Powered by

Τ. Κληρίδης: Το «Όραμα 2035» δεν είναι μία θεωρητική μελέτη, αλλά πράξη

Την παρουσίαση των βασικών προνοιών και της υλοποίησης του Σχεδίου «Όραμα 2035» παρουσίασε στο 13ο Nicosia Economic Congress ο Τάκης Κληρίδης, Πρόεδρος του Συμβούλιου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Η Μακροπρόθεσμη Οικονομική Στρατηγική για την Κύπρο, αφορά, όπως είπε αρχικά, στη θέσπιση μιας ολοκληρωμένης μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας και η μετάβαση σε ένα νέο, σύγχρονο οικονομικό μοντέλο. Έκανε λόγο για πραγματοποίηση πέραν των 200 συνεντεύξεων, εργαστηρίων και δημόσιας διαβούλευσης για την ανάπτυξη και οριστικοποίηση της Στρατηγικής και ένα ολιστικό σχέδιο με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις.

Βασική επιδίωξη μέσα από το Όραμα για την Κύπρο είναι όπως είπε στη συνέχεια, η Κύπρος να είναι ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται. Και εξήγησε: «Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να γίνουμε ένα κράτος πρότυπο με μια ακμάζουσα, ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Όλες οι πτυχές του οράματός μας θα υποστηρίζονται από προηγμένη τεχνολογία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Κατά την παρουσίασή του, ο κ.Κληρίδης προχώρησε σε συστάσεις πολιτικής προς την κυβέρνηση εκ των οποίων αυτές που ήδη υποβλήθηκαν το τρέχον έτος αφορούν σε αντιμετώπιση του πληθωρισμού, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της προώθησης των συγχωνεύσεων και στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός περιφερειακού σχεδιασμού για ολόκληρη την Κύπρο.

Νωρίτερα, εξήγησε ότι το «Όραμα 2035» της Κύπρου σχεδιάστηκε στη βάση 3 Πυλώνων οι οποίοι υποστηρίζονται από συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους: Το παγκόσμιο πρότυπο κράτους, την ακμάζουσα και ανθεκτική οικονομία και τη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

Υπό μελέτη βρίσκονται νέες ενότητες σχετικές με την ενδυνάμωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Κύπρο και της υπογεννητικότητας.

«Το «Όραμα 2035» δεν είναι μία θεωρητική μελέτη. Έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται και μετουσιώνεται σε πράξη με τη συνεργασία όλων», είπε νωρίτερα ο κ.Κληρίδης σε μια παρουσίαση που έθεσε ενώπιον του κοινού τις βασικές παραμέτρους καθώς και λεπτομέρειες αναφορικά με τη στρατηγική.

Το Συνέδριο παρουσίασαν η Παγκυπριακή Ασφαλιστική, η Hellenic Life και η ECOMMBX.

Δειτε Επισης

Προώθηση οχημάτων χαμηλών και μηδενικών ρύπων πριν την απαγόρευση διακίνησης με συμβατικά καύσιμα
Μ. Κεραυνός: Ευνοϊκή δημοσιονομική προοπτική, μειούμενο δημόσιο χρέος και ισχυρές οικονομικές προοπτικές
Ν. Χριστοδουλίδης: Επιβεβαιώνει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης η αναβάθμιση από Scope
Για πρώτη φορά σε επίπεδο Α η κυπριακή οικονομία-Πού στηρίζει την αναβάθμιση σε Α- ο οίκος Scope Ratings
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%