Σφίγγει τον κλοιό για τις βίζες σε επενδυτές ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Τον κλοιό σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση βίζας διαμονής μέσω επένδυσης, στο πλαίσιο του εν λόγω επενδυτικού προγράμματος που αφορά υπηκόους τρίτων χωρών, σφίγγει το Υπουργείο Εσωτερικών, προχωρώντας σε αναθεώρηση/αυστηροποίηση των κριτηρίων που διέπουν την αξιοποίησή του από εν δυνάμει ή επίδοξους ξένους επενδυτές.

Με την αυστηροποίηση των κριτηρίων, όπως αυτά κατατέθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, το Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται επί της ουσίας να θεραπεύσει παθογένειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής ταχείας χορήγησης άδειας μετανάστευσης στη βάση επένδυσης στην Κύπρο, τραβώντας ουσιαστικά χειρόφρενο στην εκμετάλλευση του κυπριακού προγράμματος εξασφάλισης βίζας διαμονής μέσω επένδυσης και φρενάροντας την ανεξέλεγκτη παραχώρηση αδειών μόνιμης διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα, βάσει του οποίου για την εξασφάλιση βίζας διαμονής απαιτείται ελάχιστη επένδυση ύψους €300 χιλ. συν ΦΠΑ, χρονολογείται από το 2012(σ.σ. έχοντας τύχει σειράς αναθεωρήσεων), οπόταν και θεσπίστηκε με απόφαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου-κατ’ εφαρμογή των προνοιών του Κανονισμού 6(2) των περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κανονισμών- υπό το πρίσμα των προσπαθειών αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και για σκοπούς τόνωσης της αγοράς ακινήτων, καθώς και λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος υπηκόων τρίτων χωρών για απόκτηση άδειας μετανάστευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Φιλοσοφία του προγράμματος υπήρξε η έκδοση άδειας μετανάστευσης σε αιτητές υπηκόους τρίτων χωρών, σε περιπτώσεις επενδύσεων οι οποίες πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια που τέθηκαν, και στις περιπτώσεις αυτές να ακολουθείται ταχεία εξέταση των αιτήσεων. Το τότε Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε περαιτέρω όπως εισαχθεί πρόνοια, έτσι ώστε ο αιτητής να μην μπορεί να αποσύρει ή δεσμεύσει το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ που πρέπει να έχει ως καταθέσεις σε κυπριακή τράπεζα και πως ο αιτητής δεν δικαιούται να ασκεί επάγγελμα στην Κύπρο. Τα κριτήρια αναθεωρήθηκαν περίπου μια δεκαετία αργότερα προς υποβοήθηση της λειτουργίας του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2020.

Σήμερα, η ανάγκη αναθεώρησης/αυστηριοποίησης των κριτηρίων κρίθηκε ως επιτακτική έπειτα από τη συνολική αξιολόγηση του πλαισίου της υφιστάμενης πολιτικής και των κινδύνων που απορρέουν από το πρόγραμμα, όπως αυτό ήδη εφαρμόζεται. Ακόμη πιο επιτακτική, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, κρίνεται υπό το πρίσμα της κατάργησης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος(ΚΕΠ) για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας, των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας όσον αφορά την μεταφορά κεφαλαίων, αλλά και της έντονης ανησυχίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον κίνδυνο τα επενδυτικά προγράμματα των κρατών-μελών να τύχουν κατάχρησης και να καταστούν μέσα ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ήδη δύο χώρες, Πορτογαλία και Ιρλανδία, τερμάτισαν ανάλογα προγράμματα που διέθεταν, ενώ και άλλα κράτη μέλη αποφάσισαν να τα αναθεωρήσουν. Να σημειωθεί επί τούτου πως η Ε.Ε. είχε καλέσει τον περασμένο χρόνο τα κράτη μέλη να τερματίσουν σχέδια «χρυσών διαβατηρίων» τα οποία δεν προσέφεραν μόνο διαμονή αλλά και υπηκοότητα, με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου ξένοι επενδυτές μπορούσαν να εξασφαλίσουν υπηκοότητα να έχει βεβαίως ως γνωστό καταργηθεί από την 1η Νοεμβρίου του 2020.

Άξιο αναφοράς είναι εξάλλου το γεγονός πως στην εξέλιξη των πραγμάτων και σε ό,τι αφορά ακριβώς την ταχεία διαδικασία χορήγησης άδειας μετανάστευσης σε αιτητές που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και επενδύουν στην Κύπρο, επισημάνθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από το Υπουργείο Οικονομικών προβλήματα που αφορούσαν την συγκεκριμένη πολιτική και δη σε σχέση: Αφενός με τους κινδύνους για ξέπλυμα παράνομου χρήματος, χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφετέρου, με καταγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσπάθεια παράκαμψης των περιοριστικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε επίσης αναφορά για καταστρατήγηση του πλαισίου με μη φυσική παρουσία των κατόχων άδειας μετανάστευσης στη Δημοκρατία.

Ενόψει τούτων, και έπειτα όπως έχει προαναφερθεί από τη συνολική αξιολόγηση του πλαισίου της υφιστάμενης πολιτικής και των κινδύνων που απορρέουν, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την αναθεώρηση των κριτηρίων. Έτσι, μετά το πράσινο φως που έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου προχωρεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις των περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Κανονισμών, με ισχύ από τις 2 του Μάη.

Με τις τροποποιήσεις, μεταξύ άλλων:

Πρώτο: Καθορίζονται αυστηρότερα κριτήρια αναφορικά με τους απαιτούμενους ελέγχους για χορήγηση άδειας μετανάστευσης.

Δεύτερο: Διορθώνονται στρεβλώσεις αναφορικά με τους δικαιούχους.

Τρίτο: Καθορίζεται μηχανισμός ελέγχου τήρησης των κριτηρίων και διατήρησης της επένδυσης.

Συγκεκριμένα επί του τελευταίου, ο αιτητής πλέον θα υποχρεούται να προσκομίζει σε ετήσια βάση στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διατηρεί την επένδυση, ότι διατηρεί το απαιτούμενο εισόδημα που έχει καθοριστεί για τον ίδιο και την οικογένειά του και ότι αυτός και τα μέλη της οικογένειας του είναι κάτοχοι πιστοποιητικού ασφάλισης υγείας σε περίπτωση που δεν συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι του ΓΕΣΥ.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που ο κάτοχος της άδειας μετανάστευσης αποτύχει να αποδείξει τα πιο πάνω, θα συνεπάγεται ενεργοποίηση της διαδικασίας ακύρωσης της άδειας του ιδίου και των μελών της οικογένειας του.

«Θωράκιση της διαδικασίας και απάλειψη αδυναμιών»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπέδειξε ότι η πρόταση την οποία κατέθεσε στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχων για τις επενδύσεις των ατόμων στα οποία παραχωρείται άδεια μετανάστευσης. Υπέδειξε ακόμη, ότι αναθεωρούνται προς τα πάνω και τα εισοδηματικά κριτήρια για την παραχώρηση άδειας μετανάστευσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση «για αναθεώρηση της υφιστάμενης πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, που στόχευε στην τόνωση της αγοράς των ακινήτων, αλλά και ευρύτερα της οικονομίας, λήφθηκε λόγω του ότι έχει διαφανεί πως ορισμένες πρόνοιες χρήζουν επαναξιολόγησης».

Η αναθεώρηση των κριτηρίων που αφορούν στην ταχεία διαδικασία χορήγησης άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν στην Κύπρο, προβλέπει πιο αυστηρές παραμέτρους σε ό,τι αφορά στους απαιτούμενους ελέγχους για χορήγηση άδειας μετανάστευσης, ενώ καθορίζονται μηχανισμοί ελέγχου και επαληθεύσεων, είπε ο κ. Ιωάννου.  

Στόχος, όπως σημείωσε, είναι η «θωράκιση της διαδικασίας και απάλειψη αδυναμιών που παρατηρήθηκαν. Τα διαφοροποιημένα επενδυτικά και ποιοτικά κριτήρια που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπουν ότι, μεταξύ άλλων, ο αιτητής θα υποχρεούται να προσκομίζει σε ετήσια βάση στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να διατηρεί την αρχική επένδυση και το απαιτούμενο εισόδημα που έχει καθοριστεί για τον ίδιο και την οικογένειά του.

«Σε περιπτώσεις που ο κάτοχος της άδειας μετανάστευσης αποτύχει να προσκομίζει παραστατικά που απαιτούνται, θα ακυρώνεται η άδεια μετανάστευσης του ιδίου και της οικογένειάς του», σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου.

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι το ποσό της επένδυσης δεν αλλάζει, αλλά θεσμοθετείται μηχανισμός ελέγχου για τη διατήρηση της επένδυσης, ενώ παράλληλα αναθεωρήθηκαν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Κατά συνέπεια, όπως εξήγησε, για κάθε άτομο που αιτείται άδεια μετανάστευσης το εισόδημα θα πρέπει να είναι €50.000, αντί για €30.000, ενώ για κάθε ανήλικο τέκνο θα πρέπει να είναι €10.000, αντί για €5.000, και €15.000 για συζύγους.

Τέλος, σημείωσε ότι με την αναθεώρηση αυτή δεν θα παραχωρείται με μία άδεια το δικαίωμα μετανάστευσης σε γονείς, πεθερικά και ενήλικα τέκνα.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής
Ανησυχεί για αδήλωτη εργασία, αισιοδοξεί για συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία και ΑΤΑ ο Παναγιώτου
Οι τιμές της ενέργειας ώθησαν προς τα πάνω τον πληθωρισμό-Αυξήθηκε στο 2,1%
Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής