Απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ σε ορίζοντα διετίας-Τρεις αεροπορικές στο κάδρο
06:30 - 24 Μαΐου 2023
Αυξημένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ για απευθείας πτήσεις από και προς την Κύπρο, με ένα τέτοιο δρομολόγιο, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνει και η Hermes Airports, να μπορούσε να καταστεί πραγματικότητα κατά την επόμενη διετία.
Το θέμα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ ανέδειξε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του InBusinessNews, με το Υφυπουργείο Τουρισμού να επιβεβαιώνει πως καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και να προβάλλει ως το τροχοπέδι που εμποδίζει κάτι τέτοιο την μη επαρκή ζήτηση, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά, παρά το ενδιαφέρον τους, για τις αεροπορικές εταιρείες.
Διαβάστε εδώ: «Κενό αέρος» η απουσία απευθείας πτήσεων για ΗΠΑ-Το παλεύει το Υφ. Τουρισμού
Τα κενά προς της Ευρώπη
Τα πιο ενδιαφέροντα και πρόσφατα νέα σχετικά με την πιθανή αεροπορική σύνδεση Κύπρου-ΗΠΑ, έρχονται ωστόσο από το Routes Europe 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου.
Το Routes Europe 2023 φέρνει ουσιαστικά στο ίδιο τραπέζι, φορείς λήψης αποφάσεων από αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, προορισμούς και φορείς της αεροπορίας που επενδύουν στο μέλλον της ευρωπαϊκής αεροπορικής συνδεσιμότητας.
Στο συνέδριο βρέθηκε και η Hermes Airports με την Μαρία Κουρούπη, ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της εταιρείας να μεταφέρει, μιλώντας στο InBusinessNews, τα μηνύματα των εκεί συζητήσεων με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.
«Στο συνέδριο είχαμε συναντήσεις με 23 αεροπορικές εταιρείες. Τα συνέδρια των Routes Europe γίνονται σε ετήσια βάση ως σημείο συνάντησης αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών. Εμείς είχαμε συναντήσεις με 23 εταιρείες. Κάποιες ήταν υφιστάμενες, που πετούν από και προς την Κύπρο. Κάποιες είναι αεροπορικές εταιρείες που στοχεύουμε να πείσουμε για να δρομολογήσουν πτήσεις», ανέφερε η κ. Κουρούπη.
Κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν μεταξύ της Hermes Airports και των αεροπορικών εταιρειών και άλλων φορέων, είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου της Κύπρου τον χειμώνα, αλλά και τα… κενά που υπάρχουν προς κάποιους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
«Αυτό που πρόταξαν πολλές εταιρείες είναι ότι θα πρέπει να αναδειχθεί το τουριστικό προϊόν της Κύπρου πέραν του ήλιου και της θάλασσας, ώστε να αναπτυχθεί η ζήτηση κατά τους χειμερινούς μήνες, κάτι το οποίο συνάδει και με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
Όσον αφορά εταιρείες που δεν πετούν στην Κύπρο, αφορούν κυρίως προορισμούς που δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα Ισπανία ή Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις αφορούν το καλοκαίρι του 2024», επισήμανε.
ΗΠΑ σε ορίζοντα διετίας
Και κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση το ενδεχόμενο της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με κάποια Πολιτεία των ΗΠΑ. Είτε απευθείας, είτε να λειτουργήσει η χώρα μας ως διαμετακομιστικός προορισμός.
Κατά τις συζητήσεις στο Routes Europe 2023, όπως μας μετέφερε η κ. Κουρούπη, έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον εκ πρώτης τρεις αεροπορικές εταιρείες που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν ένα τέτοιο δρομολόγιο. Ωστόσο, υπάρχει αρκετός δρόμος, καθώς η ζήτηση δεν βρίσκεται ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα.
«Συναντηθήκαμε με τρεις εταιρείες που δυνητικά θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τέτοια δρομολόγια. Υπάρχουν 2-3 προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό το project. Η επόμενη σοβαρή επέκταση των εταιρειών στην Ευρώπη θα γίνει το 2025. Άρα, έχουμε περιθώριο περίπου δύο χρόνων περίπου», εξήγησε η κ. Κουρούπη.
Οι συζητήσεις και επαφές, φαίνεται πως είναι ασταμάτητες, καθώς το δρομολόγιο ΗΠΑ-Κύπρος βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Για αυτό τον λόγο, οι επαφές της Hermes Airports γίνονται και με εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις σε γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Ιορδανία.
«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε και πώς θα χτιστεί η ζήτηση. Έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας να κτίσουμε και να πείσουμε τις εταιρείες ότι υπάρχει ζήτηση. Φαίνεται ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από τις αεροπορικές», τόνισε.
Οι προϋποθέσεις…
Εξηγώντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κ. Κουρούπη σημείωσε πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα καθορίσουν την υλοποίηση του project. Αρχικά, θα πρέπει οι αεροπορικές που θα αναλάβουν το δρομολόγιο να έχουν τα κατάλληλα και διαθέσιμα αεροσκάφη που θα μπορούν να πετάξουν τέτοιες αποστάσεις.
Το δεύτερο και κυριότερο που εξετάζουν οι αεροπορικές, για να μπορούν να προσφέρουν τέτοιου είδους δρομολόγιο είναι η ζήτηση προς την Κύπρο, που στο παρόν στάδιο δεν είναι ικανοποιητική.
Μία επιλογή για την αύξηση της ζήτησης είναι να λειτουργήσει η Κύπρος ως διαμετακομιστικός σταθμός και να ενταχθεί σε δρομολόγιο που θα έχει κατάληξη σε γειτονική χώρα, όπως το Ισραήλ ή η Ιορδανία για παράδειγμα, οι οποίες παρόλο που έχουν απευθείας πτήσεις από /προς τις ΗΠΑ, έχουν μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών που έρχονται μέσω άλλων προορισμών, όπως η Κωνσταντινούπολη.
Θα πρέπει να γίνουν επαφές στις ΗΠΑ, τόσο με τουριστικούς πράκτορες και άλλους εξιδεικευμένους οργανωτές ταξιδιών προς τη Μέση Ανατολή η τη Μεσόγειο όσο και με επιχειρηματικά σύνολα και φορείς της διασποράς και άλλους, ώστε να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να αξιολογηθεί η πιθανή ζήτηση.
«Η Αμερική είναι ένα project που χρειάζεται αρκετή δουλεία, αλλά θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις», υπογράμμισε καταλήγοντας η κ. Κουρούπη.