών μεταναστών για να λύσουμε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Την ίδια στιγμή, προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε την ευφορία για απασχόληση και στελέχωση των επιχειρήσεων με Κύπριους εργαζόμενους» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θρασυβούλου.

Επιπλέον, άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, καθώς οι αυξήσεις των τιμών από τους προμηθευτές και τους εισαγωγείς δεν έχουν σταματημό.

«Η μεταφορά από εμάς στον καταναλωτή γίνεται πιο δύσκολη και η κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία σήμερα δεν είναι στα καλύτερα επίπεδα», σημείωσε.

Πώς θα κινηθεί ο κλάδος τον Κατακλυσμό

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα κινηθεί ο τομέας κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού, ο κ. Θρασυβούλου επισήμανε ότι οι προβλέψεις είναι θετικές.

«Θεωρούμε ότι ο κόσμος θέλει να απολαύσει το τριήμερο. Προβλέπουμε ότι τα κέντρα αναψυχής θα κινηθούν στο 75-85%, με προτεραιότητα φυσικά τις παραλιακές πόλεις, ποσοστό το οποίο μας αφήνει ικανοποιημένους», κατέληξε.

Οι οργανώσεις κάτω από την ΟΣΙΚΕΔΕ και το Δ.Σ.

Κάτω από την ΟΣΙΚΕΔΕ, βρίσκονται οι εξής οργανώσεις:

  • ΟΣΙΚΑ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ)
  • ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ (ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ),
  • ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ (ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ)
  • CALPA (ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ)
  • ΑΣΠΙΔΑ (ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ-ΑΝΑΨΥΧΗΣ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους προέδρους των συμβαλλομένων οργανώσεων:

  • Πρόεδρος: Νεόφυτος Θρασυβούλου (ΟΣΙΚΑ)
  • Αναπληρωτής πρόεδρος: Νίκος Βασιλείου (ΠΑΣΥΚΕΔ)
  • Αντιπρόεδροι: Κωνσταντίνος Μωσαϊκός (ΠΑΣΥΕΠΕΚ), Josef Πέτρου (CALPA) και Κλεάνθης Κοιλανιώτης (ΑΣΠΙΔΑ).

Δειτε Επισης

Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο