Powered by

Η αγορά εργασίας, η ανάγκη για προσωπικό από τρίτες χώρες και τι ζητά το επιχειρείν

Το ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες είναι απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη και την κάλυψη αναγκών της αγοράς, με εξίσου κρίσιμο παράγοντα να αποτελεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία της Κύπρου για προετοιμασία του εργαζομένου του αύριο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε συζήτηση με γνωστούς επιχειρηματίες από τομείς που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, οι οποίοι συναντήθηκαν επί σκηνής στο 13ο Nicosia Economic Congress που παρουσίασαν η Παγκυπριακή Ασφαλιστική, η Hellenic Life και η ECOMMBX . Τις απόψεις τους εξέφρασαν συγκεκριμένα, γνωστά πρόσωπα από τον τουρισμό και την εστίαση, την ανάπτυξη γης, την τεχνολογία και τις επαγγελματικές υπηρεσίες.

Ο Χρίστος Β. Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG Limited είπε ότι άλλαξε η αγορά, όπως επίσης και οι δεξιότητες του προσωπικού. Δημιουργείται μια ανισορροπία, όπως παρατήρησε, καθώς και ότι σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, παρουσιάζεται ένα μεγάλο ζήτημα.

«Πρέπει να προσεγγίσουμε με σοβαρότητά το πώς αυξάνουμε την προσφορά, ώστε (σ.σ. οι νέοι) να θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμά μας», είπε. Η εκπαίδευση, τόνισε, πρέπει να γίνει από μικρή ηλικία, να καλλιεργηθεί η κουλτούρα από τη σχολική περίοδο, το ίδιο και ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Ο Λύσανδρος Ιωάννου, CEO και Chairman της PHC Franchised Restaurants Ltd συμφώνησε πως το μέγεθος του προβλήματος είναι σημαντικό. Παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων συνολικά 20,000 από άτομα τρίτη χώρας εργοδοτήθηκαν στην Κύπρο. Χωρίς αυτά τα άτομα δεν θα υπήρχε η ανάπτυξη που καταγράφεται, είπε, τονίζοντας τη σημασία ανάπτυξης του πληθυσμού και εργατικού δυναμικού. «Οι 10,000 ήταν αιτητές ασύλου και ορθά δόθηκε εργασία και έτσι βοηθήθηκαν οι επιχειρήσεις. Πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά», κατέληξε.

Ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου, General Manager Head of Global HR Operations & Services της Wargaming Group είπε πως ο τεχνολογικός τομέας είναι σαν «χρυσός». Αναφέρθηκε στο ντόπιο κεφάλαιο και στο γεγονός ότι οι κυπριακές εταιρείες εξάγουν υπηρεσίες. «Ανταγωνιζόμαστε, η Κύπρος, με χώρες που ήταν έτοιμες εδώ και δεκαετίες με κατάλληλες υποδομές». Η αξία πίσω από την ανάπτυξη είναι η Intellectual Property και το ανθρώπινο δυναμικό. Με τη σειρά του, έδωσε έμφαση στον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό στα σχολεία και τη συνέχιση παροχής κινήτρων από Πολιτεία.

Ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, CEO του CIM-Cyprus Business School είπε πως το πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η διασύνδεση αγοράς εργασίας με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Μελετούμε τις ανάγκες εργασίας για τα επόμενα χρόνια, ώστε να ανταποκρίνονται οι απόφοιτοι μας στις σύγχρονες ανάγκες της εργασίας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Έδωσε ως παράδειγμα το Gen Z εκ του οποίου 72% ενδιαφέρεται για το well being τους ακόμη και στην εργασία, αλλά και για την ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.

Ο Βασίλης Ζερτάλης, CEO της Prospectacy είπε πως αναμένει τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα για να γίνει ηλεκτρονικός. Ταυτόχρονα, ως εταιρεία επικεντρώνεται στην μετεγκατάσταση εταιρειών. «Η πρώτη μετεγκατάσταση έγινε το 2013», είπε «και είδαμε το πώς αναπτύχθηκε αυτός ο τομέας».

«Το βασικό μας εργαλείο είναι το προσωπικό μας και είναι σημαντικό να του παρέχουμε τα σωστά κίνητρα», συμπλήρωσε. Έκκληση προς το Υπουργείο Εργασίας είναι να απλοποιήσει τις διαδικασίες του και να τις αναβαθμίσει, ώστε οι ξένες εταιρείες να μετακομίσουν το προσωπικό τους από τη μια και να προσλαμβάνουν τοπικά ταλέντα από την άλλη.

Δειτε Επισης

Ανδρέας Μιχαήλ: Παραμένει δυναμικός ο τομέας των κατασκευών, εξελίσσεται συνεχώς η Cyview
Σταύρος Σταύρου: Αδιανόητες επιδόσεις για την οικονομία μας το 2024-Η γραμμή πλεύσης για το 2025
Και άλλες μετοχές του «Ρόδον» στον Balram Chainrai-Ανεβάζει την συμμετοχή του στο ξενοδοχείο ο επενδυτής
Πλησιάζει το 90% η παρουσία της E.V.H. Investments στην Salamis
Κωνσταντίνος Ντάλτας: Ισχυρό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΕΚ-Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε
Μιχάλης Ζαβός: Ανησυχία για μη επαγγελματίες developers που δημιουργούν προβλήματα στην κυπριακή κτηματαγορά
Ο Μάριος Τσιακκής αποτιμά...Οι σημαντικοί σταθμοί, η εξέλιξη του ΚΕΒΕ και το απόσταγμα μιας διαδρομής 38 χρόνων
Ξεκινά τον Ιανουάριο με τον στόχο «Ηλέκτρα» το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κ.Δ.-«Αισιόδοξες οι γεωλογικές δομές»
Καθοριστικό τετ α τετ Παπαναστασίου με Σκυλακάκη για GSI-Ξεκαθαρίζει για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.
Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι