ΔΝΤ: Κάτω από το 3% το 2023 η παγκόσμια ανάπτυξη

Μια συνεχιζόμενη επιβράδυνση σε όλες σχεδόν τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου αναμένεται να φέρει την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από το 3% φέτος, προειδοποίησε την Πέμπτη η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστος στόχος», είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε δηλώσεις που ετοίμασε ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες», προσθέτει στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει στην Ουάσιγκτον.

Η παγκόσμια ανάπτυξη μειώθηκε πέρσι σχεδόν στο μισό φτάνοντας το 3,4%, καθώς ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε την παγκόσμια οικονομία, ανακόπτοντας απότομα την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ενώ οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας αναμένεται να δουν σημαντικές αυξήσεις στην οικονομική παραγωγή - με την Ινδία και την Κίνα να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της συνολικής ανάπτυξης φέτος - τα καλά νέα θα αντισταθμιστούν από την επιβράδυνση που αναμένεται για το 90% των προηγμένων οικονομιών του κόσμου.

«Η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη από ιστορική σύγκριση -- τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη πιθανότατα θα παραμείνει περίπου στο 3% για την επόμενη μισή δεκαετία, που αποτελεί τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη από τη δεκαετία του 1990.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αναμένεται να υποστούν διπλό σοκ από το υψηλό κόστος δανεισμού και τη μείωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της φτώχειας και της πείνας, είπε η Γκεοργκίεβα.

«Περίπου το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα χρέους και ένα άλλο 45% είναι ευάλωτο σε υψηλό χρέος», είπε, καλώντας τα πλουσιότερα μέλη του ΔΝΤ να κάνουν περισσότερα για να παράσχουν υποστήριξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών