Ανοδική η πορεία των πληρωμών ΙδΕΚ στο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες της Κύπρου να κινητοποιήσει τους βασικούς οικονομικούς πρωταγωνιστές, μικρομεσαίες και startups μέσα από χρηματοδοτική στήριξη της έρευνας και καινοτομίας καθώς και ανάπτυξη υποδομών, οδήγησαν σε μία βελτίωση των επιδόσεων της χώρας.

Η Κύπρος είναι ένας ισχυρός καινοτόμος έχοντας ήδη πετύχει απόδοση 106,9% του μέσου όρου της ΕΕ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων στον τομέα της καινοτομίας του 2022.

Ουσιαστική φάινεται πως είναι η συμβολή του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) στην πορεία προς ανάκαμψη και ενίσχυση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙδΕΚ, το ύψος των πληρωμών που καταβλήθηκαν στο οικοσύστημα Έρευνας & Καινοτομίας στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων έργων του ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ εντός του 2022.

Συγκεκριμένα, το ύψος των πληρωμών του ΙδΕΚ, ενώ, το 2020 ανερχόταν στα 15.5 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του 2021 ανήλθε στα 25.2 εκατ. ευρώ αγγίζοντας μέσα στο 2022 τα 32.7 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το ύψος των πληρωμών διπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια.

Ως ο εθνικός φορέας για την υποστήριξη και την προώθηση της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας στην Κύπρο, το ΙδΕΚ υλοποιεί σειρά δράσεων και ενεργειών, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος και διεθνοποίηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα προγραμματική περίοδος του ΙδΕΚ με προϋπολογισμό €150 εκατ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ανακοινώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προγράμματα και υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, «Κύπρος - Το Αύριο», το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑΛΕΙΑ», καθώς επίσης και από Εθνικούς Πόρους.

Μεγάλο ενδιαφέρον φαινεται να έχει προσελκύσει πάντως, η πρόσφατη προξήρυξη από το Ίδρυμα ενός νέου προγράμματος, δικαίωμα συμμετοχής στο οποίο έχουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις του τόπου.

Το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τις δύο νέες Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων του Προγράμματος «Έρευνα στις Επιχειρήσεις» (ENTERPRISES/0223/Sub-Call1 και ENTERPRISES/0223/Sub-Call2). Ο συνολικός προϋπολογισμός των Προσκλήσεων είναι €6.000.000, εκ των οποίων €1.000.000 απευθύνονται σε επιχειρήσεις χωρίς προηγούμενη ουσιαστική συμμετοχή σε προτάσεις για έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας (ΕΤΑΚ) χρηματοδοτούμενα από το Ίδρυμα. Η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο ανέρχεται σε €200.000.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και στη συνεπακόλουθη συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, μέσω της δημιουργίας νέων προϊόντων / υπηρεσιών / μεθόδων παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αποσκοπεί επίσης στην παροχή στήριξης για τη δημιουργία ουσιαστικά βελτιωμένων προϊόντων / υπηρεσιών / μεθόδων παραγωγής που θα αξιοποιηθούν επιχειρηματικά και στην εντατικοποίηση της συμμετοχής των κυπριακών επιχειρήσεων σε δραστηριότητες έρευνας με αποτέλεσμα την αύξηση της συμβολής του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις ΕΤΑΚ της χώρας. H πρόσκληση χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού μέσου Επόμενη Γενιά ΕΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η υποβολή προτάσεων για το πιο πάνω πρόγραμμα γίνεται μέσα από την πύλη IRIS του ΙδΕΚ και πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 24η Απριλίου 2023, 13:00.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά