Βλέπει φως στην άκρη του τούνελ για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-«Πιο κοντά σε συναινετική συμφωνία»

Αισιόδοξος ότι μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε το πρωί της Παρασκευής με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες, ο στόχος της επίτευξης συναινετικής συμφωνίας για την ΑΤΑ έχει έρθει ακόμη πιο κοντά, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Πλέον, το τελικό ξεκαθάρισμα αναμένεται από βδομάδας, οπόταν και θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση του κ. Παναγιώτου με τις δύο πλευρές.

«Προγραμματίζουμε κοινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και αισιοδοξώ ακόμη περισσότερο ότι μέχρι τότε θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει την εργατική ειρήνη, την ομαλότητα και την σταθερότητα και η οποία να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για τους εργαζόμενους», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς ως προς τα ποια στοιχεία και ενδείξεις έδωσαν οι δύο πλευρές ώστε να εκφράζει αισιοδοξία πως η επίτευξη συμφωνίας είναι πιο κοντά, ο Γιάννης Παναγιώτου δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στις συζητήσεις που διενεργήθηκαν και αρκέστηκε να επαναλάβει την πεποίθησή του πως μετά τις σημερινές συναντήσεις «είμαστε πολύ πιο κοντά απ’ ότι είμασταν προηγουμένως στην κατάληξη σε συμφωνία».

«Είναι προφανές», υπέδειξε, «ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, η οποία θέλουμε να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα μια συμβιβαστική πρόταση, έχουν ακουστεί αποφάσεις, απόψεις σε σχέση με αυτή, όπως έχουμε ήδη πει θέσεις οι οποίες μπορούν να βοηθούν στο να έχουμε κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα εφόσον γίνονται κοινά αποδέκτες, όπως εξάλλου πρέπει να γίνει οποιοδήποτε περιεχόμενο μιας συμφωνίας, μπορεί να είναι υποβοηθητικές. Όμως, για να γίνει αυτό πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε και επαναλαμβάνω ότι θεωρώ πως υπάρχουν αυξημένες προοπτικές, δυνατότητες, ώστε να έχουμε κατάληξη σε συμφωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εργασίας θα έχει επικοινωνία για το θέμα κατά τις επόμενες ημέρες με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να καθοριστεί κοινή συνάντηση, συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, ενδεχομένως την ερχόμενη Τρίτη, 9 Μαΐου, για να υπάρξει θετική κατάληξη.

Στις συζητήσεις με τον Υπουργό Εργασίας συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Διαβάστε εδώ: Αυτά προβλέπει η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την ΑΤΑ

Υπενθυμίζεται πως η μεσολαβητική πρόταση Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ, όπως αυτή κατατέθηκε πριν από μία βδομάδα, έγινε την Πέμπτη το απόγευμα αποδεκτή από την ΟΕΒ, ενώ απορρίφθηκε από τις συντεχνίες στο πλαίσιο πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης που είχαν πραγματοποιήσει.

Το ΚΕΒΕ, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης την περασμένη Τετάρτη, δεν είχε μείνει ικανοποιημένο από την πρόταση και θα μετέφερε κατά τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας τις ανησυχίες μας και τις προτάσεις του, τα σημεία που το ενοχλούν στην πρόταση, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση περαιτέρω.

Εξάλλου, σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση της πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης μετάφεραν στον Υπουργό «τα ζητήματα, τα οποία ως συνδικαλιστικό κίνημα θεωρούμε σημαντικά από το περίγραμμα της πρότασης το οποίο μας είχε παρουσιάσει την περασμένη Παρασκευή, για τα οποία υπάρχουν επιφυλάξεις από το συνδικαλιστικό κίνημα και για τα οποία δώσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι βοηθούν τον ΥΠΕΡΓ για να οδηγηθούμε σε αυτό που μόλις πριν λίγο έχει πει, να πάμε σε μια συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο και πλαίσιο να κινηθούμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν ο ΥΠΕΡΓ έχει αναφέρει ότι θα υποβάλει νέα διαφοροποιημένη πρόταση για να αποδεχτεί κάποια από τα σημεία του συνδικαλιστικού κινήματος, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι είμαστε εδώ με θέληση για να έχουμε συμφωνία και εκείνα τα οποία έχουμε μεταφέρει στον Υπουργό δεν είναι ζητήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στο να μην υπάρξει συμφωνία».

Κληθείσα να αναφέρει τα επίμαχα σημεία για να γνωρίζουν τα μέλη των συντεχνιών, η κ. Χαραλάμπους είπε από τις συζητήσεις στο προηγούμενο διάστημα «ήταν εμφανές πού εμείς δίνουμε βαρύτητα» και η βαρύτητα σε μας, όπως είπε, «είναι ότι έχουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η συζήτηση, που είναι η μεταβατική συμφωνία που έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, μια φιλοσοφία, που είναι το πιο σημαντικό για τη νέα μεταβατική συμφωνία».

Ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι διατηρώντας τις θέσεις αρχών, πιστεύουμε ότι έχει δημιουργηθεί το απαιτούμενο έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτά διευθέτηση του θέματος της ΑΤΑ με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό προς τις υπογραφές που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας».

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μια θετική κατάληξη στο συγκεκριμένο ζήτημα θα δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο δικαίωμα ως βασική συνιστώσα των συλλογικών συμβάσεων, να βελτιώσουν την απόδοση των μισθών τους, διαχειριζόμενοι καλύτερα τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι την ίδια στιγμή και εξίσου σημαντικό είναι ότι «θα μας δώσει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια θετική κατάληξη σε σχέση με την διεύρυνση και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, αξιοποιώντας και το πλαίσιο που θέτει η ίδια η ΕΕ για να μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο της αγοράς εργασίας».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι αναμένουν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουν να ανακοινώσουν τη θετική κατάληξη της όλης εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι στόχος των συντεχνιών είναι η κατάληξη σε μία συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει τις βασικές αρχές όπως έχουν τεθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, και στην πανσυνδικαλιστική σύσκεψη.

Ανέφερε ότι «έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό» και «θεωρούμε ότι έχουν επεξηγηθεί πλήρως τα ζητήματα, τα οποία προβληματίζουν και απασχολούν το συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο κ. Αναστασίου είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει εκ νέου συνάντηση όλων των κοινωνικών εταίρων και πρόσθεσε πως «το πλαίσιο το οποίο καθορίζεται, διευκολύνει και τις δύο πλευρές, ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για αυτό το σημαντικό ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβατική συμφωνία, η οποία καθορίζει ευκρινώς τις βασικές αρχές σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του θεσμού της ΑΤΑ».

Τέλος, ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου είπε ότι μετέφεραν τις αποφάσεις της πανσυνδικαλιστικής στον Υπουργό, ο οποίος «τις άκουσε με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον».

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», ανέφερε και πρόσθεσε πως από τον καιρό που άρχισε η συζήτηση του θέματος δήλωνε «αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε».

Ο κ. Ματθαίου εξέφρασε την ελπίδα την ερχόμενη εβδομάδα να καταλήξουν στο θέμα της ΑΤΑ.

Δειτε Επισης

Η περιοδική ανασκόπηση της κυπριακής οικονομίας από Scope-Στο 2,8% η ανάπτυξη φέτος, στο 3% το 2025
Εργοδότηση κατά 100% των αποφοίτων των ΜΙΕΕΚ-«Επενδύουμε στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση»
Μαρία Παναγιώτου: Προς διαμόρφωση νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Πώς διαχειριστήκαμε επιτυχώς τις κρίσεις και η ανάγκη για υγιή δημόσια οικονομικά
Κοινό μέτωπο Κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων κατά της αδήλωτης εργασίας...Η αυξητική τάση και τα μέτρα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και ECOFIN ο Κεραυνός-Τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα
Άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ και εβδομαδιαία κέρδη 3,30%
Μόνο μέσω του Tax For All η Δήλωση για μειωμένο ΦΠΑ 5%
Κέρδη στο ΧΑΚ εν μέσω υψηλού όγκου στους τραπεζικούς τίτλους
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν Αστυνομία και Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού