Πωλείται ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία αναφοράς της Λευκωσίας

Με την Ιδιωτική Λέσχη Μελών «The Club» να κλείνει επίσημα τις πόρτες της, το InBusinessNews κάνει μια ανασκόπηση στην ιστορία της πρωτοποριακής αυτής ιδέας, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας, και προβαίνει σε εκτιμήσεις για το μέλλον του ιστορικού αυτού κτηρίου.

Το 2018, η Κύπρος υποδέχθηκε ένα νέο concept στο νησί. Μια ιδέα της Valentina Kislaya, Διευθύνουσας Συμβούλου της Phoenix Leaders, το «The Club» είχε ως στόχο να καταστεί το σπίτι του επιχειρείν στην Κύπρο, προωθώντας τη συνεργασία, τη συνοχή και τις εποικοδομητικές συζητήσεις.

phoenix4

Τοποθετημένο στην καρδιά της Λευκωσίας, το «The Club» εξελίχθηκε γρήγορα σε σημείο συνάντησης για τοπικές και διεθνείς επιχειρήσεις, προσφέροντας έναν ευέλικτο χώρο εργασίας. Παράλληλα, ο οργανισμός διοργάνωνε τακτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και φιλοξενούσε ομιλητές παγκοσμίου φήμης, όπως μεταξύ άλλων ο Francis Fukuyama, ο Sir John Sawers, ο Κώστας Μαρκίδης, ο Jules Chappell OBE και ο Herman van Rompuy, σε εκδηλώσεις που διεξάγονταν αποκλειστικά για τα μέλη του.

phoenixleaders10003

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ακολούθησαν, το «The Club» παρείχε τις απαραίτητες συνθήκες εργασίας και ευκαιρίες δικτύωσης τόσο σε κορυφαίους, όσο και σε ανερχόμενους επαγγελματίες από όλο το νησί, οι οποίοι προέρχονταν από διάφορους τομείς και βιομηχανίες. Πέρα από το εντυπωσιακό πρόγραμμα διαλέξεων από σημαντικούς ομιλητές, τα μέλη της Λέσχης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε λιγότερο επίσημες εκδηλώσεις, όπως βραδιές γευσιγνωσίας κρασιού, μουσικές βραδιές, ακόμη και στο λανσάρισμα του πολυτελούς οίκου μόδας Zegna στην Κύπρο.

Ωστόσο, το «The Club» εξελίχθηκε σε κάτι πολύ πιο σημαντικό για τα μέλη του και την ομάδα της Phoenix Leaders. Κατέστη σύμβολο της προσπάθειας για προσεγμένη και στοχευμένη αναβίωση της περιοχής, κάτι που συνήθως παραβλέπεται από τις κατασκευαστικές εταιρείες στο νησί μας. Ένα εμβληματικό κτήριο με πλούσια ιστορία, που κάποτε προοριζόταν για κατεδάφιση, απέκτησε νέα πνοή και μετατράπηκε σε έναν ευχάριστο, ατμοσφαιρικό και φιλόξενο χώρο, διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης που αναδεικνύουν την πλούσια πορεία του στο χρόνο.

phoenixleaders10002

Το εντυπωσιακό rebranding

Το κτήριο, το οποίο είχε αφεθεί σε μια κατάσταση εγκατάλειψης και ερήμωσης για δεκαετίες, διαθέτει πλέον προηγμένες και σύγχρονες εγκαταστάσεις (όπως αίθουσα συνεδριάσεων, γραφεία, επαγγελματική κουζίνα και μικρή κουζίνα, ντους, τεχνολογία υψηλών προδιαγραφών και κλιματισμό), ενώ βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία με φόντο το εντυπωσιακό και ειδυλλιακό τοπίο του Προεδρικού Μεγάρου.

Η Phoenix Leaders ένωσε τις δυνάμεις της με τους νικητές του βραβείου Mies van der Rohe, το αρχιτεκτονικό γραφείο AL Architects, για να αναδείξει την ακατέργαστη απλότητα του κτηρίου και να δημιουργήσει έναν χώρο όπου η αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας συναντά τον 21ο αιώνα.

Για τη Valentina αυτή ήταν η πιο σημαντική πτυχή του έργου. «Όταν μετακομίσαμε στην Κύπρο, περνούσα συχνά με το αυτοκίνητό μου από αυτό το όμορφο, αλλά αφημένο κτίριο και ποτέ δεν έπαψα να εντυπωσιάζομαι από αυτό, ιδιαίτερα όταν το αντιπαρέβαλλα με τους ουρανοξύστες που ξεφύτρωναν σε κάθε γωνία, μέσα σε μόλις μια νύχτα. Για μένα, το κτήριο ήταν μοναδικό στην Κύπρο, ήταν το νέο σπίτι της οικογένειάς μου και αντιπροσώπευε μια αρχιτεκτονική που φαίνεται να έχει εκλείψει από το νησί. Μου τράβηξε το ενδιαφέρον και ήθελα να έχω ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία του κτηρίου, συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική κοινότητα».

Καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, το «The Club» και η ομάδα του εργάστηκαν ακούραστα για να στηρίξουν την τοπική κοινότητα, προχωρώντας σε συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις που μοιράζονταν τις ίδιες αξίες βιωσιμότητας και αυθεντικότητας. Τον Οκτώβριο του 2021, το «The Club» γιόρτασε τη συνεργασία του με την Alpha C.K. Art Gallery, η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει και να καλλιεργήσει το τοπικό καλλιτεχνικό ταλέντο και αριστεία. Η έκθεση διερεύνησε τον ζωτικό και δημιουργικό ρόλο που διαδραματίζουν οι καλλιτέχνες, όχι μόνο στη σύνδεση και τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων μας, αλλά και στην έκφραση συλλογικών συναισθημάτων και στην επιρροή της ευρύτερης συλλογικής αφήγησης μέσα από την ανταλλαγή των δικών τους ιδεών-προοπτικών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το «The Club» διασφάλισε τη συνέχιση των επαφών μεταξύ των μελών του, αποστέλλοντας ενημερωτικά δελτία σε τακτική βάση και διεξάγοντας συνεντεύξεις και διαδικτυακές εκδηλώσεις. Η Valentina σημειώνει ότι «η πανδημία και τα επακόλουθα lockdowns μας ανάγκασαν να εξετάσουμε σε βάθος την προσωπική μας σωματική και ψυχική ευημερία και να κάνουμε «άβολες» ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που ζούμε. Συγκεκριμένα, στον απόηχο της πανδημίας, η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, πολιτισμό και τέχνη δεν μπορούσε να είναι πιο επιτακτική. Επομένως, το «The Club» προσπάθησε να προσφέρει στα μέλη του το ιδανικό πλαίσιο για την επανασύνδεση των ανθρώπων μετά την πανδημία».

Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εισβολή στην Ουκρανία και τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για την περιοχή και τις ζωές τόσων ανθρώπων. Για τη Valentina, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να πάρει μια δύσκολη απόφαση. «Διαπίστωσα ότι η προσοχή μου μετατοπίστηκε βίαια μέσα σε μια νύχτα σε μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση. Η προσοχή μου πλέον ήταν στραμμένη στους φίλους μου, την οικογένειά μου και όλους εκείνους τους ανθρώπους των οποίων οι ζωές είχαν ανατραπεί εξαιτίας της εισβολής. Βρέθηκα να περνώ ολοένα και περισσότερο χρόνο στη Λιθουανία για να συμβάλω στην προσπάθεια μετεγκατάστασης των προσφύγων. Ήξερα ότι εκεί με χρειάζονταν περισσότερο και ότι θα μπορούσα να παίξω καθοριστικό ρόλο. Μου φαίνεται σαν χθες που ανοίξαμε τις πόρτες μας στα πρώτα μας μέλη, αλλά είναι πλέον καιρός να προχωρήσω σε ένα νέο κεφάλαιο στη Λιθουανία και να παραδώσω τα ηνία σε κάποιον άλλο».

phoenixleaders10005valentina


Μια νέα σελίδα

Άρα, τι επιφυλάσσει το μέλλον για το κτήριο; Η Valentina ελπίζει ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει καίριο ρόλο για την επιχειρηματική κοινότητα και ότι θα γίνει το σπίτι μιας εταιρείας που αντιλαμβάνεται τη σημασία του ως ένα ιδιαίτερα σπάνιο παράδειγμα παραδοσιακής κυπριακής αρχιτεκτονικής. Ελπίζει ότι οι αξίες των μελλοντικών ιδιοκτητών του θα αντικατοπτρίζουν εκείνες του κτηρίου και της ιστορίας του, εμπνέοντας κι άλλους να αναλάβουν παρόμοια έργα στις δικές τους κοινότητες.

«Με την παράδοση της σκυτάλης σε κάποιον που μοιράζεται το πάθος μας σχετικά με τη συντήρηση της μοναδικής ιστορίας και της κληρονομιάς του κτιρίου, ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινότητα της Λευκωσίας. Ανυπομονώ να δω τι έπεται για αυτό το εμβληματικό, και πολύ αγαπημένο, σημείο αναφοράς για την πόλη».

Το κτήριο βρίσκεται προς πώληση από την Cyprus Sotheby’s International Realty

info@cyprus-sothebysrealty.com

Κατάσταση: Διαθέσιμο

Αγίοι Ομολογητές: Λευκωσία

Ιδιωτικές ξεναγήσεις στον χώρο είναι δυνατές κατόπιν αιτήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με: Αναστασία Γιάννη +35799079202

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,4% για το 2025
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα