Huawei: Συνεργασία του κλάδου για επιτάχυνση της ευημερίας μέσω του 5G

Σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του MWC Barcelona 2023, o Πρόεδρος της Huawei Carrier BG Li Peng, ανέλυσε τον επανασχεδιασμό του τομέα 5G, την ενίσχυση της κάλυψης 5G και την επανεφεύρεση τεχνολογιών 5G. Στην ομιλία του, ο κύριος Li μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία των χρηστών και την πρόσφατη ανάπτυξη του 5G. Επεσήμανε δε ότι η βιομηχανία πρέπει να συνεργαστεί για να επιταχύνει την χρήση του 5G.

Επιτάχυνση της χρήσης 5G με συνεχή καινοτομία

Το 5G έχει αναπτυχθεί γρήγορα από τότε που μπήκε σε εμπορική χρήση πριν από τρία χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2022, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο χρήστες 5G είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα σε υψηλή ευκρίνεια και περισσότερα από 10 εκ. σπίτια είχαν πρόσβαση σε ευρυζωνική σύνδεση 5G. "Χρειάστηκαν μόνο τρία χρόνια για το 5G, ώστε να επιτευχθεί η πρόοδος που σημείωσε το 4G σε πέντε χρόνια. Από αυτή την άποψη, το 5G έχει ήδη επιτύχει", είπε ο κύριος Li.

Ωστόσο, η κάλυψη 5G εξακολουθεί να διαφέρει αρκετά μεταξύ διαφορετικών περιοχών και χωρών. Ορισμένοι καταναλωτές αναμένουν καλύτερη εμπειρία 5G, ενώ η ψηφιοποίηση του κλάδου απαιτεί περισσότερα από το 5G. «Για την μεγαλύτερη επίτευξη του 5G, η βιομηχανία πρέπει να ξανασκεφτεί τις δυνατότητες του 5G στις επιχειρήσεις, να ενισχύσει την κάλυψη 5G και να ανακαλύψει εκ νέου τις τεχνολογίες 5G», σημείωσε ο κύριος Λι.

Αναπροσδιορισμός του 5G για επιχειρήσεις ώστε να προωθηθεί η καινοτομία με επίκεντρο την εμπειρία

Η πραγματική αξία του 5G βασίζεται στην επιθυμία των ανθρώπων για καλύτερες εμπειρίες. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η ντοπαμίνη που παράγει ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατά την παρακολούθηση ενός τρίλεπτου βίντεο HD είναι ίση με την ποσότητα που παράγεται κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος 30 λεπτών.

Καθώς βελτιώνονται οι δυνατότητες του δικτύου 5G, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν βίντεο σε υψηλότερη ευκρίνεια και από περισσότερες οπτικές γωνίες, δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο για εμπειρίες επόμενης γενιάς. Ήδη το 70% των χρηστών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για καλύτερες εμπειρίες 5G. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι μπορούν να υιοθετήσουν το μοντέλο δικτύου ως υπηρεσία (NaaS) για να προωθήσουν μια πιο ακμάζουσα εφαρμογή 5G και ένα οικοσύστημα περιεχομένου.

Με ισχυρότερες δυνατότητες δικτύου, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα μπορούν επίσης να επεκτείνουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους στα σπίτια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν ακόμη 200 εκατομμύρια ευρυζωνικές συνδέσεις χαλκού που χρειάζονται επειγόντως αναβάθμιση σε όλο τον κόσμο και περισσότερες από 60 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν πρόσβαση σε υπηρεσίες μισθωμένων γραμμών. Ένας ευρωπαϊκός πάροχος είχε ήδη επιτύχει Καθαρό Δείκτη Προώθησης (NPS) άνω του 90% και αύξησε το μέσο όρο εσόδων ανά χρήστη του κατά περισσότερο από 60% παρέχοντας 5G Ασύρματη Σταθερή Πρόσβαση (FWA).

Ενίσχυση της κάλυψης 5G για την παροχή καλύτερης εμπειρίας σε περισσότερους χρήστες

Η μεγαλύτερη κάλυψη 5G βοηθά τους παρόχους να εμπορευματοποιήσουν καλύτερα την εμπειρία. Αυτό άλλωστε, αποδεικνύεται από τους 20 κορυφαίους παρόχους στον κόσμο στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, οι οποίοι πέτυχαν σημαντικά υψηλότερο μέσο όρο εσόδων ανά χρήστη και αύξηση εσόδων από τον παγκόσμιο μέσο όρο πέρυσι.

Οι παγκόσμιες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξετάζουν όλο και περισσότερο την επέκταση της κάλυψης 5G από εξωτερικούς χώρους σε εσωτερικούς χώρους και από αστικές σε προαστιακές και αγροτικές περιοχές. Αυξάνοντας την κάλυψη των σταθμών βάσης 5G και επιτρέποντας το σήμα 5G να είναι προσβάσιμο σε περισσότερους χώρους και κτίρια, μπορούν να βοηθήσουν περισσότερους χρήστες να απολαμβάνουν καλύτερες εμπειρίες.

Επανασχεδιασμός νεών τεχνολογιών 5G για νέες ανακαλύψεις στη χωρητικότητα και την κάλυψη του δικτύου

Θα χρειαστεί επίσης καινοτομία στον εξοπλισμό σταθμών βάσης 5G για την παροχή καλύτερης κάλυψης. Στο πλαίσιο αυτό, το 2022, η Huawei παρουσίασε το MetaAAU, την τρίτη γενιά Μονάδων Επεξεργασίας Κεραίας για σταθμούς βάσης 5G. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο της προηγούμενης γενιάς, το MetaAAU προσφέρει περίπου 30% υψηλότερη χωρητικότητα και κάλυψη, καθιστώντας το ως μια κορυφαία επιλογή για παρόχους που επιδιώκουν βαθύτερη κάλυψη 5G.

Φέτος, η Huawei παρουσίασε επίσης το Meta BladeAAU, επιτρέποντας την απλή ανάπτυξη δικτύων 2G, 3G, 4G και 5G σε έναν μόνο πόλο.

Από 5G σε 5,5G: 10πλάσιες δυνατότητες για 100πλάσιες ευκαιρίες

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι κορυφαίοι πάροχοι συνεργάζονται τώρα στενά με το 3GPP για να προωθήσουν το πρότυπο 5G και να κάνουν το άλμα στο 5,5G.

Το 5,5G θα εξελιχθεί πάνω στο 5G, αλλά θα είναι πιο γρήγορο, πιο αυτοματοποιημένο και πιο έξυπνο από το 5G και θα υποστηρίζει περισσότερες ζώνες συχνοτήτων.

Το 5,5G θα προσφέρει 10 φορές μεγαλύτερες δυνατότητες δικτύου, κάτι που θα σημαίνει 100 φορές περισσότερες ευκαιρίες. Το βίντεο ελεύθερης οπτικής γωνίας, η χρήση υπολογιστικού νέφους στις επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, το παθητικό IoT και η ολοκληρωμένη επικοινωνία θα αναπτυχθούν όλα γρήγορα χάρη σε αυτές τις προόδους στο 5G.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κύριος Li τόνισε ότι όλοι οι εταίροι του κλάδου θα πρέπει να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν, για να επιταχύνουν αυτό το άλμα στην ευημερία του 5G.

Το MWC Barcelona 2023 διήρκησε από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου στη Βαρκελώνη. Μαζί με παγκόσμιους φορείς, επαγγελματίες, συνεργάτες του κλάδου και διαμορφωτές κοινής γνώμης, εστίασαν σε θέματα όπως η επιχειρηματική επιτυχία του 5G, οι ευκαιρίες που θα προσφέρει το 5,5G, η πράσινη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το όραμα της χρήσης του επιχειρηματικού σχεδίου «Οδηγός για τον έξυπνο κόσμο» για να τεθούν τα θεμέλια για το 5,5G και να αξιοποιήσουν την επιτυχία του 5G για ακόμη μεγαλύτερη ευημερία σε έναν έξυπνο κόσμο.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας