Αλυσίδες που είδαν την πόρτα της εξόδου από την κυπριακή αγορά

Σύντομο ή μακροχρόνιο πέρασμα από την κυπριακή αγορά έκαναν αλυσίδες από Ελλάδα και άλλες χώρες. Γνωστά brands από τον χώρο της εστίασης, του λιανεμπορίου και του DIY κατήλθαν στο νησί, αποχωρώντας μερικά ή αρκετά χρόνια αργότερα.

Οικονομικές δυσκολίες, πανδημία, διαφορετική κουλτούρα και προσέγγιση σε σχέση με το κυπριακό κοινό, αλλά και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης οδήγησαν στο να βάλουν λουκέτο.

Πιο κάτω καταγράφουμε ορισμένες από τις αλυσίδες και τα brands, τα οποία παρά τα φιλόδοξα πλάνα τους για δραστηριοποίηση και επέκταση στην εγχώρια αγορά, τελικά αποχώρησαν, όπως επίσης και κάποιες αλυσίδες που επανήλθαν στην Κύπρο ανανεωμένες, υπό νέα διεύθυνση και μεγαλόπνοα σχέδια ανάπτυξης.

  • Τερκενλής

Έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια παρουσίας στην κυπριακή αγορά ο «Τερκενλής» αποχαιρέτησε τον Μάιο του 2023 το μοναδικό του κατάστημα που διατηρούσε στη λεωφόρο 28ης Οκτωβρίου, στην Έγκωμη.

Από τον Νοέμβριο του 2019 τα ζαχαροπλαστεία «Τερκενλής» είχαν επίσημη παρουσία στην Κύπρο, με κατάστημα στη Λευκωσία.

terkenlis (Copy)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχειρηματικό πλάνο της γνωστής αλυσίδας από τη Θεσσαλονίκη προέβλεπε το άνοιγμα πέντε καταστημάτων στην αγορά της Κύπρου.

Η εταιρεία διατηρούσε ενίοτε pop up καταστήματα σε εμπορικά κέντρα, καθώς και συνεργασία με τις Υπεραγορές Αλφαμέγα.

  • JYSK

Αλλαγή ισορροπιών στην αγορά επίπλων, ειδών σπιτιού και διακόσμησης επιχείρησε η αλυσίδα από τη Δανία, JYSK, ανοίγοντας στις αρχές του 2019 κατάστημα εντός του Nicosia Mall.

Το μοναδικό κατάστημα της JYSK στην κυπριακή αγορά είχε ανοίξει τον Απρίλιο του 2019, σε έναν χώρο 1.170 τ.μ., για να ολοκληρώσει τον κύκλο του εν μέσω πανδημίας, το φθινόπωρο του 2020.

Διαβάστε εδώ: Γιατί έκλεισε το JYSK στην Κύπρο;

Η JYSK ανήκει στην οικογένεια Lars Larsen Group, με ένα συνολικό ετήσιο τζίρο €4.4 δισ. για το οικονομικό έτος 2020/21, ενώ ο τζίρος της ανήλθε στα €4.87 δισ. για το οικονομικό έτος 2021/22.

jysk (Copy)

Η διεθνής αλυσίδα καταστημάτων ειδών σπιτιού με Σκανδιναβικές ρίζες, διαθέτει περισσότερα από 3.200 φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα σε 48 χώρες.

Πολλοί ήταν οι λόγοι που φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της εταιρείας να επιλέξει την πόρτα εξόδου από την κυπριακή αγορά. Το εξειδικευμένο κοινό στο οποίο απευθυνόταν, ο χώρος που επέλεξε στο Nicosia Mall, ο οποίος περνούσε σχεδόν απαρατήρητος, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας από πλευράς τιμών, την ώρα που οι αντίπαλοί της στην Κύπρο είχαν προβεί σε έναν «πόλεμο» τιμών προκειμένου να κερδίσουν πελάτες, καθώς και ο κορεσμός της αγοράς DIY στην Κύπρο.

  • Homemate

Τον Ιανουάριο του 2021 ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κυπριακή αγορά η μαλτέζικη αλυσίδα, Homemate.

Tο πρώτο και μοναδικό κατάστημα επίπλωσης σπιτιού και DIY στην Κύπρο του μαλτέζικου ομίλου Alf Mizzi and Sons λειτούργησε τον Νοέμβριο του 2018.

Διαβάστε εδώ: Οριστικό λουκέτο για Homemate

homemate (Copy)

Το κατάστημα βρισκόταν στη Λακατάμια, πλησίον του Nicosia Mall, σε έναν χώρο 7,000 τ.μ., όπου προηγουμένως στεγαζόταν η Ellinas DIY και όπου από τον Φεβρουάριο του 2021 στεγάζεται πλέον το Superhome Center.

  • Everest/Goody's

Στρατηγική συμφωνία είχαν υπογράψει το 2000 η PHC Franchised Restaurant με την ελληνική αλυσίδα Everest, με στόχο την ανάπτυξη έως και 15 καταστημάτων στην κυπριακή αγορά.

everest (Copy)

Η ελληνική αλυσίδα αποχαιρέτησε το νησί το 2009 κλείνοντας τα πέντε καταστήματα που διατηρούσε, ένα εκ των οποίων στην οδό Λήδρας.

Ο όμιλος εστίασης Goody’s-Everest, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια της Vivartia, επανήλθε στην εγχώρια αγορά τον Σεπτέμβριο του 2022, με το κατάστημα Goody's, στη Λεμεσό, το οποίο έτυχε εξαρχής ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από το κοινό της Κύπρου.

Διαβάστε εδώ: Επέστρεψαν και έτυχαν θερμής υποδοχής τα Goody's (photos)

Goodys (Copy)

Επόμενος σταθμός των Goody's Burger House αναμένεται να αποτελέσει η πρωτεύουσα, ενώ στα σχέδια της εταιρείας βρίσκεται το άνοιγμα μέχρι και δέκα καταστημάτων τα επόμενα χρόνια.

  • Burger King

Στην κυπριακή αγορά επέστρεψαν το 2014, έπειτα από διετή απουσία, τα Burger King.

Την ανάπτυξη και λειτουργία των Burger King στην Κύπρο εξασφαλίζοντας δικαιώματα δικαιόχρησης (franchise), ανέλαβε η Wow Burgers Ltd, η οποία σχετίζεται με τους κύριους μετόχους της PHC Franchised Restaurants Public Ltd.

burgerking (Copy)

Η Wow Burgers Ltd λειτούργησε το πρώτο κατάστημα Burger King στο εμπορικό κέντρο Kings Avenue Mall στην Πάφο, στις αρχές του 2014, ενώ απαριθμεί δέκα καταστήματα σε όλες τις πόλεις.

Προηγούμενος ιδιοκτήτης των καταστημάτων της αμερικανικής αλυσίδας στην Κύπρο, μέχρι το 2012, ήταν η Laser Investments.

  • Holiday Inn

Στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου πέρασε στο τέλος του 2016 το ξενοδοχείο Holiday Inn, που δέσποζε στο κέντρο της Λευκωσίας για περίπου δύο δεκαετίες.

Στις αρχές του 2017, με καταχώριση στον Τύπο, η REMU της Τράπεζας Κύπρου γνωστοποιούσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση του γνωστού ξενοδοχείου, στην οδό Ρηγαίνης.

holidayinn (Copy)

Τον Ιούνιο του 2018 ανακοινώθηκε η αγορά του πρώην Holiday Inn έναντι του ποσού των €11,2 εκατ. από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η Invel Real Estate (Netherlands) II B.V, θυγατρική της Invel Real Estate Management Limited, την οποία ίδρυσε ο Κύπριος επιχειρηματίας, Κρις Παπαχριστοφόρου.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που είχε η εταιρεία εκείνη την εποχή, το πρώην Holiday Inn θα ανακαινιζόταν πλήρως προκειμένου να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών της διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων Wyndham.

  • Carrefour

Τα καταστήματα Carrefour αποχαιρέτησαν το κοινό της Ελλάδας και της Κύπρου στις αρχές του 2017, όταν μετά από δικαστική απόφαση και έγκριση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα εκατοντάδες καταστήματα Carrefour του Ομίλου Μαρινόπουλου σε Κύπρο και Ελλάδα απορροφήθηκαν από τον Όμιλο Σκλαβενίτη.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη διαθέτει 18 καταστήματα στην Κύπρο.

Διαβάστε εδώ: Τα Carrefour επιστρέφουν στην Ελλάδα

carrefournews (Copy)

Σημειώνεται ότι η Retail & More A.E, η οποία ιδρύθηκε το 2021 μέσω του θυγατρικού της ομίλου Globalsat-Teleunicom Group, προχωρά στην ανάπτυξη και επαναλειτουργία των καταστημάτων Carrefour στην ελληνική αγορά.

Η πρώτη φάση επέκτασης του δικτύου, με την οποία εγκανιάστηκε η επάνοδος στην ελληνική αγορά, ξεκίνησε στα τέλη της άνοιξης του 2022, ενώ η αλυσίδα πλέον διαθέτει 11 καταστήματα στην Ελλάδα.

Η Globalsat – Teleunicom είναι μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και ηγετικός όμιλος στην αντιπροσωπεία και διάθεση ηλεκτρονικών και τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, με αποκλειστικές συνεργασίες διανομής και πώλησης στην ελληνική και κυπριακή αγορά, προϊόντων εταιρειών όπως οι Samsung, Huawei, Sony, Lenovo, Sencor, TCL κ.α.

  • SPAR

Την αποχώρηση των SPAR από την Κύπρο σηματοδότησε η πώληση του καταστήματος SPAR στη Λάρνακα στην SDT Ioannides Bros Ltd (Υπεραγορές Ιωαννίδης), στο τέλος Ιουνίου του 2021.

Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ermes Department Stores Plc να μην συνεχίσει τη δραστηριότητα λιανικού εμπορίου τροφίμων, δεδομένου ότι οι αδελφές εταιρείες Argosy Trading Co. Ltd και Cassandra Trading Ltd, μέλη του Ομίλου CTC, είναι εισαγωγείς και μεγάλοι προμηθευτές υπεραγορών και καταστημάτων λιανικού εμπορίου, ως επίσης και περιπτέρων, ξενοδοχείων και εστιατορίων, ώστε να μην ανταγωνίζεται τους εν λόγω πελάτες τους.

Διαβάστε εδώ: Άδοξο τέλος για τα SPAR στην Κύπρο

sparnews10

Το πρώτο κατάστημα SPAR στην Κύπρο λειτούργησε το φθινόπωρο του 2018 στη Λάρνακα, ενώ έπειτα ακολούθησαν νέα καταστήματα SPAR στο Ολύμπια Λεμεσού και Λεωφόρο Μακαρίου και Κρήτης στη Λευκωσία.

  • Ο Πρόεδρος

Σύντομο πέρασμα από την κυπριακή αγορά έκανε η ελληνική αλυσίδα εστιατορίων που ειδικεύεται, μεταξύ άλλων στο σουβλάκι και στο κεμπάπ, «Ο Πρόεδρος».

proedros (Copy)

Η αλυσίδα, η οποία διατηρεί 12 καταστήματα στην Αθήνα, άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2018 το πρώτο και μοναδικό κατάστημα στην Κύπρο, στη Θεμιστοκλή Δέρβη, στη Λευκωσία. Το κατάστημα έβαλε λουκέτο το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας και τη θέση του έχει πάρει κατάστημα της αλυσίδας Loukou Donuts.

Δειτε Επισης

Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα