Powered by

Νέα βουτιά για την First Republic Bank με φόντο την απώλεια καταθέσεων

Ισχυρή βουτιά πραγματοποιεί εκ νέου η μετοχή της First Republic Bank, της περιφερειακής τράπεζας των ΗΠΑ που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αφότου τα αποτελέσματα που δημοσίευσε χτες έδειξαν απώλειες καταθέσεων άνω του 100 δισ. κατά την περίοδο της τραπεζικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η First Republic είχε καταθέσεις αξίας 173,5 δισ. δολαρίων πριν την κατάρρευση της SVB στις 9 Μαρτίου οι οποίες είχαν υποχωρήσει στα 102 δισ. στις 2 Απριλίου, αλλά με τα 30 δισ. εξ αυτών να είναι καταθέσεις που της μετέφεραν μεγάλες τράπεζας προκειμένου να στηρίξουν την ρευστότητά της.

Οι αναλυτές ανέμεναν μεν το ισχυρό πλήγμα στις καταθέσεις της αλλά όχι στο βαθμό που αποκαλύφθηκε τελικά, καθώς η μέση εκτίμηση που είχαν εκφράσει περίμενε τις καταθέσεις της στα 137 δισ. δολάρια.

Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της  First Republic Bank βρίσκεται ξανά σήμερα σε κλοιό ρευστοποιήσεων με θηριώδεις απώλειες 25% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, τα στοιχεία που ανακοίνωσε υπογράμμισαν ότι ενώ πολλές άλλες τράπεζες προχωρούν μπροστά η First Republic εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της κρίσης του περασμένου μήνα, κατά την οποία πλούσιοι πελάτες και επιχειρήσεις έσπευσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους υπό το φόβο ότι τα αυξανόμενα επιτόκια διαβρώνουν την αξία των υποκείμενων assets τους.

Από την πλευρά της, η First Republic δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές έως και 25% του εργατικού της δυναμικού, θα μειώσει τον όγκο των δανείων της και θα περιορίσει άλλες μη βασικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, αναλυτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι η απώλεια των καταθέσεων έχει αφήσει την First Republic σε χειρότερη θέση από τους ανταγωνιστές της, καθώς το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης πιέζει τη δυνατότητά της να αντλεί κέρδη από δάνεια.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί