Πόσα σε μετρητά, καταθέσεις, δάνεια και το χρέος των νοικοκυριών το 2022

Στα 59,7 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα, εκ των οποίων το 62% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 19% μετοχές και 17% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Εξάλλου, το χρέος των νοικοκυριών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τους ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στα 20 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 74% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 42%.

Επίσης, σύμφωνα με την ΚΤΚ, το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 68,3 δισ. ευρώ με αναλογία 18% σε μετρητά και καταθέσεις, 4% σε δάνεια, 0,3% σε χρεόγραφα, 49% σε μετοχές και 29% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το χρέος του τομέα στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 ανήλθε στα 38,6 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 143% του ΑΕΠ, σημειώνοντας 7% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εν μέρει λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 68%.

Εξάλλου, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 4,5 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο ως εξής: 9% σε μετρητά και καταθέσεις, 3% σε δάνεια, 25% σε χρεόγραφα, 45% σε μετοχές και 17% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 7,1 δισ. ευρώ επενδυμένο 5% σε μετρητά και καταθέσεις, 9% σε δάνεια και χρεόγραφα, 83% σε μετοχές και 2% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 4,0 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 23%, 15% σε δάνεια, 4% σε χρεόγραφα, 46% σε μετοχές και 13% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Δειτε Επισης

Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός: Διεθνή διδάγματα για βιώσιμο οικονομικό μέλλον
Νίκος Χριστοδουλίδης: Έτοιμη να ενισχύσει επιχειρήσεις και πολίτες με χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό η πολιτεία
Υστερούν οι Κύπριοι σε χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό-Τι καταδεικνύει η έρευνα ΚΤΚ και ΟΟΣΑ
Αθηνά Μιχαηλίδου: Οι ενέργειες και η στρατηγική της κυβέρνησης για την χρηματοοικονομική εκπαίδευση
Χρ. Πατσαλίδης: Οι πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο
Μικρή μείωση στα δάνεια που κατέχουν οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων στο τέλος του 2024
Νέα έκδοση γραμματίων δημοσίου με δέλεαρ τη σημαντικά καλύτερη απόδοση από τις καταθέσεις-Αποκτά μέρος η Sophic
Τα σχέδια της Alpha Bank για περαιτέρω μεγέθυνση στην κυπριακή αγορά-Επέκταση με νέα προϊόντα και υπηρεσίες
Σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ για προσέλκυση επενδύσεων ο Χριστοδουλίδης-Η παρουσία της Alpha Bank στην Κύπρο
Λαγκάρντ: Η εποχή των σοκ δυσκολεύει το έργο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό