Αξιοποιεί το μομέντουμ, βάζει την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη η Λευκωσία

Αποφασισμένη να επανατοποθετήσει την Κύπρο στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και να καταστήσει τη χώρα μας παίχτη-πρωταγωνιστή στον τομέα της ενέργειας προς όφελος των πολιτών, τόσο της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του συνόλου των πολιτών της Ε.Ε., αλλά και των γειτονικών φιλικών της Κύπρου κρατών, εμφανίζεται η Κυβέρνηση.

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το κόστος του ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά κτυπά κυριολεκτικά κόκκινο, και κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί αγωνιωδώς τρόπους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Λευκωσία επιχειρεί να αξιοποιήσει το μομέντουμ, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως το κομβικό εκείνο σταυροδρόμι που μπορεί να αλλάξει τους όρους του ενεργειακού παιχνιδιού στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Η στόχευση της Κυβέρνησης κινείται, όσον αφορά την υλοποίησή της, στη βάση μιας σαφούς ξεκάθαρης στρατηγικής που έχει χαραχθεί, και την οποία, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, όχι απλώς δείχνουν να υπηρετούν με ευλάβεια, αλλά και δικαίως πιστώνονται, μιας και είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που καταγράφεται μέσα από συγκεκριμένες χειροπιαστές ενέργειες και κινήσεις ενεργειακής διπλωματίας, μια τέτοια αποφασιστικότητα.

Απτό παράδειγμα, η πρωτοβουλία «The Cyprus Gateway» και το διήμερο εργαστήρι «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction» που ξεκίνησε χθες στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του οποίου οι διεθνείς εταιρείες και οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο-και όχι μόνο-, γίνονται κοινωνοί και καλούνται να καταστούν συμμέτοχοι του οράματος της κυπριακής κυβέρνησης για μια εναλλακτική λύση για το φυσικό αέριο της περιοχής.

Επί της ουσίας, και έχοντας ορίσει ως βασικούς πυλώνες της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της, πρώτο, την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, δεύτερο, την άρση των επιπτώσεων στην Κύπρο από γεωπολιτικά γεγονότα που έχουν αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος, τρίτο, την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας, τέταρτο, τη βιώσιμη και αποτελεσματική λειτουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μιας εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και, πέμπτο, την ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη και κυκλική οικονομία, η κυβέρνηση προωθεί ως τεχνικά εφικτή λύση την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο από το Ισραήλ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και, παράλληλα, για υγροποίηση και εξαγωγή στην Ευρώπη.

Όπως συναφώς εξήγησε κατά τον χθεσινό χαιρετισμό του στο διήμερο εργαστήρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ναι μεν η έμφαση που θα δοθεί αφορά στη μεταφορά μέσω αγωγού, φυσικού αερίου που θα προέρχεται από τα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. Ισραήλ) για χρήση στη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, ωστόσο, όπως υπέδειξε, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα εγκατάσταση LNG, στην περιοχή του Βασιλικού, μέσω της οποίας το φυσικό αέριο από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να μπορεί να υγροποιηθεί στην Κύπρο και να μεταφερθεί με μεταφορείς LNG στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου σε ό,τι αφορά το όλο εγχείρημα, που η Λευκωσία θεωρεί και αναδεικνύει ως προστιθέμενη αξία της αξιοποίησης της Κ.Δ. από τις διεθνείς εταιρείες και επενδυτές, το γεγονός ότι είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και αν στην άμεση «γειτονιά» της χώρας μας υπάρχουν ήδη δύο έτοιμα τερματικά υγροποίησης.

Η παρουσίαση ακριβώς αυτής της προστιθέμενης αξίας σε διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της εκμετάλλευσης και εμπορίας φυσικού αερίου αποτελεί και στόχο της κυβέρνησης στο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction», το οποίο, σημειώνεται, διοργανώνεται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου(ΕΥΚ).

Αξίζει να σημειωθεί πως με σκοπό την καλύτερη δυνατή ανατροφοδότηση από τους εκπροσώπους των εταιρειών που συμμετέχουν στο εργαστήρι, τόσο χθες Δευτέρα όσο και σήμερα Τρίτη, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου και οι συνεργάτες του πραγματοποιούν και κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους.

Κατά τη χθεσινή εισαγωγική του ομιλία στο εργαστήρι, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως σκοπός του «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction» είναι να συγκεντρώσει κορυφαίους ειδικούς του κλάδου και αντιπροσώπους σε έναν χώρο, με στόχο να τους παρουσιάσει μια αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελή εναλλακτική λύση για την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024