Οι εταιρείες με… άρωμα Κύπρου στη νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ

Τη νέα λίστα με τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δημοσιοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό ενδιαφέρον, στη λίστα περιλήφθηκαν τέσσερις εταιρείες, τρεις εκ των οποίων είναι εγγεγραμμένες και στην Κύπρο.

Οι εταιρείες αυτές είναι:

  • AQUILA CAPITAL GROUP (γνωστή και ως ACG FINANCE LIMITED/ EI SI DZHI FAINENS LIMITED PREDSTAVITELSTVO): Eταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας.
  • HURIYA PRIVATE CYPRUS
  • HURIYA PRIVATE FZE LLE: Παρέχει ιδιωτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες μετανάστευσης.
  • ROBARIN LTD: Εταιρεία με κύριο τομέα δραστηριοποίησης την παροχή πλοίων μεταφοράς καυσίμων στα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Εκ πρώτης φαίνεται οι συγκεκριμένες εταιρείες να μην είναι κυπριακών συμφερόντων.

Δείτε ολόκληρη τη νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ ΕΔΩ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, με περισσότερες από 300 κυρώσεις, οι ΗΠΑ στοχεύουν στην φοροδιαφυγή της Ρωσίας, τις στρατιωτικές-βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού και τα μελλοντικά ενεργειακά έσοδα της. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) oι κυπριακές εταιρείες είναι η Aquila Capital Group, η Huriya Private Cyprus Ltd, (συνδέονται με τoν John Desmond Hanafin) και η Robarin Ltd, (συνδέεται με τον Anselm Oskar Schmucki).

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συντονισμό με την G7 και άλλους διεθνείς εταίρους, ενισχύουν τις  παγκόσμιες κυρώσεις και άλλα περιοριστικά οικονομικά μέτρα για να υποβαθμίσουν περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το OFAC εφαρμόζει νέες δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G7 για να καταστήσει τη Ρωσία υπόλογη για τον πόλεμό της», προσθέτει.

Η Υπουργός Οικονομικών Janet L. Yellen είπε ότι «από την αρχή του παράνομου και απρόκλητου πολέμου του Προέδρου Πούτιν, ο παγκόσμιος συνασπισμός μας έχει επικεντρωθεί στην στήριξη της Ουκρανίας ενώ υποβαθμίζει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει την εισβολή της». 

Πρόσθεσε ότι οι «συλλογικές μας προσπάθειες έχουν αποκόψει τη Ρωσία από τις βασικές εισροές που χρειάζεται για να εξοπλίσει τον στρατό της και περιορίζουν δραστικά τα έσοδα που λαμβάνει το Κρεμλίνο για τη χρηματοδότηση της πολεμικής του μηχανής».

«Οι σημερινές ενέργειες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη μέγγενη σχετικά με την ικανότητα του Πούτιν να πραγματοποιεί τη βάρβαρη εισβολή του και θα προωθήσουν τις παγκόσμιες προσπάθειές μας να αποκόψουμε τις ρωσικές προσπάθειες αποφυγής των κυρώσεων», σημείωσε η ίδια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι κυρώσεις της OFAC σε 22 άτομα και 104 οντότητες, με σημεία επαφής σε περισσότερες από 20 χώρες ή δικαιοδοσίες, στοχεύουν όσους επιχειρούν να παρακάμψουν ή να αποφύγουν τις κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, τα κανάλια που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να αποκτήσει κρίσιμη τεχνολογία, τις μελλοντικές της δυνατότητες εξόρυξης ενέργειας και τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Επιπλέον, η OFAC επεκτείνει τις αρχές κυρώσεων για να στοχεύσει νέους τομείς της ρωσικής οικονομίας και να διακόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε νέες κατηγορίες υπηρεσιών. 

Η ανάρτηση Julie Fisher

Σε ανάρτησή της στο twitter, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο Julie Fisher, ανέφερε σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν ότι «οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν τους φορείς του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία - 237 άτομα και οντότητες σε 17 χώρες, εκ των οποίων 3 με έδρα την Κύπρο.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με την G7 και άλλους εταίρους, για να λογοδοτήσουν εκείνοι που τροφοδοτούν τον πόλεμο».

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών