Οι επαγγελματικές υπηρεσίες της Κύπρου σε νέο περιβάλλον με φόντο τις κυρώσεις

Όταν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ξεκινούσε από πλευράς Ε.Ε., ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου του γαϊτανάκι κυρώσεων στην Ρωσία στη σκιά της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία, η ανησυχία για τις επιπτώσεις των κυρώσεων αυτών στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών της Κύπρου σαφώς και ήταν-για ευνόητους λόγους- κάτι περισσότερο από εύλογες.

Η πορεία των πραγμάτων επιβεβαίωσε σε αισθητό βαθμό το πλήγμα που οι κυρώσεις οι οποίες τίθεντο θα επέφεραν στον κλάδο των υπηρεσιών, με τα δεδομένα όμως να αλλάζουν άρδην και το σκηνικό να γίνεται κατά πολύ πιο ομιχλώδες την περασμένη βδομάδα. Όταν δηλαδή, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, συμπεριέλαβαν στις κυρώσεις τους Κύπριους πάροχους υπηρεσιών, δικηγόρους και λογιστές, υπό την κατηγορία ότι προσφέραν κατά το παρελθόν υπηρεσίες σε Ρώσους ολιγάρχες στους οποίους είχαν επιβληθεί κυρώσεις, με στόχο να τις αποφύγουν.

Η εξέλιξη αυτή, πέραν των δραματικών επιπτώσεων που αυτομάτως επιφέρει σε αυτούς καθ’ αυτούς τους πάροχους υπηρεσιών στους οποίους επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, διαμορφώνει εκ των πραγμάτων ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον για τον κυπριακό τομέα των υπηρεσιών, δημιουργεί ένα σκηνικό που σίγουρα δεν είναι το ίδιο σε σχέση με εκείνο που ήταν μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Δεν είναι τυχαίο, πως μπορεί δεδομένου ότι οι κυρώσεις δεν προέρχονται από την Ε.Ε. να μην είναι δεσμευτικές για την Κύπρο, ωστόσο, οι κυπριακές τράπεζες προχώρησαν χωρίς χρονοτριβή στην παγοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών και νομικών προσώπων που βρέθηκαν στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα σε μια προσπάθεια απορρόφησης των κραδασμών και αποστολής του ξεκάθαρου μηνύματος πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρως συμμορφούμενη προς τις αποφάσεις των δυτικών της εταίρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε την ετοιμασία οδικού χάρτη με τις αποτελεσματικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Στόχος, μέσα από την συντονισμένη επικοινωνία, τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο με τις αντίστοιχες σε Ηνωμένο Βασίλειο και σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπηρεσίες και αρμόδιες Αρχές, να βρεθούν οι γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί δίαυλοι παροχής των στοιχείων για τα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, ώστε να διαβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία για να μπορούν να αξιολογηθούν.

Διαβάστε εδώ: Οδικός χάρτης με ενέργειες για τις κυρώσεις- Τι συζητήθηκε στο Προεδρικό

Αίσθηση πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, προκάλεσε το γεγονός ότι στη σύσκεψη δεν προσεκλήθησαν, ούτε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ούτε ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου ως οι καθ’ όλα εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη ελέγχου και εποπτείας όλων των μελών τους. Με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Εγκεκριμένων Λογιστών Πιερή Μαρκού, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, να μην αποκρύβει τη δυσφορία του για την μη πρόσκληση του Συνδέσμου και να ζητά από το κράτος ενημέρωση αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους μέλος του Συνδέσμου περιλήφθηκε στις κυρώσεις.

Διαβάστε εδώ: Π. Μάρκου: Να μας ενημερώσει το κράτος ποια παρανομία διέπραξε το μέλος μας

Ανάλογη δυσφορία υπήρξε και στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, καθώς και για το ότι, όπως η συγκεκριμένη επιφύλαξη εκφράστηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Χρίστο Κληρίδη, η Κυβέρνηση ανήγαγε σε μείζον δημόσιο θέμα το ότι ζητά διευκρινήσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε εδώ: Οι κυρώσεις σε Κύπριους δικηγόρους και οι επιφυλάξεις ΠΔΣ για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης

Ανεξαρτήτως των επί μέρους διαφωνιών σε ό,τι αφορά τους όποιους επικοινωνιακούς ή ουσιαστικούς χειρισμούς που έγιναν ή γίνονται από πλευράς Κυβέρνησης, λογιστές και δικηγόροι συμφωνούν πάντως για το μεγάλο μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη γίνει, και που δύναται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση που ανάλογες κυρώσεις επιβληθούν μελλοντικά και σε άλλους επαγγελματίες των δύο κλάδων, αλλά και πολύ περισσότερο στην περίπτωση κατά την οποία τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε εδώ: Πώς τοποθετείται η Κομισιόν για τις κυρώσεις σε Κύπριους επαγγελματίες

Γίνεται έτσι σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται ότι, δικαίως ή αδίκως, από την περασμένη Τετάρτη ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο έχει αλλάξει και ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο με προηγουμένως. Αφού, μεταξύ άλλων, καθίσταται κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο, πως πλέον οι όποιες επαγγελματικές δοσοληψίες με άτομα «απαγορευμένα», θα πρέπει διά παντός και με οποιοδήποτε τρόπο να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

Διαβάστε εδώ: Τι σημαίνουν οι κυρώσεις στους Κύπριους πάροχους υπηρεσιών και η μεγάλη ανησυχία

Δειτε Επισης

Ανέκαμψαν τα έσοδα από τον τουρισμό-Ετήσια αύξηση 15% τον Φεβρουάριο
Ξένοι ομιλητές στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Μακρύς ο...δρόμος για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο-Από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων
Το 7ο Cyprus HealthCare Conference ακτινογραφεί το ΓεΣΥ
Σημαντική μείωση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο
Open Day για σπουδές αισθητικής στο Cyprus College Λεμεσού
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου
Alexander College The Final Show: Ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός στην Πλατεία Ζουχούρι
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου
Cisco Experience: Η ΤΝ ενισχύει την κυβερνοασφάλεια