Η επιχειρηματική κοινότητα βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων
Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου 10:20 - 24 Απριλίου 2023
Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι είναι πολλαπλές και περίπλοκες, λόγω των εξελίξεων σε όλο τον πλανήτη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που μαίνεται εδώ και δεκαπέντε μήνες έχει προκαλέσει κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και έχει φέρει αστάθεια στην Ήπειρό μας. Η πανδημία COVID-19 μπορεί να μην προκαλεί σήμερα τον υγειονομικό συναγερμό των τελευταίων χρόνων, ωστόσο, συνεχίζει να επηρεάζει επιχειρήσεις και οργανισμούς. Την ίδια ώρα, η κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ελβετία, έφεραν στο προσκήνιο αδυναμίες στο τραπεζικό σύστημα και κινδύνους για την παγκόσμια κοινότητα. Και όλα αυτά, σε μια εποχή που λόγω και της κλιματικής αλλαγής εντείνονται οι σοβαρές προκλήσεις που επηρεάζουν την πορεία των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτά και αρκετά άλλα, οδήγησαν -μεταξύ άλλων- σε αυξήσεις στις τιμές στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες, και στα καταναλωτικά αγαθά, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα σε ιδιώτες και εργοδότες, σε όλο τον πλανήτη και φυσικά στην Κύπρο. Επαγγελματικοί φορείς όπως η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), στην οποία έχω την τιμή να είμαι εκλελεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναγνώρισε έγκαιρα τις ιδιάζουσες αυτές συγκυρίες και μέσα από συνεργασία με εμάς τους εργοδότες έγινε αρκετή δουλειά και συνεχίζει να γίνεται. Συλλογικά πετύχαμε τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Και τα οφέλη αυτής της προσπάθειας είναι ευδιάκριτα και μετρήσιμα, όπως για παράδειγμα η μείωση της ανεργίας κατά 0,5%.
Εδώ και 60 χρόνια η ΟΕΒ με τη δράση της, αποτελεί καθοριστικό φορέα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Και, τα συλλογικά της όργανα όπως η Εκτελεστική Επιτροπή, ασχολούνται με μια σειρά από θέματα, όπως τη συγκράτηση των θέσεων εργασίας μετά και το ξέσπασμα της πανδημίας, τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρείται στην Κύπρο και την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την ισότητα των φύλων στην απασχόληση.
Αναμφίβολα, οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιων μας τα επόμενα χρόνια, τόσο ως επιχειρηματίες, όσο και ως ΟΕΒ, θα είναι πολύπλευρες και δύσκολες. Αλλά ενδιαφέρουσες και καθοριστικές! Αξιοποιώντας τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας από το διεθνές σκηνικό, τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και την τριβή με άτομα διαφορετικών παραστάσεων και θέσεων, πιστεύω έντονα ότι ως μέλη της ΟΕΒ, μπορούμε να εργαστούμε μεθοδικά για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας του τόπου μας και την προστασία των επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων, η κυκλική οικονομία και το πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, είναι βασικός πυλώνας της επόμενης μέρας στο επιχειρείν της Κύπρου, αφού αποτελεί όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη με σύμμαχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και η στήριξη της κοινωνίας, πρέπει να είναι σημαντικοί πυλώνες δράσης όλων των επαγγελματικών φορέων.
Πιστεύω ότι σήμερα, όσο ποτέ, είναι κρίσιμης σημασίας η προσέγγιση αυτών των ζητημάτων και αρκετών άλλων. Και, ακολουθώντας μια στρατηγική πλουραλισμού, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε ομάδας και καταβάλλοντας από κοινού προσπάθεια, πιστεύω πως θα επιτευχθούν οι στόχοι για μια καλύτερη και εύρωστη κοινωνία.
* Η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ, co-CEO του Ομίλου Tototheo Maritime και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ