Κυρώσεις: Τα κακά… μαντάτα από ΗΠΑ και Η.Β. προκάλεσαν «ανακούφιση»

Τα χειρότερα σε ό,τι αφορά το τι βάσει της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και των πληροφοριών που αφήνονταν να διαρρεύσουν τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να περιμένει την Κύπρο σε σχέση με τη νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται να απέφυγε η χώρα μας.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις των δύο χωρών, μάλλον ανακούφιση παρά επιδείνωση της ούτως ή άλλως δικαιολογημένης ισχύουσας ανησυχίας προκάλεσαν, μιας και τα αγωνιωδώς αναμενόμενα κακά… μαντάτα από ΗΠΑ και Η.Β. δεν ήταν τους μεγέθους και της έντασης που οι πλείστοι περίμεναν.

Οι νέες κυρώσεις δεν άγγιξαν εν τέλει ηχηρά ονόματα του τομέα της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στο νησί μας, παρόλο που η συμπερίληψη σε αυτές εταιρειών με άμεση ή έμμεση διασύνδεση με την Κύπρο δεν παύει να είναι έτσι και αλλιώς ως γεγονός, μια εξόχως αρνητική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του περασμένου Απρίλη.

Πλην όμως, στην προκειμένη περίπτωση, όχι του βαθμού στον οποίο οι φόβοι των προηγούμενων ημερών προϊδέαζαν. Άλλωστε, κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονταν με την Κύπρο είχαν επιβληθεί από ξένες Αρχές αρκετές φορές και στο παρελθόν.

Το θετικό με τις νέες κυρώσεις είναι πως δεν περιλαμβάνουν ρυθμιζόμενες οντότητες από εγχώριες εποπτικές Αρχές, όπως για παράδειγμα δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία.

Οι κυρώσεις που δεν ήταν κυρώσεις

Τον χορό των χθεσινών ανακοινώσεων άνοιξε πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίς το πρωί, δημοσιοποιώντας λίστα με 86 πρόσωπα, επιχειρήσεις και κρατικές οντότητες που συνδέονται με το Κρεμλίνο.

Όπως εξηγούσε το Foreign Office στη σχετική ανακοίνωσή του, «το νέο κύμα κυρώσεων αφορά ανθρώπους και οργανισμούς που συνδέονται με τους τομείς της ενέργειας, των μετάλλων, της άμυνας, των μεταφορών και των χρηματοοικονομικών, τους οποίους χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να στηρίξει τη στρατιωτική μηχανή του».

Από τη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου απουσίαζε οποιοδήποτε άτομο ή επιχείρηση που να έχει κάποια προφανή σύνδεση με την Κύπρο, αλλά σύμφωνα με αρμόδια πηγή που επικαλείτο το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) λίγο αργότερα, στην βρετανική λίστα υπάρχουν καταχωρήσεις που έχουν διασυνδέσεις με εταιρείες στην Κύπρο.

Διαβάστε εδώ: Νέες κυρώσεις από Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς πρόσθετη κυπριακή παρουσία

Μερικές ώρες πιο μετά, μια δημοσιοποίηση από πλευράς ΗΠΑ που αφορούσε στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων προσώπων που είχαν περιληφθεί στον αρχικό κατάλογο της 12ης Απριλίου, προκάλεσε κυριολεκτικά αλαλούμ, μιας και από το σύνολο των ΜΜΕ εκλήφθηκε και αναπαράχθηκε ως η νέα λίστα κυρώσεων που άπαντες αγωνιωδώς περίμεναν.

Διαβάστε εδώ: Τα ονόματα Κυπρίων που παγοποιήθηκαν περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ

Αλαλούμ όμως φαίνεται να υπήρξε και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού στελέχη και τεχνοκράτες δήλωναν υπό τον όρο της ανωνυμίας πως οι κυρώσεις φαίνεται πως δεν προκαλούν τον απόηχο που αρχικά αναμενόταν. Παρόλο που η δήλωση ήταν σωστή, εντούτοις, γινόταν μερικές ώρες πριν δημοσιοποιηθεί η αμερικανική λίστα.

Εν τέλει, και αφού ξεκαθάρισε το μπέρδεμα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) των ΗΠΑ έδωσε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα στη δημοσιότητα την πραγματική νέα λίστα κυρώσεων.

Διαβάστε εδώ: Οι εταιρείες με… άρωμα Κύπρου στη νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ

Η δεύτερη ανάγνωση

Αυτό που εν πρώτοις μπορεί να επισημανθεί είναι πως, τόσο στην αμερικανική όσο και στη βρετανική λίστα δεν υπάρχουν καινούργια φυσικά πρόσωπα από την Κύπρο, τα οποία να έχουν περιληφθεί στις κυρώσεις.

Απ’ εκεί και πέρα, στη νέα λίστα των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν τέσσερις νομικές οντότητες που συνδέονται με την Κύπρο, τρεις εκ των οποίων είναι εγγεγραμμένες στο νησί μας. Την ίδια ώρα, από τη νέα λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου απουσιάζει μεν το απευθείας κυπριακό στοιχείο, ωστόσο, υπάρχουν δύο καταχωρήσεις που έχουν διασυνδέσεις με εταιρείες με έδρα την Κύπρο.

Η λίστα των ΗΠΑ

Στη λίστα των ΗΠΑ, ανάμεσα στις συνολικά 237 οντότητες που περιλαμβάνονται, βρίσκονται, όπως έχει προαναφερθεί, και τέσσερις εταιρείες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διασυνδέονται με την Κύπρο:

  • Η Aquila Capital Group με γραφεία στη Λευκωσία, η οποία είναι θυγατρική της βασικής εταιρείας που εδρεύει στη Μόσχα και με κύκλο εργασιών που σχετίζεται με τραπεζικές επενδυτικές υπηρεσίες.
  • Η Huriya Private Cyprus και η Huriya Private FZE LLE, μέλη του ιδίου ομίλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο οποίος διατηρεί θυγατρική στην Κύπρο, όπως και σε άλλες χώρες.
  • Η Robarin Ltd, ρωσικών συμφερόντων εταιρεία που ασχολείται με τη ναυτιλιακή βιομηχανία και έχει έδρα τη Λεμεσό.

Η λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου

Στη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περιλαμβάνονται συνολικά 86 φυσικά και νομικά πρόσωπα, βρίσκεται η ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία Fesco, η οποία διατηρεί θυγατρικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο.

Περιλαμβάνεται επίσης η διαδικτυακή τράπεζα Tinkoff, η οποία ανήκει σε όμιλο με βάση τη Λεμεσό.

Η επόμενη μέρα…

Ως προς την επόμενη μέρα των χθεσινών ανακοινώσεων, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν θα είναι άλλη από εκείνη που ακολουθήθηκε και για τις λίστες του περασμένου Απρίλη, δηλαδή της εξέτασής τους και της παραπομπής των στοιχείων στη Νομική Υπηρεσία για διερεύνηση προς ενδεχόμενη παραβίαση των νόμων και των κανονισμών.

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στον περιορισμό των επιπτώσεων στον τομέα των υπηρεσιών και δη σε ό,τι αφορά τις συνέπειες του παγώματος των λογαριασμών και των συναλλαγών για περιπτώσεις εταιρειών, των οποίων ο τελικός δικαιούχος δεν βρισκόταν στη λίστα των κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται επί τούτου πως προχθές Πέμπτη δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Έφορο Εταιρειών οδηγίες, όπως προχωρήσει με τις αντικαταστάσεις γραμματέων ή διευθυντών των εταιρειών που έμμεσα είχαν επηρεαστεί από τις πρώτες κυρώσεις, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει τον απεγκλωβισμό τους και ότι πλέον θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Ένας μήνας πανικού για ποιο λόγο;

Από τις 12 Απριλίου που ανακοινώθηκαν οι πρώτες κυρώσεις, δημιουργήθηκε ένα κλίμα πανικού, το οποίο σε μεγάλο βαθμό προερχόταν και από το ίδιο το Προεδρικό, αφού επαναλαμβανόταν διαρκώς ότι έπονται κι άλλες κυρώσεις με άμεση εμπλοκή της Κύπρου.

Τις επόμενες βδομάδες το... ράδιο αρβύλα έδινε και έπαιρνε και ακούστηκαν δεκάδες ονόματα, κάποια μάλιστα χωρίς καμία βάση. Δύο τινά συμβαίνουν, ή η κυβέρνηση δεν είχε πλήρη εικόνα του τι επερχόταν και προετοιμαζόταν για τα χειρότερα, δημιουργώντας όμως ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας το οποίο ήταν αχρείαστο ή ενδεχομένως να επίκεινται περαιτέρω λίστες κυρώσεων το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι οι ερευνητές των Αρχών σε ΗΠΑ και Η.Β. ξεψαχνίζουν στοιχεία και έγγραφα πολλά χρόνια πίσω, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται.

Όσον αφορά τις αμυδρές ελπίδες αφαίρεσης ονομάτων από τη λίστα που δημιουργήθηκαν όταν σήμανε ο λανθασμένος συναγερμός με την χθεσινή πρώτη λίστα για τις παγοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, το μήνυμα είναι πως αν μπεις, μόνο με θαύμα βγαίνεις.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών