Πόπη Χατζηιωάννου Δημητρίου: Τα στεγαστικά δάνεια στη σημερινή οικονομική συγκυρία

Το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη έχουν επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια, την ίδια ώρα ωστόσο που η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων ωθεί αρκετά άτομα στο να κάνουν το βήμα απόκτησης της δικής τους κατοικίας.

Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε συνέντευξή της στο InBusinessNews η επικεφαλής του τμήματος Affluent Banking της Eurobank Κύπρου Πόπη Χατζηιωάννου Δημητρίου, υποδεικνύοντας πως η διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια είναι πως οι πελάτες προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στα νέα οικονομικά δεδομένα. Μειώνοντας δηλαδή, όπως εξηγεί, το μέγεθος της κατοικίας τους για να συγκρατήσουν το συνολικό κόστος κατασκευής, μειώνοντας, ταυτόχρονα, το ύψος του στεγαστικού δανείου, ώστε η δόση να παραμένει σε διαχειρίσιμα γι’ αυτούς επίπεδα.

Η κ. Χατζηιωάννου Δημητρίου τονίζει πως η σημερινή οικονομική συγκυρία με τα αυξημένα επιτόκια επιβάλλει όπως οι τράπεζες παρακολουθούν στενά τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια, ενώ σε ό,τι αφορά τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, απαιτείται προσεκτική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλούνται οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν στον τομέα των στεγαστικών δανείων αυτή την περίοδο;

Η σημερινή οικονομική συγκυρία με τα αυξημένα επιτόκια επιβάλλει όπως οι τράπεζες παρακολουθούν στενά τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια, έτσι ώστε τυχόν προβλήματα αποπληρωμής να εντοπίζονται άμεσα και να δίνονται λύσεις στους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δόσεων τους.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, απαιτείται προσεκτική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων, τόσο με βάση τις σημερινές συνθήκες και επιτόκια όσο και με βάση σενάρια περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια.

Εξακολουθεί η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια να είναι αυξημένη σε αυτή τη χρονική συγκυρία; Τι λένε οι προβλέψεις για το 2023 στον συγκεκριμένο τομέα;

Το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη, έχουν επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια. Από την άλλη, η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων ωθεί αρκετά άτομα στο να κάνουν το βήμα απόκτησης της δικής τους κατοικίας.

Η διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια είναι πως οι πελάτες προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στα νέα οικονομικά δεδομένα, μειώνοντας το μέγεθος της κατοικίας τους για να συγκρατήσουν το συνολικό κόστος κατασκευής, μειώνοντας, παράλληλα, το ύψος του στεγαστικού δανείου έτσι ώστε η δόση να παραμένει σε διαχειρίσιμα, για αυτούς, επίπεδα.

Με ποιο κριτήριο θεωρείτε πως πρέπει να επιλέγει κάποιος τράπεζα για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου;

Η χορήγηση στεγαστικού δανείου σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης σχέσης με την τράπεζα που ο πελάτης θα επιλέξει για να συνεργαστεί. Είναι συνεπώς πρωταρχικής σημασίας, ο πελάτης να αισθάνεται ότι η τράπεζα είναι σε θέση να προσαρμοστεί στα δικά του δεδομένα και να μπορεί να καλύψει, τόσο την άμεση ανάγκη του για στεγαστικό δάνειο όσο και μελλοντικές του ανάγκες, όπως αυτές θα μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους.

Σε ποιο κοινό απευθύνονται τα στεγαστικά δάνεια της Eurobank Κύπρου;

H Eurobank Κύπρου προσφέρει στεγαστικά δάνεια μέσω του τμήματος Affluent Banking, το οποίο εξυπηρετεί το κομμάτι της ιδιωτικής τραπεζικής που πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και μέσω του τμήματος Private Banking, το οποίο εξυπηρετεί ιδιώτες με σημαντική οικονομική επιφάνεια.

Γιατί να επιλέξει κάποιος την Eurobank Κύπρου για το στεγαστικού του δάνειο; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται και πόσο θα πρέπει να περιμένει ο αιτητής;

Η Eurobank Κύπρου, έχοντας ως σύμμαχο την ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητά της και το ευέλικτο σχήμα λειτουργίας της, που προσαρμόζεται στα δεδομένα κάθε πελάτη, είναι σε θέση να καλύψει τις όποιες ανάγκες για νέο δανεισμό. Τα στεγαστικά μας δάνεια προσφέρονται με ευνοϊκούς όρους και καλύπτουν την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, όπως και την αγορά οικοπέδου για μελλοντική ανέγερση.

Ο πελάτης που θα επιλέξει την Eurobank Κύπρου για το στεγαστικό του δάνειο, θα αποκτήσει ταυτόχρονα πρόσβαση σε ένα πλήρες φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρονται έχοντας πάντα ως γνώμονα την πελατοκεντρική μας προσέγγιση και την παροχή προσωπικής εξυπηρέτησης υψίστου επιπέδου.

Το κάθε αίτημα για στεγαστικό δάνειο αξιολογείται από τον προσωπικό Λειτουργό Εξυπηρέτησης, ο οποίος θα λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οικονομικά δεδομένα του κάθε πελάτη ξεχωριστά έτσι ώστε να προτείνει τη στεγαστική λύση που καλύπτει καλύτερα τις δικές του ανάγκες.

Λαμβάνοντας υπόψη τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μας, έχουμε εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες αίτησης στεγαστικού δανείου οι οποίες γίνονται πλέον διαδικτυακά, γρήγορα και εύκολα, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Δειτε Επισης

Jazeera Airways: Δυο πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Κουβέιτ και Λάρνακας
Η αξιοποίηση της ΤΝ για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Πώς και τι κάνουν μεγάλες εταιρείες
Πήρε έγκριση το deal...Πράσινο από ΕΠΑ στην εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από Σκλαβενίτη
Mastercard: Athens Innovation Forum 2024-Η δυναμική αλλαγή που συντελείται στο οικοσύστημα των πληρωμών
Το νέο εγχείρημα της Lidl Κύπρου στον τομέα της τυροκομείας-«Τυροκομείο ΓΑΛΠΟ» σε όλα τα καταστήματά της
Ο παράγοντας ρίσκο στο επιχειρείν και πώς το διαχειρίζονται τρεις κορυφαίοι οργανισμοί
Με δυναμική τα διαμερίσματα, ξεπέρασαν το €1,9 δισ. οι πωλήσεις καινούργιων κατοικιών-Η ανάλυση της Landbank Analytics
Μάκης Κεραυνός: Μέτρα με επίκεντρο τους ευάλωτους, δεν παρασυρόμαστε από συνθήματα και πιέσεις
Αυτό είναι το εμβληματικό venue στην Κύπρο που φιλοξενεί υψηλού επιπέδου διακρατικές συνόδους και εταιρικές εκδηλώσεις
Πολυτελή ακίνητα και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank