Νέες κυρώσεις από Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς πρόσθετη κυπριακή παρουσία

Ακόμα 86 πρόσωπα, επιχειρήσεις και κρατικές οντότητες που συνδέονται με το Κρεμλίνο τοποθέτησε η βρετανική κυβέρνηση στη λίστα διεθνών κυρώσεων.

Αυτή τη φορά πρόκειται αποκλειστικά για Ρώσους υπηκόους και ρωσικές οντότητες, δηλαδή δεν υπάρχει άτομο ή επιχείρηση που να έχει κάποια προφανή σύνδεση με την Κύπρο.

Ωστόσο, αρμόδια πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), δήλωσε ότι στη νέα βρετανική λίστα φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, υπάρχουν καταχωρήσεις που έχουν διασυνδέσεις με εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο.

Συγκεκριμένα κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός πως στη νέα λίστα περιλαμβάνονται 86 πρόσωπα, επιχειρήσεις και κρατικές οντότητες χωρίς προφανή σύνδεση με την Κύπρο, η πηγή αυτή σημείωσε πως στη βρετανική λίστα υπάρχουν καταχωρήσεις που έχουν διασυνδέσεις με εταιρείες στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως όσες πληροφορίες υπάρχουν διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους.

Διαβάστε εδώ: Στα χέρια της Κυβέρνησης οι νέες λίστες κυρώσεων από ΗΠΑ και Η.Β.-Στην πρίζα λογιστές και δικηγόροι

Διαβάστε εδώ: Νίκος Χριστοδουλίδης για κυρώσεις: Δεν είμαι εδώ για να καλύψω κανένα

Όπως εξήγησε το Foreign Office, το νέο κύμα κυρώσεων αφορά ανθρώπους και οργανισμούς που συνδέονται με τους τομείς της ενέργειας, των μετάλλων, της άμυνας, των μεταφορών και των χρηματοοικονομικών, τους οποίους χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να στηρίξει τη «στρατιωτική μηχανή» του.

Επίσης, κυρώσεις επιβάλλονται σε «σκιώδεις» επιχειρήσεις και πρόσωπα που σχετίζονται με την κλοπή ουκρανικών σιτηρών.

Ένα σημαντικό ποσοστό από τις προσθήκες στη λίστα κυρώσεων έχουν σχέση με τη Rosatom, τη ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας.

Στον τομέα των μετάλλων οι κυρώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τον δισεκατομμυριούχο Ιγκόρ Αλτούσκιν, ιδιοκτήτη της Ρωσικής Εταιρείας Χαλκού.

Ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες που κρίνεται ότι συμβάλλουν στην κλοπή ουκρανικών σιτηρών επίσης υφίστανται πλέον κυρώσεις, καθώς και ακόμα 20 αξιωματούχοι και επιχειρήσεις του τομέα της άμυνας.

Τέλος, στη λίστα μπαίνουν ακόμα πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας.

Νωρίτερα το πρωί από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του G7 ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε ανακοινώσει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών και μετάλλων, όπως χαλκού, αλουμινίου και νικελίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι η πίεση επί του Πούτιν θα συνεχίσει να εντείνεται. «Η στήριξή μας προς την Ουκρανία είναι και θα παραμείνει ακλόνητη για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

Πλέον συνολικά η βρετανική λίστα κυρώσεων για τη Ρωσία περιλαμβάνει 1601 άτομα και 229 οντότητες.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΔΩ

Γ. Παντελή: Αισιοδοξούμε να μην υπάρχουν... εκπληξείς

Νωρίτερα σήμερα, και ενόψει της νέας λίστας κυρώσεων από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «δεν θα υπάρχουν οι εκπλήξεις που υπήρχαν την προηγούμενη φορά».

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παντελή είπε πως οι κυπριακές αρχές έλαβαν ενημέρωση για την αναμενόμενη δημοσιοποίηση των νέων κυρώσεων, προσθέτοντας ότι θα εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στην προηγούμενη περίπτωση, δηλαδή της εξέτασής τους και της παραπομπής των στοιχείων στη Νομική Υπηρεσία για διερεύνηση για ενδεχόμενη παραβίαση των νόμων και των κανονισμών.

«Δόθηκαν κάποιες λίστες και αναμένουμε να γίνει μια ανάλυση των περιπτώσεων των ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα έχουμε τις εκπλήξεις που είχαμε την προηγούμενη φορά», ανέφερε ο κ. Παντελή ερωτηθείς για το περιεχόμενο των νέων κυρώσεων, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όπως είπε, εφόσον περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες θα πρέπει να γίνει διαδικασία, όπως έγινε με τις προηγούμενες περιπτώσεις, δηλαδή εξέταση και διαπίστωση κατά πόσον παραβίασαν τους κανονισμούς και τους νόμους και να προχωρήσει η διερεύνηση από τη Νομική Υπηρεσία.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Παντελή, το ΥΠΟΙΚ θα προσπαθήσει να περιορίσει τις επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών που παρατηρήθηκε από το πάγωμα των λογαριασμών και των συναλλαγών για περιπτώσεις εταιρειών των οποίων ο τελικός δικαιούχος δεν βρισκόταν στη λίστα των κυρώσεων.

«Αυτό απελευθερώνει τις εταιρείες για συνεχίσουν τη λειτουργία τους», είπε, υπενθυμίζοντας ότι χθες δόθηκαν οδηγίες στον Έφορο Εταιρειών να προχωρήσει με τις αντικαταστάσεις γραμματέων ή διευθυντών των εταιρειών που είχαν επηρεαστεί.

Υπενθυμίζεται πως η Έφορος Εταιρειών είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως μέχρι την Τετάρτη υπήρχαν γύρω στα 500 αιτήματα, ενώ πολλοί δικηγόροι και λογιστές που θα θέλουν να αναλάβουν τις εταιρείες αυτές και να τις απεγκλωβίσουν, αναμένουν την τελική απόφαση για τον χειρισμό αυτών των αιτήσεων, ώστε στη συνέχεια να υποβάλουν αιτήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, στην πρώτη περίπτωση είχε προκύψει «σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική δραστηριότητα των εταιρειών αυτών».

«Με τη χθεσινή απόφαση απελευθερώνονται αυτές οι εταιρείες, είπε. Το ίδιο θα πράξουν και με οποιεσδήποτε επιπτώσεις προκύψουν λόγω συμπερίληψης στον κατάλογο κυρώσεων που θα ανακοινωθεί σήμερα, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Το διάταγμα (pics)
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων