Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα για το 2023 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος

Την εκτίμηση ότι η οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,2% διατυπώνει στην έκθεσή του για το 2022 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης στην 90ή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ελλάδα θα είναι σαφώς χαμηλότερος από το 2022, ωστόσο θα κινείται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, η κατανάλωση, οι επενδύσεις και ο τομέας του τουρισμού αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικούς πυλώνες που θα συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας, στην έκθεσή του, σημειώνει ότι το 2022 η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με υψηλό ρυθμό, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.

«Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9%, χάρη κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, καθώς και στη μεγάλη άνοδο του τουρισμού. Στη θετική επίδοση της οικονομίας συνέβαλαν και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», αναφέρει στην έκθεσή του.

Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ένταση των πληθωριστικών πιέσεων που σημειώνεται σε ολόκληρη της ζώνη του ευρώ, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία και των αναταράξεων της ανάκαμψης από την πανδημία. Παρόλα αυτά κάνει λόγο για υψηλή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία, κατά τον ίδιο, ενισχύθηκε από την αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή του ομιλία, ο κ. Στουρνάρας έκανε την εκτίμηση πως ο πληθωρισμός αναμένεται να εμφανίσει αποκλιμάκωση στο 4,4%, ενώ κάλεσε για συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες, όπως σημείωσε, θα διαφυλάξουν τα κεκτημένα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και θα συμβάλλουν στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές